Çavuşoğlu, "diğer ülkelerden gelen yardımların kabul edilmediği" iddialarına ilişkin açıklama yaptı

Çavuşoğlu açıklamasında, "Yardım konularına nasıl yardım elimizi uzatırken böbürlenmiyorsak, severek yapıyorsak bir dayanışma anlayışıyla yapıyorsak, başka ülkelerin ya da kurumların bu konuda yardım etmesinden de incinmeyiz" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Orman Genel Müdürlüğünün Manavgat Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, yangının devam ettiğini, poyrazın çok şiddetli olduğunu ve Kızıldağ bölgesinde alevlerin rüzgarla hızlandığını dile getirdi.

"Başka ülkelerin de Türkiye'ye yardım etmesini elbette kabul ederiz"

Bir gazetecinin, yurt dışından Türkiye'ye yardım için gelecek uçakları, Türkiye'nin kabul etmediği iddialarıyla ilgili bir sorusuna cevap veren Çavuşoğlu, afet söz konusu olduğunda Türkiye olarak başka ülkelere yardım ettikleri anımsatarak şunları kaydetti:

Başka ülkelerin de Türkiye'ye yardım etmesini elbette kabul ederiz. Ufak tefek küçük şeylerde, kendimizin üstesinden gelebileceği durumlarda, kendilerine teşekkür edip, 'ihtiyacımız olduğunda arayacağız' diyoruz. Yangının başlamasıyla beraber birçok ülke, komşu ülkeler, dost ve kardeş ülkeler ve Avrupa'dan ülkeler de bizi aradılar. Biz kendilerine 'Ne verebilirsiniz, nasıl yardımcı olabilirsiniz' diye sorduk. Bizim ihtiyacımız uçak ve tonajlı, kovalarla su taşıyabilecek helikopter, yani havadan müdahale dedik. AB, AFAD'ın bu duyurusunu tüm ülkelere iletti. 4 ülkeden, Hırvatistan, Romanya, Fransa ve İspanya'dan dönüş oldu. Onların ne verebileceğine baktık. Özellikle buraya uygun şekilde kullanabileceğimiz uçak gönderebilecek ülkeler ise Hırvatistan, Fransa ve İspanya'ydı. Romanya'nın da bir uçağı vardı, Arkadaşlarımız inceledi, bizim yangınla mücadeleye çok uygun değil. Daha sonra Fransa, özellikle İspanya bölgesinde de yangın olabileceğini belirterek, Macron'un danışmanı, Büyükelçimizi arayarak Türkiye'ye bir uçak gönderemeyeceğini söylediler. Yani tekliflerini geri çekmiş oldular.

Çavuşoğlu, orman yangınları sonrası başka ülkelerden gelen uçak desteklerine ilişkin, "Yardım konularına nasıl yardım elimizi uzatırken böbürlenmiyorsak, severek yapıyorsak bir dayanışma anlayışıyla yapıyorsak, başka ülkelerin ya da kurumların bu konuda yardım etmesinden de incinmeyiz. Bu gurur meselesi yapılacak bir konu değildir, bu bir afettir. Afet durumlarında ve zor şartlarda dayanışma önemlidir." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Teklif eden ve yardım gönderen ülkelere teşekkür ederiz"

Bir gazetecinin, Türkiye'de başka ülkelerden kaç tane uçak geldiği yönündeki sorusuna Çavuşoğlu, bu konuda da sosyal medyada çeşitli tartışmaların ortaya atıldığını, ciddi bir dezenformasyon oluşturulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın eleman, araç gereç ve 1 helikopter gönderdiğini belirterek, şöyle devam etti:

Ülkelerden bize teklif geldiğinde, 'Ne gönderebileceksiniz?' diyoruz. Eğer ellerinde uçak ve helikopter varsa o bilgileri alıyoruz, Tarım ve Orman Bakanlığına iletiyoruz, arkadaşlarımız incelemesini yapıyor. Helikopterin kullandığı kovalarla ilave başka ihtiyaç olur diye onlara da bakıyoruz. Bazı ülkelerden, mesela Azerbaycan'dan geldi iki tane, Rusya'dan bulduk. Onları satın alıyoruz. Bunlar kırılır, dökülür, çünkü mücadele devam ediyor. Bu süreçte Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da beni aradı. Kendisine çok teşekkür ettim, kendisine döneceğimizi ilettim. Arkasından Josep Borrell beni aradı, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi. Kendisi de aynı şekilde sordu. Daha sonra kendilerinin bu konuyla ilgili birimi var, AB Sivil Koruma Mekanizması diye. Sivil Koruma ve Afetlerden Sorumlu Komisyonda da bir komiser var. Yani Avrupa Birliğinin bakanı gibi. O arkadaşlarımız da bizimle temasa geçtiler. Josep'in yardımcısıyla benim yardımcım Faruk Kaymakçı, Avrupa Birliğinden sorumlu bakan yardımcımız, temasta kaldılar. Kendilerine sorduk, 'Hangi ülkeden ne gelebilir?' diye. Bazı ülkelerden ön bilgi gelmişti, Hırvatistan uçak verebileceğini söyledi, aynı şekilde İspanya verecek.

Daha önce "Bir isteğiniz var mı, ne verebiliriz?" diye soran Yunanistan'a da destekleri için teşekkür eden Çavuşoğlu, "Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, bizim Atina Büyükelçiliğimizi arayarak 'Biz size böyle bir öneride bulunduk ama bizde de yangınlar olduğu için maalesef size herhangi bir uçak gönderemeyeceğiz.' dediler. Kendilerine de teşekkür ediyoruz, hem teklif ettikleri için hem de neden gönderemeyeceklerini ilettikleri için" diye konuştu.

Yardımlarla ilgili yapılan tartışmalara değinen Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

Yardım konularına nasıl yardım elimizi uzatırken böbürlenmiyorsak, severek yapıyorsak bir dayanışma anlayışıyla yapıyorsak başka ülkelerin ya da kurumların bu konuda yardım etmesinden de incinmeyiz. Bu gurur meselesi yapılacak bir konu değildir, bu bir afettir. Afet durumlarında ve zor şartlarda dayanışma önemlidir. Halkımız bu sosyal medyada veya bazı siyasilerin manipülasyonuyla ortaya çıkan iddialara inanmasınlar.

"Almanya da helikopter gönderemeyeceğini söyledi"

Çavuşoğlu, "Bu arada Almanya'dan da bir önbilgi geldi. İki tane helikopter kaç ton olduğunu hatırlamıyorum taşıyacağı suyu, ortalamanın üstünde su taşıyabilecek miktarda iki helikopteri gönderebileceklerine dair bir bilgi geldi. Daha sonra biz Almanya'ya başvuruyu yaptık, 'Bu helikopterleri gönderin' diye. Bizim başvuru yaparak talep etmemizi istediler. Sonra bugün gelen bilgiye göre, Almanya da kendi helikopterlerini özellikle sel afetlerinin olduğu yerlerde kullanacağından Türkiye'ye helikopter gönderemeyeceğini söyledi" dedi.

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU