Pasaportlarını otelde bırakan 2 Arap turist, kaçak Suriyeli zannedilerek gözaltına alındı: Geri gönderme merkezi ve yabancılar şubesinde geçen bir İstanbul tatili

Tatil amacıyla Türkiye'ye gelen 2 Filistinli turist, pasaportlarını otelde bırakıp dolaşmaya çıktı. Polis çevirmesine denk gelen turistlerin tatili nezarethanede son buldu

İstanbul tatili yapmak için Türkiye'ye gelen Ömer Zammar ve Muhammed Soboh

Filistinli Ömer Zammar ve Muhammed Soboh, 27 Temmuz'da tatil yapmak için İstanbul'a geldi.

5 Ağustos'ta geri dönmeye hazırlanan 2 turist, pasaportlarını otelde bırakarak son bir kez İstanbul'u dolaşmak için dışarı çıktı.

İstanbul Aksaray'da polis kontrolüne takılan Zammar ve Soboh pasaportları yanlarında olmadığı için gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polislerin Suriyeli kaçak göçmen zannettiği Arap turistler, bir arkadaşları aracılığıyla pasaportlarını kaldıkları otelden getirterek ibraz etmelerine rağmen bırakılmadı.

Göç İdaresi'nden tekrar emniyete götürüldüler

Deport edilmek üzere Tuzla'daki geri gönderme merkezine götürülen 2 Filistinlinin dosyalarını inceleyen Göç İdaresi yetkilileri, deport etmeyi gerektiren bir durum olmadığını anlayarak turistleri yeniden polise teslim etti.

Turistleri teslim alan polis, 2 kişiyi Pendik'teki yabancılar şubeye geri getirdi. 

2 uçak kaçırdılar

10 gün boyunca gözaltında tutulan turistlerden Ömer Zammar dün gece bırakıldı, arkadaşı Muhammed Soboh ise hala yabancılar şubede tutuluyor. 

Geri dönüş uçaklarını kaçıran turistlerin ailesi, işlemlerin kısa süreceğini düşünerek geçen pazar gününe İzmir aktarmalı Ürdün uçağına bilet almıştı. Ama karışıklık ortadan kalkmayınca turistler ikinci uçaklarını da kaçırdı. Eşyaları otel odasında kalan turistlerin otele borçları da birikti. 

Kaçak göçmen olarak işleme başladılar, 10 gündür bırakmıyorlar

Turistlerin avukatı Abdulkadir Tosun, emniyete bağlı yabancılar şubesi ile Göç İdaresi arasında bir koordinasyonsuzluk yaşandığını belirtti.

Avukat Tosun, şunları kaydetti:

"Buna sistem hataları da eklendi. Müvekkillerimden biri 10. günde serbest bırakıldı ama diğeri hala emniyette tutuluyor. Pasaportlar hızlı şekilde dosyaya ibraz edildi ama kaçak Suriyeli göçmen zannedildikleri ve işleme böyle başlandığı için bırakılmadılar. Haksız şekilde hürriyetlerinden yoksun bırakıldıkları için güven duyguları zedelendi. Bu gibi durumlar Türkiye'nin turizm potansiyeline de zarar veriyor."

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU