184 ülkeyi kapsayan yüksek tansiyon araştırması: Son 30 yılda hasta sayısı iki katına çıktı

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 8,5 milyon kişi yüksek tansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor

Araştırmacılar milyonlarca kişinin yüksek tansiyonlu olduğundan habersiz olması nedeniyle teşhis ve tedaviye erişimin acil olarak geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor (AFP)

Yüksek tansiyonla yaşayan 30 yaş üstündeki kişilerin sayısının 1990'dan bu yana iki katına çıktığını gösteren yeni bir araştırma yayımlandı. 

Sonuçları çarşamba paylaşılan araştırmaya göre tüm hastaların yarısına tekabül eden 720 milyon kişinin 2019'da tedavi görmediği saptandı. 

France 24'ün bildirdiğine göre Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verileri yüksek tansiyon nedeniyle her yıl 8,5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğine işaret ediyor. Yüksek tansiyonun aynı zamanda felç, kalp ve karaciğer hastalıkları açısından çok önemli bir risk faktörü olduğu belirtiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'in haberine göre Bulaşıcı Olmayan Hastalık Risk Faktörü İşbirliği'nden (NCD-RisC) uluslararası bir ekip son 30 yılda dünya genelinde yüksek tansiyon oranlarının değişimini tespit etmek için 184 ülkeyi kapsayan bin 200'den fazla ulusal ölçekte gerçekleştirilmiş çalışmanın verilerini analiz etti.

Araştırmacılar yüksek tansiyon oranlarını ve hastalık nedeniyle tedavi gören kişilerin sayısını tahmin etmek için modelleme yaptı.  

Çalışma 2019'da 626 milyon kadının ve 652 milyon erkeğin yüksek tansiyondan mustarip olduğunu saptadı. Öte yandan 1990'da tahminen 331 milyon kadın ve 317 milyon erkek yüksek tansiyon hastasıydı. Dolayısıyla yeni çalışmanın bulguları 30 yıllık zaman diliminde iki kat daha fazla sayıda kişinin yüksek tansiyona yakalandığını gösteriyor. 

Bununla birlikte yüksek tansiyonlu kadınların yüzde 41'inin ve erkeklerin yüzde 51'inin durumlarından habersiz olduğu ifade edildi. Bu da yüz milyonlarca kişinin etkili bir tedavi görmediği anlamına geliyor. 

Çalışmanın yazarlarından Majid Ezzati şu ifadeleri kullanıyor:

Onlarca yıl boyunca ortaya konan tıbbi ve farmakolojik gelişmelere rağmen yüksek tansiyon yönetiminde küresel ilerleme yavaş gerçekleşti ve yüksek tansiyonlu kişilerin büyük çoğunluğu tedavi görmedi.

The Lancet isimli bilimsel yayında yayımlanan makaleye göre Kanada ve Peru yetişkinler arasındaki en düşük yüksek tansiyon oranına sahip. İki ülkede yaklaşık 4 kişiden biri yüksek tansiyondan mustarip. 

Yüzde 24'den daha düşük oranların kaydedildiği Tayvan, Güney Kore, Japonya, İsviçre, İspanya ve Britanya kadınların en az yüksek tansiyona sahip olduğu ülkeler. Öte yandan yüzde 25'in altındaki oranlarla Eritre, Bangladeş, Etiyopya ve Solomon Adaları erkeklerde yüksek tansiyonun en az görüldüğü ülkeler. 

Tedavi açısından 1990'dan bu yana önemli ilerlemelerin kaydedildiğini belirten çalışma yakın zamanda Kosta Rika, Tayvan, Kazakistan, Güney Afrika, Brezilya, Şili, Türkiye ve İran dahil yüksek gelirli ülkelerde ilerleme kaydedildiğini aktarıyor. 

Araştırmanın yazarları yüksek tansiyon teşhis ve tedavisine erişimi artırmaya acil ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

 

Independent Türkçe, France 24, CNN

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU