CHP'den Erdoğan'a "THK" yanıtı: 20 yıldan beri iktidar, olan bütün felaketlerin sorumlusu CHP, kendisi pürü pak

CHP'li Engin Özkoç Rusya'dan orman yangınlarını söndürmek için kiralanan uçağa ödenen paranın çok az bir miktarıyla, THK uçaklarının tamir edilebileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında yaptığı orman yangınlarına ilişkin "Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız" açıklamasına işaret eden Özkoç, "20 yıl aradan sonra Türkiye Cumhuriyeti'ne yangın uçağı alacakmış" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın "Şu an dünyada yangına en kısa sürede müdahale eden ülke konumuna girdik" ve "Yangınlarda ilk defa kullanmaya başladığımız insansız hava araçları sayesinde ilk müdahale süremizi de 12 dakikaya indirdik" şeklindeki açıklamalarını aktaran Özkoç, "Ben Marmaris'teydim. Bodrum'daki, Milas'taki orman yangınlarına ilk 3 günde havadan destek hemen hemen hiç yok ve yetersizdi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kim devre dışı çıkardı?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'ye yönelik "Türk Hava Kurumunu çalışamaz hale getiren sizsiniz" sözlerini eleştiren Özkoç, "Adam 20 yıldan beri iktidar, olan bütün felaketlerin sorumlusu CHP, kendisi pürü pak. Bu devletin sorumlusu, bu iktidarın başındaki kendisi değil" ifadelerini kullandı.

Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı'nın yangın söndürme uçaklarının 2019'a kadar yangınlarda kullanıldığına yönelik açıklamasını hatırlatan Özkoç, "Kim devre dışı çıkardı, Orman Genel Müdürlüğü. Orman Genel Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu uçaklarını neden ve nasıl devre dışı bıraktı? Şöyle; THK uçaklarının kapasitesi 4,9 ton. Şimdi ihale açacak. Orman genel Müdürlüğü, birilerini ihale dışında bırakmak istiyorsa, ne yapması gerekiyor? İhalenin şartnamesine '5 ton su alabilen uçaklar' diye yazması gerekiyor. Böylece minik bir farkla THK, devre dışı bırakılıyor" dedi.

Rusya'dan orman yangınlarını söndürmek için kiralanan uçağa ödenen paranın çok az bir miktarıyla, THK uçaklarının tamir edilebileceğini iddia eden Özkoç, "Rusya'dan S-400'leri alsanız, yangın uçaklarını milyonlarca dolara kiralayıp da alsanız dahi Rusya size dostluk mu yapacak? Hayır, size güvenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU