Toplantıya katılması engellenen RTÜK üyesi Taşçı, mahkemeye başvurdu

"Hukuka aykırılığa bir kere geçit verildiğinde; RTÜK, ifade ve basın özgürlüğü alanındaki hukuksuzlukların merkezi haline dönecektir!"

Fotoğraf: Twitter

Kurumdaki toplantıya katılması engellenen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, mahkemeye başvurdu.

RTÜK’ün CHP kontenjanından üyesi olan Taşçı, üst kurulun, orman yangınlarına ilişkin yayınlar nedeniyle televizyon kanallarına cezaların kesildiği toplantısına katılmasının engellendiği kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için, bu sabah Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taşçı, Twitter hesabından yaptığı duyuruda şu ifadelere yer verdi:

RTÜK Başkanlığının hakkımdaki keyfi, görevimi yapmamı engelleyen, yasadışı ihsası rey kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 3. İdare Mahkemesine dava açtım. 84 milyon yurttaşın haber alma hakkı için sansüre karşı hukuki mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.

Taşçı ayrıca “RTÜK’ün yok hükmündeki ihsası rey kararını tescil ettirmek için yargıya başvurdum: Hukuka aykırılığa bir kere geçit verildiğinde; RTÜK, ifade ve basın özgürlüğü alanındaki hukuksuzlukların merkezi haline dönecektir!” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

RTÜK, son toplantısında orman yangınlarına ilişkin yayınları nedeniyle televizyon kanallarına ceza kesmişti. Taşcı, üst kurul toplantısından önce yaptığı sosyal medya paylaşımında yangın yayınlarına yönelik cezanın gündeme geleceğini duyurmuştu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üst kurulun son toplantısında söz konusu paylaşımı ile ihsas-ı reyde bulunduğunu iddia ederek Taşcı'nın müzakerelere katılmamasını önermişti. Taşcı'nın toplantıya katılması Şahin'in önerisi ve oyçokluğu ile engellenmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU