Mavi balinalar kadar büyük iki devasa dinozor türü keşfedildi

Dinozorlar yaklaşık 120 ila 130 milyon yıl önce Erken Kretase Dönemi'nde yaşamış

Bir adam, Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletine bağlı Kunming'deki bir müzede bir Sauropod dinozorunun eksiksiz eklemli iskeletinin fotoğraflarını çekiyor (AFP)

Çin'de bilim insanları, neredeyse mavi balinalar kadar büyük ve yaklaşık 120 ila 130 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen iki yeni devasa dinozor türü keşfetti.

Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırma, Çin'in kuzeybatı bölgelerinden (Sincan ve Turfan-Hami Havzası) çıkan ve Asya kıtasında soyu tükenmiş megafaunanın çeşitliliğini artıran fosillerin analizine dayanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında Çin Bilimler Akademisi'nden araştırmacıların da olduğu bilim insanları, fosil örneklerinden ikisinin daha önce bilinmeyen türlere ait olduğunu keşfetti.

Sauropod türü iki dev dinozor cinsine Silutitan sinensis ("silu" Mandarin dilinde "İpek Yolu" anlamına geliyor) ve bulunduğu bölgeye atıfla Hamititan xinjiangensis adları verildi.

Araştırmacıların tahminlerine göre Silutitan türünün uzunluğu 20 metreyi aşabilirken, Hamititan türünün uzunluğu yaklaşık 17 metreye ulaşabiliyordu. Bu, günümüzde 23-30 metre uzunluğa varabilen mavi balinalarla kıyaslanabilir.

Yaklaşık 120 ila 130 milyon yıl öncesine, Erken Kretase Dönemi'ne kadar uzanan iki tür; bitki tüketen, karakteristik uzun boyunlara sahip ve bu gezegende yaşamış en büyük hayvanlardan bazıları olan Sauropod ailesine mensup.

Bilim insanların göre fosiller, bu omurgalıların yaygın olmadığı yerlerde ortaya çıkarak Asya'daki Sauropod çeşitliliğini artırdı.

Bilim insanları çalışmada "Bu dinozorlar, söz konusu bölgede bildirilen ilk omurgalı hayvanlar. Bu, fauna çeşitliliği ve Çin Sauropodları hakkındaki bilgileri artırıyor" dedi.

Çin, dev sürüngenlerin çeşitliliğine dair daha fazla ipucu sunan yeni dinozor fosilleri keşiflerinde hızlı bir artış yaşarken, araştırmacılar türler ve sınıflandırmaları arasındaki ilişki hakkındaki tartışmaların hâlâ sürdüğünü belirtti.

Bilim insanları nisanda, Çin'in kuzeydoğusunda fosil keşfi için verimli bir alan olan Liaoning'de karşıt başparmakları olan ve dolayısıyla maymun-daktil (daktiller Yunan mitolojisinde el becerileri ve madencilikle anılır ve parmak adamlar olarak bilinir -ed.n.) takma adı verilen bilinen ilk uçan dinozor fosilini bulmuştu.

Geçen yıl Çin'deki paleontologlar, Pompei benzeri volkanik patlamalarla gömülen 125 milyon yıllık bir dinozor fosili ortaya çıkarmış, ondan önceki yıl da yarasa benzeri kanatlı küçük dinozorlara ait kalıntılar keşfetmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU