Taliban karşıtı silahlı direnişin lideri Mesud: Teslim olmaktansa ölmeyi tercih ederim

"Savaşı değil, bir çatışmayı kaybettik. Her zamankinden daha kararlıyım"

Röportajı, Ahmed Mesud'la epey yakın olan Fransız filozof Bernard-Henri Lévy gerçekleştirdi (Reuters)

Afganistan'ın Pençşir vilayetindeki Taliban karşıtı silahlı direnişin lideri Ahmed Mesud, asla teslim olmayacaklarını söyledi.

Fransa merkezli Paris Match dergisiyle 21 Ağustos'ta yaptığı ve bugün yayımlanan röportajda Mesud, "Nasılsınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyiyim… Savaşı değil, bir çatışmayı kaybettik. Her zamankinden daha kararlıyım.

Mesud, savaşmayı bırakacakları yönündeki haberleri yalanlayarak "Pençşir'deki direnişimiz daha yeni başladı" dedi ve şöyle devam etti:

Teslim olmaktansa ölmeyi tercih ederim. Ben Ahmed Şah Mesud'un (1980'lerde Sovyet işgaline karşı, 1990'larda da Taliban'a karşı iç savaşta bölgede Kuzey İttifakı güçlerine önderlik eden ve 2001'de El Kaide tarafından öldüren isim) oğluyum. Teslim olmak, benim kelime dağarcığımda yok.

Direnişin lideri öte yandan Taliban'la diyalog kapısını açık bıraktı ve bütün savaşlarda görüşmelerin yapıldığını kaydetti:

Taliban'ın kadınlarla azınlıkların haklarına, demokrasiye, açık toplum ilkelerine saygı göstermeyi kabul ettiğini düşünelim. Neden bu ilkelerin, Taliban da dahil bütün Afganlara fayda sağlayacağını açıklamayasanız?

Mesud ayrıca ABD ordusunun geride bıraktığı teçhizatı ele geçiren Taliban'ın güçlü olduğunu kabul etti ve ABD'ye tepki gösterdi:

Sadece 8 gün önce Kabil'de silah istediğim kişilerin yaptığı tarihi hatayı unutamam. Silahları bana vermeyi reddettiler. Ve bütün bu silahlar, helikopterler ve Amerikan yapımı tanklar şimdi Taliban'ın elinde.

"Binlerce kişi bize katılıyor" diyen Mesud, bunların arasında aktivistlerin, siyasetçilerin ve Afgan ordusundan isimlerin olduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, Paris Match, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU