Tunus, Türkiye ile aralarındaki ticaret anlaşmasının acilen gözden geçirilmesini talep etti

Tunus'un ticaret açığı, eşi görülmemiş bir ekonomik ve mali krizle boğuşan ülkede yöneticileri endişelendiren ikilemlerden biri

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve Cumhurbaşkanı Erdoğan / Fotoğraf: AFP

Tunus, Türkiye ile aralarındaki ticaret anlaşmasının acilen gözden geçirilmesini talep etti

Tunus, ticaret açığının azaltılmasının hedeflendiğini, bu kapsamnda Ankara ile müzakere şartlarını değiştirmeye veya ticaret anlaşmasını tamamen iptal etmeye açık olduğunu söyledi

Cumartesi, 21 Ağustos, 2021 Reuters

Fotoğraf: Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan (AFP)

Tunus Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, Tunus'un ticaret açığının azaltılması hedefiyle Türkiye ile yapılan ticaret anlaşmasının acilen incelenmesi gerektiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı Avrupa İşbirliği Direktörü Nabil Arfaoui, Türkiye ile yapılacak müzakerelerin seyrine göre anlaşmanın yeniden düzenlenmesine, hatta iptal edilmesine açık olacağını da sözlerine ekledi.

Tunus'un ticaret açığı, eşi görülmemiş bir ekonomik ve mali krizle boğuşan ülkede yöneticileri endişelendiren ikilemlerden biri.

Ulusal İstatistik Enstitüsü'nden alınan verilere göre, Tunus'un ticaret açığı Temmuz 2021'in sonunda giderek kötüleşerek 2020'nin aynı dönemindeki 7,5 milyar dinara kıyasla 8,7 milyar dinara (3,09 milyar dolar) ulaştı.

Tunus'un Türkiye ile olan ticaret açığı 900 milyon doları bularak Çin ve İtalya'dan sonra en büyük üçüncü ticaret açığını oldu.

Ticaret Bakanlığı Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Genel Müdürü Saide Haşişe, "Eylül ayında Tunus ve Türk tarafları arasında sadece açığı kapatmaya yönelik bir görüşme olması muhtemel" dedi.

Reuters'a konuşan Haşişe, komitelerin devletin genel politikasını uyguladığını ve karar merci olmadıklarını, çeşitli ülkelerle ticari ilişkilerin sürekli olarak incelendiğini belirtti. Ticaret açığının azaltılması maksadıyla anlaşmaya varmak için iki tarafın da taviz vermesi bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

https://www.independentarabia.com/node/252201/

DAHA FAZLA HABER OKU