Trump yönetimi “cıva solunmasını” engelleyen yasayı değiştirecek 

Obama döneminde yürürlüğe giren ve kömür santrallerinin cıva salımını kısıtlayan düzenleme Trump yönetimi tarafından “gereksiz” bulundu. Yasada değişiklik yapılması için süreç başlatıldı 

Kömürle çalışan santrallerin cıva atığı, özellikle hamileleri, fetüsü, bebekleri ve küçük yaştaki çocukların sağlığını çok ciddi biçimde tehdit ediyor

ABD Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency/EPA), cuma günü yaptığı açıklamada kömür yakıtlı termik santrallerin üzerinde yaklaşık 10 yıldır devam eden kısıtlamaların gevşetilebileceğini duyurdu. 

Bu, 44’ncü Başkan Barack Obama yönetiminin 2011’de imzaladığı, cıva, arsenik, asit gazları ve diğer tehlikeli maddeleri atık olarak çıkartan termik santrallere yasaklar getiren yasanın değiştirilmesi anlamına geliyor. The New York Times’ın bilimsel raporlara dayandırdığı verilere göre yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana santrallerin sebep olduğu cıva kirliliği ülke genelinde yüzde 80 azalmıştı. 

“Cıva ve Hava Zehirleyici Maddeler Standartları” olarak bilinen düzenlemeyi feshetmediklerini ancak bazı düzenlemelerin gereksiz olduğunu açıklayan EPA’nın yöneticilerinden Andrew Wheeler, “Santrallerden cıvayı kesmek, maddi kazanımların büyümesini engelliyor” diye konuştu.  

Teklifin gelecek haftalarda ABD'nin resmi yayın organı Federal Register'da yayınlanması bekleniyor. Teklifin son halini almasından önce kamu onayının alınması için 60 günü bulunuyor. 

The New York Times’a göre teklifin yasalaşması durumunda uzun vadede EPA’nın yeni bir düzenleme yapması eskisi kadar kolay olmayacak ve çevreye zarar veren maddeleri kontrol eden ölçümleri belirlemede EPA’nın eli zayıflayacak. 

“Karar ahlaksızca” 

Çevresel Savunma Fonu (Environmental Defense Fund) Başkanı Fred Krupp, kararı “son derece gereksiz ve ahlaksız” diyerek değerlendirdi ve “Teklif, Trump yönetiminin kömür santrallerinin ürettiği en tehlikeli hava kirliliğine karşı aldığımız hayati öneme sahip önlemlere karşı saldırıdır” ifadesini kullandı. 

Doğmamış çocukları bile etkiliyor 

Kana karıştıktan sonra özellikle hamileleri, fetüsü, bebekleri ve küçük yaştaki çocukların sağlığını çok ciddi biçimde tehdit eden cıva, büyüme ve zeka bozuklukları, astım gibi solunum yolu hastalıkları ve kansere neden olabiliyor. 

Obama yönetimindeki EPA, yasa 2011’de yürürlüğe girdiğinde 11 bin prematüre ölümünün, 130 bin astım atağının ve 5 bin 700 hasta şikayetinin engelleneceğini, her yıl 90 milyar dolarlık sağlık sigortası tasarrufu yapılabileceğini açıklamıştı. 

Kömüre karşı insan sağlığı 

O dönem cıva emisyonunun faturası da hesaplanmış, kömür endüstrisinin ekonomiye maliyetinin 7,4 ile 9 milyar dolar arasında olduğu, düzenlemeyle birlikte 4 ila 6 milyon dolar kar edileceği ifade edilmişti. 

ABD’nin 45’nci Başkanı Donald Trump, 20 Ocak 2017’de göreve gelmesinden altı ay sonra seçim kampanyası sırasında verdiği bir vaadi yerine getirerek Paris Antlaşması’ndan çekildiğini açıklamıştı. 

Obama’nın görevden ayrılmadan önce imzaladığı, ülkelerin ve şirketlerin enerji tüketimini ve karbon salımına düzenleme getirerek 2100 yılına kadar küresel sıcaklık artışını 3,3 derece civarında tutmayı hedefleyen antlaşma için Trump, Amerikan işgücüne zarar verdiğini savunmuştu. 

Paris Antlaşması raporuna göre herhangi bir önlem alınmazsa küresel sıcaklıktaki artış 4,2 derece olacak. Bu durum da en fazla, iklim değişikliğinin etkisiyle sel, tsunami, kasırga felaketleri yaşayan az gelişmiş ülkeleri etkiliyor. Özellikle ada ülkeleri haritadan tamamen silinme tehdidiyle karşı karşıya. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU