5 soruda IŞİD'in Horasan grubu: Liderleri "Muhacir" kod adını kullanan bir Arap, hücreler halinde yapılanıyorlar, içlerinde Tacik ve Özbekler de var

Kabil'deki saldırıların faili IŞİD'in Horasan grubu. IŞİD'in Asya'daki önemli aktörlerinden biri olan bu gruba ait hücreler Afganistan'a yayılmış durumda

Fotoğraf: Reuters

Kabil Havalimanı'na yakın bir bölgede gerçekleştirilen ve 90 kişinin öldüğü çifte saldırının sorumluluğunu IŞİD'in "Horasan" grubu üstlendi.

Ölenlerden 13 kişinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askeri olduğu bilinirken, dün konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya yanıt vereceklerini söyledi.

Taliban da saldırıyı kınadı.

 

1 - Horasan grubu nasıl yapılanıyor?

Kunar ve Nangarhar bölgelerini merkez kabul eden grup, Afganistan'ın tüm eyaletlerinde hücreler halinde hareket ediyor. Hücreler, kendi kararlarını alabiliyor. Merkez grupta genellikle Afganistan ve Pakistanlılar yer alırken, diğer eyaletlerde Tacik ve Özbeklerden oluşan yapılar da var. 

 

191009-isis-flag-ew-120p.jpeg
Horasan grubu, ideolojik olarak IŞİD merkezine bağlılığını sürdürüyor / Fotoğraf: Reuters

 

2 - Grubun IŞİD içindeki önemi nedir?

Horasan grubu, IŞİD'in merkez ve Güney Asya'daki faaliyetleri için önemli bir üs olarak görülüyor. Grup bir süre Bangladeş Hindistan, Maldivler, Pakistan ve Sri Lanka'daki IŞİD faaliyetlerinin yönetildiği merkeze bağlı olarak faaliyet gösterdi. Son yıllarda Horasan grubuna mali destek azalsa da grubun IŞİD liderliğine olan bağı devam ediyor.

3 - Grubun kaç savaşçısı var?

IŞİD'in Horasan grubunun 1500-2200 arasında savaşçısı olduğu BM raporlarına yansıdı.

 

members Reuters.jpeg
Fotoğraf: Reuters / Arşiv

 

4 - Grubun lideri kim? 

IŞİD liderliği, 2020 yılında bir Arap olan "Şahab el Muhacir"i Horasan grubunun yeni lideri olarak atadı. Afganistanlı olmayan ve Ortadoğu ülkesinden gelen bir Arap olan yeni lider bu özelliği nedeniyle "Muhacir" ismini kullanıyor. BM, Muhacir'i 2020 yılında "Bölgedeki yüksek profilli saldırıların baş planlayıcısı" olarak nitelemişti.  

5 - Horasan grubunun Taliban ile bağlantısı var mı?

Dönem dönem Horasan grubu ile Taliban'ın Hakkani kliği arasında irtibat olduğu iddiaları gündeme gelse de doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor. Horasan grubu, 2020 yılında Kabil, Bagram Üssü ve Celalabad'da saldırılar düzenlemiş, Taliban bu saldırıların sorumluluğunu reddetmişti. IŞİD, 2021'in Nisan ayına kadar Afganistan'da 77 saldırı gerçekleştirdi. Taliban'ın, IŞİD'in bölgedeki önemli liderlerinden Ebu Ömer Horasani'yi idam ettiği de belirtiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU