Yargıtay Başkanı Akarca: Sosyal medya düzenlemesi şart

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca,i "Avrupa’da düzenlemeler yapılmış, hatta biz geciktik bile. IP adresleri belirlenemediği için hakaret suçlarında tespit yapılıp cezalandırılma yoluna gidilemiyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Yargıtay'ın İncek’teki yeni hizmet binasını medyaya tanıtan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, hükümetin üzerinde çalıştığı sosyal medya düzenlemesinin çıkarılmasının şart olduğunu söyledi.

"Geciktik bile"

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre yargıya güvenin sanıldığının aksine azaldığını değil arttığını ileri süren Akarca şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada öyle haberler çıkıyor ki, birisi serbest bırakılsa sosyal medyada beraat etmiş gibi yansıtılıyor. İşin esası tutuksuz yargılamadır. Sosyal medya ile ilgili bir yasal düzenleme yapılmalı. Örnekleri var, Avrupa’da düzenlemeler yapılmış, hatta biz geciktik bile. IP adresleri belirlenemediği için hakaret suçlarında tespit yapılıp cezalandırılma yoluna gidilemiyor.

 

"Sosyal Medya Başkanlığı" kurulacak

Sosyal medya düzenlemesi ile ile sosyal medya şirketlerine yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Bu çerçevede sosyal medya üzerinden hakaret eden ya da yalan haber yayan trol hesaplarla ilgili adli sürecin işlemesi için sosyal medya platformlarından bu hesapların bilgisi istenecek. Bu hesaplarla ilgili gerekli bilgileri paylaşmayan sosyal medya platformlarına para cezası kesilecek.

Yalan haberi üreten ve yayanlar, kurulacak ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ tarafından denetlenecek. Sözkonusu başkanlık, sosyal ağ sağlayıcılarından trol hesaplarla ilgili bilgi isteyecek, aynı zamanda yalan haber ya da görüntülerin silinmesini talep edebilecek

 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU