Çavuşoğlu, yangınların Antalya’da yol açtığı hasarı açıkladı: 59 mahalle, 3 bin 231 bina etkilendi

Bakan Çavuşoğlu, "Antalya'da 45 iş yeri bu yangında zarar gördü. Önemli bir kısmına Valilik tarafından bugün ödeme yapılacak" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AFAD'ın Antalya'ya getirdiği 400 yaşam konteynerinden 207'sinin kurulduğunu belirterek, "Yangından etkilenen mahalle sayısı 59, bina sayısı 3 bin 231, bağımsız bölüm ise 6 bin 359 olarak tespit edilmiştir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla helikopterlerle havadan gözetleme yaptıklarını, beklendiği gibi birkaç noktada duman olduğunu söyledi.

Antalya'daki yangınların tamamının kontrol altına alınıp, söndürüldüğünü anlatan Çavuşoğlu, yangın devam ederken bile vatandaşa yapacakları yardımlar ve zararların temini konusunda bakanlıklarla çalışma yürüttüklerini belirten Çavuşoğlu, bir yandan hasar tespit çalışmalarının da gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Yangından etkilenen alanlar

Etkilenen alanlara değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Yangından etkilenen mahalle sayısı 59, toplam etkilenen bina sayısı 3 bin 231. Bağımsız bölüm ise 6 bin 359 olarak tespit edilmiştir. Ağır hasarlı binalar daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı'mızın da açıkladığı gibi yıkılacak, yeni konutlar inşa edilecek. Az hasarlı olan binaların tamiri için de destek verilecektir. Tabii binalar yandı, yıkıldı, yıkılıyor. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacı var. Bunu karşılamak için AFAD 400 yaşam konteynerini bölgemize getirdi. Şu ana kadar 207'si kuruldu, bugün 31 yaşam konteyneri daha değişik mahallelerimize kurulacak"

Konteyner konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını anlatan Çavuşoğlu, özellikle yağmurdan sonra daha önce talep etmeyen vatandaşların da konteyner talep ettiğini söyledi.

"Paramız var, bu konuda hiçbir sıkıntı yok"

"Hiçbir şekilde sıkıntımız yok. Geçici yaşam konteynerleriyle vatandaşlarımızın bu ihtiyacını da karşılıyoruz. Elbette evlerin tamamı yanmasa bile eşyaları yanan vatandaşlarımız oldu. 1238 hanede eşya zararı var. Toplam 34 milyon 596 bin liralık zarar tespiti yapıldı. Şu ana kadar bin 52 kişiye, 25 milyon 753 bin lira ödendi" diyen Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Paramız var, bu konuda hiçbir sıkıntı yok, değerlendirme ve ödeme işlemleri devam ediyor. Vatandaşlarımızla tüm kurumlarımız temas halinde. Herhangi bir sıkıntı olmayacak. Geri kalanı da bu resmi işlemler bittikten sonra ödenecek. Zaten 10'ar bin lira herkese ödemiştik, kalan parayı da ödemiş olacağız. 45 iş yeri bu yangında zarar gördü. Valiliğimiz tarafından önemli bir kısmının ödemesi yapılacak. Tek tek iş yeri sahipleriyle Valiliğimizin başkanlığında oluşturduğumuz ekibimiz görüşüyor ve ödenecek miktarlar konusunda uzlaşılar sağlanıyor. Önemli bir miktarı bugün iş yeri sahiplerine ödemiş olacağız"

"Yanan traktörlerin 4 tanesi karşılandı"

Yangınlarda konutların yanı sıra araçların da zarar gördüğünü dile getiren Çavuşoğlu, yanan araçlara dair şu bilgileri paylaştı:

  • Yangında 93 araç hasar gördü. Bunlardan 16 tanesi traktör.
  • Traktörlerin 4 tanesi karşılandı. Geri kalan 12 traktör de vatandaşlarımıza teslim edilecek. 
  • Bu konuda toplam hasar miktarı ise 2 milyon 55 bin lira. Traktörün dışındaki yanan araçların sahiplerine 1 milyon 362 bin lira ödendi.

Yanan bazı araçların kaydı veya plakası olmadığını ya da vatandaşların hatırlamadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz, bu hasarların hepsi karşılanacak" ifadesini kullandı.

Yangından etkilenen tarım alanlanları ve hayvanlar

Yangında tarım alanları ve hayvanların da etkilendiğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"43 mahallede hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızın 11 milyon lira zararını tespit ettik. Vatandaşımızın tercihine göre ayni ve nakdi olarak birebir bu zararları karşılayacağız. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yem ve saman ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Birçok küçükbaş hayvanımız yaylada. Onlar döndükten sonra kış boyunca o hayvanlarımızın da yem ve saman ihtiyaçları da karşılanacak. Hem Tarım İl Müdürlüğü hem de belediyelerle koordineli bir şekilde bunun planlamasını yapıyoruz. 20 bin dekar tarım alanı etkilendi. Çiftçimizin yanan zeytin, nar, narenciye, defne ve keçiboynuzu gibi bahçelerinin tesisi yeniden yapılacak"

Çiftçiye gübre, ilaç, sulama ekipmanı desteği de vereceklerine değinen Çavuşoğlu, "Konuttan araca, hayvandan tarım arazisine kadar hemşehrilerimizin uğradığı tüm zararları karşılamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte aksamadan bu yardımların zamanında ulaması için gerekli planlamaları yaptık" dedi.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU