Üst düzey IŞİD mensubunun Kabil'deki saldırılardan önce verdiği röportaj ortaya çıktı: "Doğru anı bekliyoruz"

"Eskiden Taliban saflarında görev yapıyorduk. Ancak bu insanlar inanç açısından bizimle uyumlu değildi, biz de IŞİD’e geçtik"

IŞİD mensubunun Clarissa Ward'a yaptığı açıklamalar, saldırılardan sonra gündeme geldi (CNN International)

IŞİD’in Horasan grubu diye bilinen ve Afganistan’ın başkenti Kabil’deki bombalı saldırılarda en az 180 kişinin ölümüne neden olan örgütün üst düzey bir mensubunun, saldırılardan iki hafta önce verdiği röportaj ortaya çıktı.

Abdul Munir ismini kullanan IŞİD mensubunun, CNN International’a konuştuğu ve "saldırmak için doğru anı beklediklerini" söylediği ifade edildi.

Örgütün saflarına katılmak üzere üye topladıklarını ve ABD’yle diğer yabancı askeri güçlerin ülkeyi terk etmesini beklediklerini aktaran IŞİD mensubu, bunun ardından örgütlerini genişletmeye yönelik bir planı uygulamaya koyacaklarını öne sürdü:

Afganistan'ı terk ettiklerinde operasyonlarımızı yeniden başlatabiliriz.

Haber kanalının önde gelen muhabirlerinden Clarissa Ward’a konuşan Munir, Hintliler ve Pakistanlılar da dahil olmak üzere yaklaşık 600 kişilik grupları yönettiğini ve eskiden Taliban için savaştığını aktardı.

Munir, artık "ılımlı" hale geldiği için Taliban’ı eleştirdiğini söyledi:

Eskiden Taliban saflarında görev yapıyorduk. Ancak bu insanlar inanç açısından bizimle uyumlu değildi, biz de IŞİD’e geçtik.

Söz konusu röportaj, Kabil’de 26 Ağustos’ta yapılan saldırılardan bir gün sonra yayımlandı. O tarihte Afganistan’ı çoktan terk etmiş olan Ward, bu sözleri " kehanet niteliğinde" diye tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılarda hayatını kaybedenler arasında 13 ABD askerinin de olduğu biliniyor. Sorumluların peşine düşeceğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden ise askerlerin geri çekilmesi için belirlediği son tarihe (31 Ağustos) bağlı kalmaya devam ediyor.

Öte yandan Biden, Afganistan’daki IŞİD tehlikesinin devam ettiğini de vurguluyor.

ABD başkanı, dün akşam yaptığı açıklamada Kabil'deki durumu "son derece tehlikeli" diye niteledi.

Söz konusu açıklamada Biden, yüksek olasılıkla 24 ila 36 saat içerisinde Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na yönelik bir saldırının daha düzenlenebileceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, The Hill, Yahoo News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU