Tüm fotoğrafları tarayacak olan Apple, "Gizli bilgileri hükümetlerle paylaşırsınız" diyenlere yanıt verdi

İfşacı Edward Snowden ve WhatsApp CEO'su Cathcart da teknoloji devine tepki gösterenler arasında

"Güvenlik mi gizlilik mi?" tartışması farklı cephelerde sürüyor (Pixabay)

Apple, ürettiği iPhone model telefonlardaki fotoğrafları taramayı öngören, çocuk istismarını engelleme planını savundu.

Geçen hafta duyurulan ve iCloud'a yüklenecek tüm fotoğrafları gözden geçirecek yazılım, bunun özel hayatın gizliliğine müdahale anlamına geldiğini düşünen pek çok kişinin tepkisine neden olmuştu. 

Aralarında ABD'nin ülke dışındaki gizli dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri kamuoyuna sızdıran Edward Snowden'ın da bulunduğu 5 bini aşkın kişi ve kuruluş, açık mektup yayımlayarak bunun özellikle otoriter yönetimlerin vatandaşlarını gizlice takip edebilmesi için bir kapı açacağını söylemişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WhatsApp CEO'su Will Cathcart da cuma yazdığı uzunca tweet dizisinde şöyle demişti:

Bence bu yanlış bir yaklaşım ve dünyanın her yerinde insanların özel hayatının gizliliği açısından bir ihlal. İnsanlar bu sistemi WhatsApp'ta kabul edip etmeyeceğimizi sordu. Cevap, hayır.

Kendi internet sitesindeki "Sıkça Sorulan Sorular" kısmında bu eleştirilere yanıt veren Apple, şu ifadeleri kullandı:

Açık olmak gerekirse bu teknoloji, iCloud'a yüklenmiş çocukların cinsel istismarının yer aldığı görüntüleri tespit etmekle sınırlı. Bu sınırın herhangi bir hükümetin talebiyle genişletilmesine rıza göstermeyeceğiz.

Şirket, yetkili mercilere herhangi bir bildirim yapmadan önce görüntülere bir de insan gözüyle bakılacağını da aynı açıklamada belirtti. 

Tartışılan sistem nasıl çalışıyor?

Kolluk kuvvetlerinde, bilinen çocuk cinsel istismarı görüntülerinin sayısal kodlara dönüştürüldüğü arşivler var. Bu kodlarla herhangi bir fotoğrafın o arşivdeki görüntülerle eşleşip eşleşmediği anlaşılabiliyor. 

Apple da NeuralHash adındaki benzer bir arşiv sistemini kullanarak iPhone'lardaki muhtemel çocuk istismarı fotoğraflarını yakalamayı planlıyor. 

Bir kullanıcı Apple'ın depolama servisi iCloud'a fotoğraf yüklediği an, o fotoğraf da kodlara dönüştürülerek arşivdekilerle karşılaştırılacak. 

Şirketin iddiasına göre, sistem trilyonda bir hata payıyla çalışıyor.

"iCloud'u kullanmamak gerçekçi değil"

Teknoloji devi, iCloud'a fotoğraf yüklemeyenlerin bu denetimden muaf olacağını öne sürse de Dr. Nadim Kobeissi gibi sibergüvenlik uzmanları bu argümanı basit buluyor:

2021'de insanlara iCloud Fotoğrafları'nı kullanma demek gerçekçi değil ve Apple da bunu biliyor. Herkes iCloud Fotoğrafları'na bağlı. Sadece senkronizasyona değil, aynı zamanda da yıllar boyunca çekilmiş önemli fotoğrafları saklamak için yedeklemeye de yarıyor.


Independent Türkçe, Euronews, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU