Ev sinemasından vizyona bu hafta: Gerçeğin peşinde; Kayıp Kız

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Bu hafta sinemalarda gösterime giren Kayıp Kız (Still Here); ırkçılığı, kayıp çocukları, insan kaçakçılığını, aile sorunlarını ve bozuk bir toplum hakkında genel konuşmaları ele alan karmaşık bir film.

"Şu dünyada her şeyi gördüm diyorsun, her şeyi bildiğini sanıyorsun, sonra bir bakıyorsun ki hiçbir şey bilmiyormuşsun…" sözleriyle şekillenen olay örgüsünde film, haberlerde sıkça gördüğümüz ama yine de hiçbir zaman aşina olamayacağımız bir konuyla ilgili zorlu, üzücü ve gerçek bir hikâyeyi kadrajına alıyor.


Gerçeğin peşinde; Kayıp Kız

Yönetmen: Vlad Feier / Oyuncular: Johnny Whitworth, Zazie Beetz, Afton Williamson, Maurice McRae, Larry Pine, Jeremy Holm, Gia Crovatin, Danny Johnson, Justiin A. Davis, Rupert Simonian, Leopold Manswell, Steven Hauck, Lou Martini Jr., Tibor Feldman, Lorrie Odom, Danielle Dallacco, Karen Chilton, Jared Kemp, Louiza Zouzias, Vanessa Simmons, Despina Mirou, Turron Kofi Alleyne, Taliyah Whitaker, Edward M. Kelahan, Valence Thomas, Kevin Anton, Javier Sepulveda, William Broderick, Jordan Maldonado, Troy Gochenour, Grace Young, Stephen Beasley, Antoinette Crough, D.K. Bowser, Jerome Brooks Jr., Johnny M. Faulkner, Chris Routhe, Peter Hart, Daralyn Jay, Desi Ivanova, Benjamin Horatio Garvis, Chansi Petzold, Baboucarr Camara, Tony Fiore, Dared Wright, Rit Weaver / Süre: 99 dakika
 

 

Dünyada her yıl milyonlarca çocuk kayboluyor ve hepsinin bir öyküsü var…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Still Here adlı bu dramatik film; kaybolan kızının peşine düşen bir baba ile bir gazetecinin hikayesini konu ediyor ve hem polisin hem de basının kaybolan kız için bazı olaylara nasıl vurdumduymaz yaklaştığını gözler önüne seriyor.
 


Brooklyn'de yaşayan ve finansal olarak kötü durumdaki bir ailenin kızı olan on iki yaşındaki Monique Watson ortadan kaybolunca, babası Michael Watson polisin ve basının ilgisizliği karşısında onu bulmak için bireysel çabalarıyla arayışına devam eder.

Bu kayıp vakasıyla ilgili üstünkörü ve kısa bir sorgulama yapan polislerin, böylesi fakir bir toplulukta olası kaçırma olayını çözmeye yardım etme konusunda ilgisiz oldukları gayet açıktır.

Haliyle polis bu olayın akıbetini umursamıyor ve bölge sakinleri de çocuğun kaybolmasıyla ilgili soruları yanıtlamaya yardımcı olmuyor çünkü, mahallede yaşayanların hiçbiri bir "muhbir" olarak damgalanmak istemiyor.

Bu yüzden nihayetinde mahalledeki el ilanları da cevapsız kalınca, araştırmalarını bireysel olarak daha fazla yürütemeyen Michael, karısı Tiffany ve büyük oğlu Andre'nin elinden sadece umut ederek beklemek geliyor.
Ama zaman akıp giderken ve tüm sorular cevapsız kalırken çaresiz aile artık gereksiz umuda kapılmak da istemiyor.
 

 

Gazeteci sorumluluğu

New York'ta yaşayan ve gazetecilik yapan Christian Bake bu sırada, polisin soruşturmada yeterince çalışmadığı, meslektaşlarının ise önemsemediği bu vakada Afrikalı-Amerikalı kızın ortadan kaybolmasıyla ilgili araştırma yapmakla görevlendirilir.

İşi gereği bir üçüncü sayfa haberi hazırlamak için bu işin peşine düşen gazeteci başlangıçta bulduğu ilk ipucunun peşinden gitmeye karar verir, sonrasında da derin bir araştırma yapmadan ve edindiği bilgileri doğrulamadan bir makale yayımlar.
 


Ne var ki, elindeki bu ipucu yanlıştır ve bunu yazdığı makale ile kamuoyuna açıklaması kötü sonuçlar doğurur; Christian önce yanlış bir yola girer ve durumu iyice içinden çıkılmaz bir hale sokar.

Bu hem aileye hem de suçlanan kişinin başına büyük sorunlar açarken, asıl gerçek aslında herkesin hayal edebileceğinden çok daha korkunçtur.

Yaptığı bu haberden pişmanlık duyan Christian bu defa mahallelinin, polisin ve hatta çalıştığı gazetenin tüm olumsuz tutumlarına rağmen kızın babasına yardım edebilmek için bu defa büyük bir sorumlulukla her şeyi göze alır.
 


İşini en iyi şekilde yapmaya çalışan gazeteci konuyu derinlemesine araştırırken küçük kızın kaybolmasıyla ilgili ilk gerçek ipucuna ulaşmayı başarır.

Kariyerini riske atıp kendisini tamamen küçük kızı bulmaya adayan Christian zamana karşı yarışmak zorunda kalır, ama bu defa ulaştığı gerçek çok daha can acıtıcıdır.


Üç perspektif

Sevdiğin birisi kaybolduğunda, korku seni ele geçirdiğinde, umut yeşerir…


Sistematik ırkçılık ve insan kaçakçılığı gibi çok sayıda mevcut sosyal soruna parmak basan bu filmin olay örgüsüne ve tüm karakterlere şahsen o kadar kapıldım ki seyrederken bana filmin içinde yaşıyormuşum gibi hissettirdi.

Aksiyon ve mizah içermeyen hatta çok zor bir konusu olan filmde nihayetinde gizemi çözmek senaryonun ana odak noktası haline geliyor.

Hikâye çoğunlukla yas tutan bir babanın bakış açısından ve siyahi toplukların cephesinden anlatılıyor ve Michael film boyunca ne yapacağını bilememenin ruh halini aktarma konusunda güçlü bir performans sergiliyor.
 


Bu kayıp vakasını üç perspektiften anlatarak yas, gazetecilik etiği ve en önemlisi de bazı polislerin başarısızlıkları hakkında birçok soruyu yeniden gündeme getiriyor.

Elbette topluluklarımızı korumak için her gün hayatlarını riske atan çok sayıda harika polis görevlerini büyük bir özveriyle yapmaya çalışıyorsa da filmde tasvir edildiği gibi teşkilatın içinde bazı kötü polisler olduğu gerçeğini insan doğrusu hazmedemiyor.

Velhasıl bu filmden çıkartılabilecek mesajı özetlemek gerekirse; her ebeveyn çocuklarına kendilerini korumayı ve mümkün olduğunca tehlikeli durumlardan uzak durmayı olabildiğince şeffaf ve sağlıklı bir şekilde öğretmeyi ihmal etmemeli.

Bu elbette, çocukların güvende olacağını garanti etmeyecektir, ancak farkındalıklarını ve kişisel korunma becerilerini biraz artırmaya yardımcı olması muhtemeldir.

 

Haftanın diğer filmleri

Asfalt Tanrıçası

Yönetmen: Julián Hernández / Oyuncular: Ximena Romo, Mabel Cadena, Alejandra Herrera, Nelly González, Samantha Orozco, Axel Arenas, Esteban Caicedo, Paulina Goto, Raquel Robles, Baby Batiz, Pascacio López, Juan Carlos Torres, Javier Oliván, Claudia Lobo, Giovanna Zacarías, Jimena Mancilla, María Balam, Fernanda Huerta, Karla Cruz, Daphne Keller, Jesica Vite, Elena Gore, Irbin Corona, Kobayashi Rétiz, Rafa Farías, Alphonso Escobedo, Diego Ramora, Renato Gómez Martínez, Norma Pablo, Imix Lamak, Maximiliano Uribe, Baltimore Beltran, Julio Cesar Luna, Mauro González, Marcelo Ceron, Christian Cortés, Eder Bonilla, Diana Santísima Kitsch, Rodrigo Morales, Juan Luis Medina, Fer Fux, Raúl Fuentes, Raquel Robles, Salvador Álvarez / Süre: 126 dakika
 

 

Çekimleriyle baş döndüren bir şehir ağıtı…


Netflix'in Meksika Yapımı Drama Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen ve feminist bir duruşla toplumsal sorunlara ses olmaya çalışan Asphalt Goddess (La diosa del asfalto) adlı bu film; kinci kardeşlik, karşılıksız aşk, kadına yönelik şiddet, ülkeyi terk edip yeniden geri dönmenin vahşi bir hikayesini anlatıyor.

Seksenli yıllarda geçen hikâyede; Max, rock dünyasında mütevazı bir başarı elde ettikten sonra bir konser vermek için Santa Fe semtinde, gösterişli ve görkemli şirket binalarının uzağındaki bir gecekondu mahallesine geri döner.

Ancak burada, hapishaneden yeni serbest bırakılan ve intikam almak isteyen eski kız arkadaşı Ramira ile yüzleşmesiyle yıllardır sessiz kalan geçmişin acımasız anıları yeniden canlanır.

Max ve Ramira arasındaki bir olaydan sonra film, ilişkilerini ve onları oldukları kişilere dönüşmeye yönlendiren ortamı açıklamak için hikâye on yıl geçmişe gider.

Bu geçmişe dönüşte erkek istismarının insafına kalmış, zor koşullarda yaşayan bir grup arkadaş kadraja girer; Max şiddet dolu bir evden kaçar, Ramira cinsel tercihi yüzünden alaya alınır, Sonia üvey babası tarafından taciz edilir, Guama bir erkekle seks yapmayı reddedince kendini hastanede bulur.

Böylesi bir ortamda neredeyse kendi aileleri tarafından kendi hallerine bırakılan kızlar, ölüm kalım mücadelesi vererek yiyecek ve uyuşturucu aramak için sokaklara düşer.

Olanları görmezden gelen kör polislerin önünde, çete üyeleri, tacizci üvey babalar ve eşcinsellerin tercihlerine tahammülü olmayan kardeşlere rağmen mahallenin labirent sokaklarında dolaşarak gizli konserlerde partiler veren, açlığa, dayaklara, derin bir ıssızlık ve güvencesizlik sarmalında gelecekten umudu kalmadan bir yoksunluğa katlanmak zorunda kalan Max ve grubu, kendi kurallarına göre yönetilen bu mahallenin zorlu yaşamında ayakta ve hayatta kalmaya çalışır.

Bu genç kadınlar çevrelerindeki engelleri aşmak için bir araya geldiklerinde arkadaşlıkları aracılığıyla suistimallerini açığa vururlar ve birlikte toplumlarındaki erkeklerin kadın düşmanı tutumlarından intikam alırlar.

 

Bir Daha Asla Kar Yağmayacak

Yönetmen: Malgorzata Szumowska, Michal Englert / Oyuncular: Alec Utgoff, Maja Ostaszewska, Agata Kulesza, Weronika Rosati, Katarzyna Figura, Lukasz Simlat, Andrzej Chyra, Krzysztof Czeczot, Maciej Drosio, Olaf Marchwicki, Astrid Nanowska, Wojciech Starostecki, Jerzy Nasierowski, Konstantin Solowiow, Blanka Burzynska, Adrian Podlaski, Lena Wochal, Casper Richard Petersen, Roman Gancarczyk, Maria Seweryn, Ewa Dalkowska, Wiktoria Gorodecka, Ewa Kolasinska, Stanislav Dyachenko, Zbigniew Biel, Huynh Thi Tam Hien, Miroslaw Haniszewski, Michal Wolczyk, Andrzej Pankowski, Mariusz Zaniewski, Jaroslaw Milner, Sebastian Dziubiel, Michal Holub, Lucja Stachowczyk, Jasper Schwering, Eray Gülay, Julia Frey, Halina Wójcik, Agata Trzebuchowska / Süre: 113 dakika
 

 

Bu dünyada pek çok güzellik var…


2021 Oscar Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film dalında Polonya adayı olan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Never Gonna Snow Again (Sniegu juz nigdy nie bedzie) adlı bu film; mülteci olarak geldiği kasabada masör olarak çalışmaya başlayan Zhenia'nın, olağanüstü yetenekleriyle toplum içerisinde giderek bir guruya dönüşümünü anlatıyor.

Büyük bir Doğu Avrupa şehrinin sisli bir sabahında, yanında yatak taşıyan gizemli bir adam görünür.
Bu adam, oturma izni alabilmek için büyülü ve hipnotik teknikler uygular ve zengin bir banliyö sitesinde masör olarak çalışmaya başlar.

Eski bir lahana tarlasının ortasına, zenginler için inşa edilmiş bu mülayim, kapalı topluluk, kendisini çevreleyen "daha kötü" dünyadan, duvarları sayesinde korunur.

Uzaklarda bir yerde, uluslararası bir merkez olmayı uman şehrin gökdelenleri ve vinçleri belirir; Doğu, sürekli Batı'yı takip etmektedir.

Hepimizin arzuladığı varlıklı üst sınıf aile temsilleri, birbirinin aynısı evlerde oturur, ama içlerinde bir üzüntü, özlem taşıyor gibilerdir ve galiba bu üzüntü artık bu Doğu ülkesine gelmeyen kış yüzündendir.

Onların aksine, çocukları artık kardan adam yapamaz, fakat belki hissettikleri boşluk daha derindedir.

Böylesi bir ortamda bir gün otantik, egzotik Doğu'dan gelen çekici bir masör, onların hayatlarına girer.

Zengin bir topluluğun içine dahil olan Zhenia, çalıştığı insanların maddi olarak sıkıntıları olmasa da manevi olarak mutsuz olduklarını fark eder.

Bu masörün bir yeteneği vardır; elleri iyileştirir, gözleri, yalnız kadınların ruhuna işler.

Onlar için masörün Rus aksanı, her şeyin daha huzurlu olduğu geçmişten gelen bir şarkı, çocukluklarından gelen bir ezgi gibidir ve adı Zhenia olan bu adam, bu komünitede yaşayanların hayatlarını değiştirir.

 

Blackpink: The Movie

Yönetmen: Su Yee Jung, Oh Yoon-Dong / Oyuncular: Blackpink, Jennie Kim, Jisoo Kim, Lalisa Manoban, Rosé / Süre: 100 dakika
 

 

Beraber yeni zorlukları göğüslerken bile sahnede parlayan bir grup…


Bu hafta sinemalarda gösterime giren ve tüm hayranları için bir hediye niteliğinde olan Blackpink: The Movie adlı bu film; sevilen Güney Koreli müzik grubu Blackpink'in bir araya gelişinin beşinci yılını, grup üyelerinin özel röportajları ve konser görüntüleri ile kutluyor.

2016 yılında Jisoo, Jennie, Rose ve Lisa'nın bir araya gelerek kurduğu Blackpink, dünyanın dört bir yanından binlerce insanın sevgisini kazandı.

8 Ağustos 2016 tarihinden beri birlikte olan grubun kuruluşundan günümüze kadar geçen beş yıllık süreçte yaşananların anlatıldığı bu yapımda, grup üyeleri ile yapılan özel röportajlara, grubun olağanüstü performans görüntülerine, grup üyelerinin hayranları için verdiği mesajlara yer veriliyor.

Her bir grup üyesinin hayatına odaklanılan belgeselde, Jisoo, Jennie, Rose ve Lisa'nın hayatına dair bilinmeyenler de gözler önüne seriliyor.

"Hatıralar Odası" adlı bölüm; BLACKPINK grubunun ilk çıkış yaptığı andan itibaren beş yıllık anılarından bir kısım oluşturuyor.

"Güzellik" adlı bölüm ise grubun dört üyesinin belirgin özelliklerini gözler önüne sererken bir yandan da merak uyandıran video çekimlerini bizlere aktarıyor.

"Özel Röportajlar" kısmında da grup üyelerinin hayranları için mesajları izleyiciyle paylaşılıyor.

Dahası, BLACKPINK grubunun sınırları aşan, kendilerine özgü ve dünyayı büyüleyen olağanüstü performansları, varlığını maksimum seviyede hissettirerek perdeyi dolduruyor.

BLACKPINK beyaz perdede The Show (2021) ve In Your Area (2018) albümlerine ek olarak bir düzine hit olmuş şarkıyla huzurlarınızda olacak ve dünyanın dört bir yanındaki BLINK sanki hayran buluşması ya da canlı konserdeymiş gibi içlerine işleyecek bir deneyim yaşayacak.

 

Canavar Avcısı: Lonca Efsaneleri

Yönetmen: Steve Yamamoto / Oyuncular: Dante Basco, Erica Lindbeck, Brando Eaton, Stephen Kramer Glickman, Karen Strassman, Brian Beacock, Katie Leigh, G.K. Bowes, Jay Preston, David Markus / Süre: 58 dakika
 

 

Doğanın ete kemiğe bürünmüş dizginlenemez güçlerinden biri…


Netflix'in Video Oyunundan Uyarlanan Animeler kategorisinde 12 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Monster Hunter: Legends of the Guild adlı bu heyecan dolu filmde; insanlar ve korkunç canavarlar arasındaki dengenin her an bozulabileceği bir dünyada genç avcı Aiden, köyünün bir ejderha tarafından yok edilmesini önlemek için savaşır.

Doğayla aramızdaki dengenin sandığımızdan daha da hassas olduğunu gözler önüne seren filmde bir avcı olan Aiden adındaki genç bir adam, ıssız köyünü korumaya çalışır, ancak bir gün köyünün Elder Dragon tarafından tehdit edildiğini öğrenir.

Bu durum üzerine Aiden, köyünü kurtarmak için evinden ayrılarak avcı olan Julius ve arkadaşlarıyla birlikte bilinmeyene doğru bir yolculuğa çıkar.

 

Delidolu 3

Yönetmen: Vince Marcello / Oyuncular: Joey King, Joel Courtney, Jacob Elordi, Molly Ringwald, Taylor Zakhar Perez, Maisie Richardson-Sellers, Meganne Young, Stephen Jennings, Carson White, Morné Visser, Bianca Bosch, Camilla Wolfson, Zandile Madliwa, Judd Krok, Sanda Shandu, Hilton Pelser, Frances Sholto-Douglas, Evan Hengst, Joshua Daniel Eady, Trent Rowe, Michelle Allen, Nathan Lynn, Byron Langley, Chloe Williams, Cameron Scott, Bianca Amato, Daneel Van Der Walt, Nadia Kretschmer, Matthew Dylan Roberts, Maria Pretorius, Peter Butler, Colin Moss, Michael Kirch, James van Helsdingen, Megan du Plessis, Lincoln Pearson, Michael Miccoli, Chase Dallas, Lya du Toit, Kingsley Pearson, Jesse Rowan-Goldberg, Caitlyn de Abrue, Juliet Blacher / Süre: 112 dakika
 

 

İnsanlar hayatlarımıza girip çıkar, bazıları anı olurken bazıları bizi biz yapan bir parçamız olur…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Romantik Komediler kategorisinde, 11 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen ve plaj evindeki son yazın şerefine çekilen üçlemenin son halkası olan The Kissing Booth 3 adlı bu duygu ve eğlence dolu filmde; hazırladığı yapılacaklar listesiyle üniversite öncesindeki son yaz tatilinin keyfini doyasıya çıkarmaya hazırlanan Elle, Noah ve Lee konusunda bir karar vermelidir.

Elle, üniversiteye gitmeden önceki son yazının güzel geçmesini diler, ancak o, tam da bu süreçte hayatının en zor kararıyla karşı karşıya kalır.

Gerçeklerden kaçmaya karar verdiğinde sonunda gerçek hayata dönmesi gerektiğini bilen ama yine de en yakın arkadaşı ile sevgilisi arasında kalan Elle ne yapacağını bilemez.

O ya erkek arkadaşı Noah ile birlikte dünyanın diğer ucuna taşınacak ya da en yakın arkadaşı Lee'ye verdiği sözü tutup onunla aynı üniversiteye gidecektir.

 

Herkes İş Başına

Yönetmen: Guillaume Brac / Oyuncular: Eric Nantchouang, Salif Cissé, Édouard Sulpice, Asma Messaoudene, Ana Blagojevic, Lucie Gallo, Martin Mesnier, Nicolas Pietri, Cécile Feuillet, Jordan Rezgui, Marie Anne Guerin, Sylvain Caillet, Roger Maillet, Colo Lévy, Irina Brac Laperrousaz / Süre: 95 dakika
 

 

Hikayesi iyi yazılmış, iyimser ve hümanist bir komedi…


MUBI'nin heyecan verici ağustos ayı programı kapsamında 10 Ağustos'ta gösterime girerek sinemaseverlerle ilk kez buluşacak olan All Hands on Deck (À l'abordage) adlı bu filmde; Paris'te sıcak bir yaz akşamı, Félix, Alma ile tesadüfen tanışır.

Fransız kırsalındaki bir doğaçlama gezi sırasında aralarında beklenmedik bir bağ oluşan ikili birlikte gülüp eğlenirler, dans ederler ve geceyi bir parkta geçirirler, ama o bir aile tatiline çıkmak üzeredir ve birlikte geçirebilecekleri zaman kısadır.

İçinden gelen bir dürtüyle, Félix tatil yaptığı yerde ona sürpriz yapmaya karar verir ve maceraya bir arkadaşını dahil eder.

Farklı hikayeleri, aralarında kurulan farklı ilişkileri birleştirmeyi başaran bu karakter komedisinde yaşayabilecekleri ya da yaşatabilecekleri hayal kırıklıklarına rağmen sonunda bu sevecen karakterler kendi hikayeleri ve deneyimlerini bir arada yaşamayı dener.

 

İyi ki Yapmışım

Yönetmen: Selçuk Metin / Oyuncular: Metin Akpınar, Demet Akbağ, Umur Bugay, Dikmen Gürün, Ahmet Gülhan, Kandemir Konduk, Perran Kutman, Zeynep Oral, Ferhan Şensoy, Nevra Serezli, Cihat Tamer, Selma Sonat, Suat Sungur, Demet Taner / Süre: 144 dakika
 

 

Tiyatro ve kabarenin ustası, politik hicvin duayeni Metin Akpınar'ın yaşamının perde arkası…


Netflix'in Türk Yapımı Sosyal ve Kültürel Belgeseller kategorisinde bu hafta gösterime giren İyi ki Yapmışım adlı bu film; duayen tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Akpınar'ın hayatına ve kariyerine bir bakış sunuyor ve usta sanatçının yılların içinden süzüp getirdiklerini izleyicisine aktarıyor.

Tilbe Saran'ın anlatıcılığını üstlendiği yapımda birçok, sanatçı, yazar ve akademisyenin yanı sıra yaşamına tanıklık etmiş dostları, Metin Akpınar'ı anlatıyor.

Sanat yaşamı boyunca, sayısız tiyatro, film ve dizi projesinde yer alan Metin Akpınar'ın altmış yıla yaklaşan olağanüstü kariyerini ekrana taşıyan ve sanatçının kariyeri yanı sıra tüm yaşamını da mercek altına alan bu benzersiz yapım; Zeki Alasya yanı sıra, birlikte çalıştığı usta ekiple birlikte, kabare tiyatrosunu geniş kitlelere ulaştırarak bu formun en önemli temsilcilerinden biri olduğuna da değiniyor.

İçinde yer aldığı projelerin güncelliğini hiç kaybetmediği, kuşaklar boyu büyük bir ilgi ve beğeniyle takip edilen sanatçının yaşamını tarihsel bir belgeye dönüştürmeyi amaçlayan İyi ki Yapmışım; 1940'lar Türkiye'sinin zorlu koşullarından hareketle, alanının tartışmasız en saygın isimlerinden biri haline gelen Akpınar'ın bütün yaşam öyküsünü tanıklıklarla ekrana taşıyor.

 

Kağıt Kaplanlar

Yönetmen: Quoc Bao Tran / Oyuncular: Yuji Okumoto, Jae Suh Park, Ron Yuan, Matthew Page, Alain Uy, Peter Adrian Sudarso, Mykel Shannon Jenkins, Yoshi Sudarso, Gui DaSilva-Greene, Roger Yuan, Annette Toutonghi, Ken Quitugua, Raymond Ma, Phillip Dang, Brian Le, Andy Le, Kieran Tamondong, Ray Hopper, Joziah Lagonoy, Mark Poletti, Malakai James, La'Tevin Alexander, Richard Cranor, Quang Nguyen, Bryan Kinder, Tee Dennard, Mai Nguyen, Thao-Nguyen Tran, Tai Tran, Leo Banaag / Süre: 108 dakika
 

 

Eski yöntemlerle eğitilmiş üç öğrenci ve ateşte dövülmüş bir kardeşlik…


Netflix'in Aksiyon Komedileri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen The Paper Tigers adlı bu film; üç yakın dostun, yıllar sonra aynı amaç için yeniden bir araya gelmelerini ve bu yolda da başlarına gelen komik ve aksiyon dolu bir hikâyeyi anlatıyor.

Danny, Hing ve Jim, Kung Fu öğrencisi oldukları dönemden beri birbirlerinden ayrılmayan üç yakın arkadaştır.

Fakat araya zaman girer ve yıllar su gibi geçer, aradan geçen otuz yılın ardından artık birer Kung Fu ustası olan üç arkadaş, hayatın rutinine ayak uydurmuş, ev ile işleri arasında mekik dokuyan orta yaşlı adamlara dönüşmüştür.

Ancak bu üç eski dostu yeniden bir araya getirecek olan bir olay gerçekleşir; dövüş sanatları ile artık ilgili olmayan üç adam, bu sırada ustalarının öldürüldüğünü öğrenir.

Bu durum üzerine yeniden bir araya gelen Danny, Hing ve Jim, ustalarının intikamını almak için harekete geçer.

Fakat bu söylendiği kadar kolay bir görev değildir çünkü hepsinin bir hayatı vardır ve hepsi de oldukça yaşlanmışlardır.

Bir taraftan işlerini idare etmek, bir taraftan çocuklar ile ilgilenmek, bir taraftan ailelerini bu yeni düşmanlara karşı korumak ve diğer bir taraftan da ustalarının intikamını almak için amansız bir şekilde mücadele vermeleri gerekecek olan bu üçlüyü zaman zaman komik, zaman zaman ise gerilim dolu anlar beklemektedir.

 

Katil Çekirgeler

Yönetmen: Just Philippot / Oyuncular: Suliane Brahim, Sofian Khammes, Marie Narbonne, Raphael Romand, Stéphan Castang, Victor Bonnel, Christian Bouillette, Renan Prévot, Vincent Deniard, Clément Bertani, Guillaume Bursztyn, Thierry Calas, Raphaël Liot, Nathalie Boyer, Barnabé Bernard, Océane Bargeaux / Süre: 101 dakika
 

 

Bir ailenin, fedakarlığın ve açgözlülüğün hikayesi…


Netflix'in Fransa Yapımı Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Swarm (La nuée) adlı bu filmde; bekar bir anne, çiftliğini iflastan kurtarmak ve ailesini geçindirmek için yenilebilir çekirge yetiştirme işine başlar.

Yakında onlarla garip, takıntılı bir ilişki geliştirmeye başlayan bu bekar anne yüksek proteinli gıda olarak yetiştirdiği çekirgelerin üremesini sağlamakta zorlanır ta ki çekirgelerin kana olan düşkünlüğünü fark edene kadar.

 

Kurtlarla Yaşam

Yönetmen: Sam Hobkinson / Oyuncular: Misha Defonseca / Süre: 90 dakika
 

 

Bu hikâyenin baş kahramanı hem bir kurban hem de bir caniydi…


Netflix'in Britanya Yapımı Belgesel Filmler kategorisinde 11 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Misha and the Wolves adlı bu film; önce sempati, ardından şüphe uyandıran olağanüstü bir hikâyeyi kadrajına alıyor.

Daha sadece yedi yaşındayken sınır dışı edilen ebeveynlerini aramak için Nazi işgali altındaki ülkelerden yalnız başına geçerek kendini yollara vuran küçük bir kız, Holokost'tan kurtulduğunda hayatta kalmak için kurtların arasında yaşadığını söyler.

Bu kadının anlattıkları insanların dikkatini çeker, ancak bir süre sonra anlatılan hikâye şüphelere yol açar.
Kadının biyografisi doğru mudur yoksa her şey bir yalandan mı ibarettir?

 

Lanetli Kardeş

Yönetmen: Sam Barrett / Oyuncular: Nicola Bartlett, Austin Castiglione, Liam Graham, Amanda Woodhams / Süre: 96 dakika
 

 

Sadece sevdiklerine zarar verirsin…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Dark Sister adlı bu film; çizdiği resimlerin bir dizi cinayetle bağlantılı olduğunu fark eden bir kızın hikayesini konu ediyor.

Genç bir kadın olan Cassie, sorunlu bir sanatçıdır; korkunç rüyalar gören Cassie, bunları tuvale aktarmaya başlar.

Genç kadın, bir süre sonra çizdiklerinin gerçek hayatta işlenen cinayetler olduğunu fark eder.

Bu sırada arkadaşları ve aile üyelerinin teker teker ölmeye başlaması ise işlerin iyice karışmasına neden olur.

Çizdikleri ile katil arasında bir bağlantı olduğunu fark eden Cassie, cinayetleri durdurmak ve kendisini bu kabustan kurtarmak için geçmişi ile yüzleşmek zorunda kalır.

 

Perde Arkası: NBA Tarihinin En Büyük Kavgası

Yönetmen: Floyd Russ / Süre: 68 dakika
 

 

NBA tarihinde verilmiş en uzun süreli uzaklaştırma cezasının perde arkası…


Uçsuz bucaksız spor dünyasından öykülere yepyeni bir bakış sunan beş bölümlük bir belgesel dizisinin bir parçası olan ve Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde 10 Ağustos'ta gösterime girmesi beklenen Untold: Malice at the Palace adlı bu filmde; Pacers ve Pistons arasında çıkan NBA tarihinin en büyük kavgasının ardındaki gerçekler, olayın kahramanları tarafından aydınlatılıyor.

19 Kasım 2004 günü, NBA'in kısa süre içinde unutmayı tercih ettiği ancak olayı yaşayan sporcular, antrenörler, hakemler ve taraftarlar için hafızalarından ve imajlarından silmekte zorlanacakları bir an ile tarihe damgasını vurur.

Sezon henüz yeni başlamıştır ancak müzmin mağlup Indiana Pacers için önceki yılın şampiyonu ve amansız rakibi Detroit Pistons'ın karşısına çıktığı bu maç, yeni elde ettiği üstünlüğü tasdiklemek adına mükemmel bir fırsattır.

Maç sona yaklaşırken Indiana'nın ortalığı karıştırmaya meraklı oyuncusu Ron Artest'in Detroit oyuncusu Ben Wallace'ı itmesiyle iki kulüp arasında kavga çıkar.

Ardından bir taraftarın fırlattığı dolu bira bardağının Artest'in göğsüne isabet etmesi, NBA tarihinde daha önce hiç görülmemiş türden bir arbedeyi doğurur.

Oyuncular tribünlere, taraftarlar sahaya ve polis de kargaşayı kontrol altına almak için binaya doğru akın eder.

Lig başkanı David Stern olaydan günler sonra ligin imajını korumak için Artest'e sezonun tamamı, takım arkadaşlarından Stephen Jackson'a 30, Jermaine O'Neal'a ise 25 maç boyunca uzaklaştırma cezası verir.

Ardından medya da olaya karışan oyuncuları baş edilemez bir avuç "eşkıya" ilan ederek tartışmaya dâhil olur.

Bugün ise ilk defa o geceye ait daha önce yayınlanmamış görüntüler bu belgesel ile izleyicilerle paylaşılıyor ve hikâyeyi olayın kahramanlarından dinleyenlere yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Böylece oyunculara sahanın hem içinde hem de dışında itibarlarını sarsan bir gecedeki davranışlarını açıklamaları ve karakterlerini savunmaları için bir fırsat da sunuyor.

 

Snake Eyes: G.I. Joe Origins

Yönetmen: Robert Schwentke / Oyuncular: Henry Golding, Andrew Koji, Haruka Abe, Takehiro Hira, Eri Ishida, Iko Uwais, Peter Mensah, Úrsula Corberó, Samara Weaving, Samuel Finzi, Steven Allerick, Max Archibald, Simon Chin, Kento Matsunami, James Hiroyuki Liao, Kenji Tanigaki, Dean Muhtadi, Sean Owen Roberts, Jason Day, Kojun Notsu, Neal Honda, Ryan Klarenbach, Owen Szabo, Brandon Melendy, Gui DaSilva-Greene, Solomon Brende, Samuel Brasseur, Hugh Aodh O'Brien, Michael Gaines, Paul Cheng, Calum Dench, Nicholas Dohy, Shota Kakibata, Kasey Ryne Mazak / Süre: 121 dakika
 

 

Bir ismi ve geçmişi olmasa da kendisine verilen bir amaç uğruna hayata tutunmaya çalışan biri…


G.I. Joe evreninin sevilen karakterlerinden Snake Eyes'ı anlatan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Snake Eyes: G.I. Joe Origins adlı bu film; bir Japon klanına dahil olduktan sonra ölümcül bir ninja olmanın yanı sıra kendisine yeni bir yuva edinmiş olan Snake Eyes'ın hikâyesini odağına alıyor.

Antik bir Japon klanının varislerinin hayatını kurtardıktan sonra klana kabul edilen azimli bir münzevi olan Snake Eyes, Japonya'ya geldiğinde Arashikage, kendisine ninja savaşçısı olma yöntemlerini öğretirken bir yandan da hep özlemini çektiği bir şeyi de ona sunar; bir yuva.

Ama geçmişinden gelen sırlar ortaya çıktığında, Snake Eyes'ın onuru ve sadakati sınanacaktır.
Bunun anlamı en yakınındaki kişinin kendisine olan güvenini kaybetmek demek olsa da.

 

Takizawa Kabuki ZERO 2020 The Movie

Yönetmen: Hideaki Takizawa / Oyuncular: Hikaru Iwamoto, Tatsuya Fukazawa, Raul, Shota Watanabe, Koji Mukai, Ryohei Abe, Ren Meguro, Ryota Miyadate, Daisuke Sakuma / Süre: 140 dakika
 

 

Muhteşem bir eğlence sizi bekliyor…


Takizawa 2018'de emekli olduğunu açıkladıktan sonra, bir Japon idol olan Snow Man üyeleriyle oynadığı Takizawa Kabuki ZERO olarak yeniden doğdu ve tiyatro sahnelerini güçlü performanslarla doldurdu.
Japonların süper eğlencesi Takizawa Kabuki serisinin bir film uyarlaması olan ve Netflix'in Müzikal Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Takizawa Kabuki ZERO 2020 The Movie adlı bu yapım; 2006'da sahnelenmeye başladığından beri izleyicileri heyecanlandıran ve büyüleyen bir sahne şovunu ekranlara getiriyor.

Ancak Takizawa Kabuki Zero söz konusu sahne şovunun yalnızca dijital bir kaydı değil, bu sinematik eğlence için özel olarak yaratılmış yeni sahnelerle birlikte tüm sahneleri film için çekilmiş, aksiyonun ve dansın gücünü ekranlara taşıyan kaçırılmaması gereken bir yapım olarak dikkat çekiyor.

Yakın geleceğin bir şehrinde geçen filmin havalı ve şık bir dünya görüşünü ifade eden ve Kar Adamı'nın dokuz üyesini yiğitçe sunan ana motifi Hideaki Takizawa'nın kendisi tarafından tasarlanmış ve yönetilmiştir.

 

Vivo

Yönetmen: Kirk DeMicco, Brandon Jeffords / Oyuncular: Lin-Manuel Miranda, Ynairaly Simo, Zoe Saldana, Juan de Marcos González, Michael Rooker, Brian Tyree Henry, Nicole Byer, Gloria Estefan, Leslie David Baker, Katie Lowes, Olivia Trujillo, Lidya Jewett, Oscar Camacho, Eileen Galindo, Michelle Jubilee Gonzalez, Aaron LaPlante, Richard Miro, Paloma Morales, Jonathan Nichols, Christian Ochoa, Susan Oliveras, Arianna Rosario, Adriana Sevan / Süre: 95 dakika
 

 

Bir şarkı her şeyi değiştirecek


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Vivo adlı bu müzikal animasyon; cesaretini toplamayı, beklenmedik dostluklar kurup onlarla aile gibi olmayı ve müziğin insanın önünde yeni dünyalar açabileceğine inanmayı konu alan neşe dolu bir hikâyeyi anlatıyor.

Günlerini sevgili sahibi Andrés ile birlikte cıvıl cıvıl bir meydanda kalabalıklara müzik çalarak geçiren sıra dışı bir kinkaju olan Vivo ve Andrés aynı dili konuşmasalar da ortak müzik sevgileri sayesinde kusursuz bir ikili olmuştur.

Ancak Andrés, eski ortağı ünlü Marta Sandoval'dan onu tekrar buluşma umuduyla veda konserine davet eden bir mektup aldıktan kısa süre sonra korkunç bir olay yaşanır.

Bunun üzerine Andrés'in hiç veremediği bir mesajı yerine ulaştırmak Vivo'ya düşer ve müthiş bir müzik yeteneğine sahip olan kinkajou (yağmur ormanlarında yaşayan bir tür "bal ayısı") ve çok sevdiği sahibinin eski aşkına bir şarkı iletmek için hayatının serüvenine çıkar.

Fakat dünyanın diğer ucunda yaşayan Marta'ya ulaşmak ve sahibinin dileğini yerine getirmek için Vivo, kendi aykırı fikirlerinden başkasına kulak asmayan enerji dolu genç Gabi'nin yardımına ihtiyaç duyacaktır.

 

Yeni Zengin

Yönetmen: Kayode Kasum / Oyuncular: Falz, Nse Ikpe-Etim, Michelle Dede, Karibi Fubara, Onyebuchi Ojieh, Jemima Osunde, Toni Tones, Uchemba Williams / Süre: 120 dakika
 

 

Güvenlik görevlisinden milyonerliğe uzanan bir hikâye…


New Money adlı filmin devamı niteliğinde olan ve Netflix'in Afrika Yapımı Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Quam's Money adlı bu sürükleyici film; bir güvenlik görevlisinden milyonere dönüşen ve sonrasında hayatı kaosa sürüklenen Quam Omole'nin hikayesini takip ediyor.

Hikâyenin bu yeni bölümünde yeni edindiği servetiyle gününü gün eden eski güvenlik görevlisi Quam bir dolandırıcı çetesinin hedefi hâline gelir.

Ancak Quam birkaç arkadaşının yardımıyla bir grup dolandırıcının el koyduğu parasını geri almak için her şeyi yapmaya hazırdır.

 

Yeşil Şövalye

Yönetmen: David Lowery / Oyuncular: Anaïs Rizzo, Joe Anderson, Dev Patel, Alicia Vikander, Noelle Brown, Sarita Choudhury, Nita Mishra, Tara Mae, Atheena Frizzell, Sean Harris, Kate Dickie, Chris McHallem, Ralph Ineson, Emmet O'Brien, Brendan Conroy, Donncha Crowley, Barry Keoghan, Emilie Hetland, Anthony Morris, Erin Kellyman, Joel Edgerton, Helena Browne, Sam Uppal Lynch, Adam Karim, Megan Tiernan, Ruth Patel, Rose Patel, Patrick Duffy, Aaron Edo, Janet Grene, Simone Haines, Tyrone Kearns, Tom Leavey, Youssef Quinn / Süre: 130 dakika
 

 

Ne bir merhamet ne de mutlu sonu olmayan bir hikâye…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren ve zamana meydan okuyan Arthur efsanesine dayanan The Green Knight adlı bu destansı fantastik macera; bize Kral Arthur'un dik başlı ve cesur yeğeni Sör Gawain'in, filme adını veren yeşil tenli dev yabancıya meydan okumasının hikayesini anlatıyor.

Hayaletlerle, devlerle, hırsızlarla ve düzenbazlarla mücadele eden Gawain, kendisini içinde bulduğu macerada, en büyük rakibiyle karşılaşarak ailesinin ve krallığının gözündeki değerini ispatlamaya çalışır.

Bu yenilikçi film, Kral Arthur'un Yuvarlak Masa Şövalyeleri'nden Sör Gawain'in, Yeşil Şövalye'nin meydan okumasını kabul ettikten sonra başından geçenlerin anlatıldığı anonim bir hikâyeden sinemaya uyarlanmıştır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 ve öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.

 

beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde ağustos ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ay Macerası (Atrapa la bandera / Capture the Flag, 2015)
  • Ayı (L'Ours / The Bear, 1988)
  • Charlie'nin Melekleri (Charlie's Angels, 2000)
  • Charlie'nin Melekleri: Tam Gaz (Charlie's Angels: Full Throttle, 2003)
  • Çirkin Masallar (Favolacce, 2020)
  • Geçmişi Silmek (Effacer l'historique / Delete History, 2020)
  • Kan ve Para (Allagash, 2020)
  • Kardaki Küller (Ashes in the Snow, 2018)
  • Sanctum (2011)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Unutulmaz filmlerde canlandırdığı unutulmaz karakterlerle tüm dünyanın gönlünde taht kuran Oscar Ödüllü aktör Nicholas Cage, farklı türlerde dört güzel filmiyle FilmBox Extra ekranlarında ağustos gecelerine heyecan katıyor.

  • Hayaletin İntikamı (Pay the Ghost, 2015)
  • İntikam: Bir Aşk Hikayesi (Vengeance: A Love Story, 2017)
  • USS Indianapolis: Cesur Adamlar (USS Indianapolis: Men of Courage, 2016)
  • Zor Karar (Bangkok Dangerous, 2008)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle ağustos ayının bu ikinci haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Bisiklet (2010)
  • Satıcı (Forushande / The Salesman, 2016)
  • Sevgili (L'amant / The Lover, 1992)
  • Sibyl (2019)
  • Tek Aşkım (The One I Love, 2014)
  • Umut Limanı (Le Havre, 2011)


Netflix

190'dan fazla ülkede 208 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in ağustos ayının bu ikinci haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Amerikan Gücü: Dünya Polisi (Team America: World Police, 2004)
  • Ayı Paddington (Paddington, 2014)
  • Bir Hırsızın Gözleri (Eyes of a Thief, 2014)
  • Dörtlü (Quartet, 2012)
  • Düzenbazlar (The Hustle, 2019)
  • Gitmesine İzin Verme (Don't Let Go, 2019)
  • Kayıp Kafe (The Lost Café, 2018)
  • Köfte Yağmuru (Cloudy with a Chance of Meatballs, 2009)
  • Mustang: Yabani At (The Mustang, 2019)
  • Pomegranates and Myrrh (Al-mor wa al rumman, 2008)
  • Son Görev (The Last Boy Scout, 1991)
  • Şişman (Heavy, 1995)
  • Vendetta (2013)
  • Yenilmez 4 (Boyka: Undisputed IV, 2016)


Tivibu

Tivibu ağustos ayında, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde ağustos ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Köstebek (The Departed, 2006)
  • Lego Ninjago Filmi (The Lego Ninjago Movie, 2017)
  • Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes, 2001)
  • Nancy Drew ve Gizli Merdiven (Nancy Drew and the Hidden Staircase, 2019)
  • San Andreas Fayı (San Andreas, 2015)
  • Shazam! 6 Güç (Shazam!, 2019)
  • Son Durak (Final Destination, 2000)
  • Son Vermeer (The Last Vermeer, 2019)
  • Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı (2017)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin ağustos ayının bu ikinci haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Altın (Gold, 2018)
  • Bataklık (La isla mínima / Marshland, 2014)
  • Don Kişot'u Öldüren Adam (The Man Who Killed Don Quixote, 2018)
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk (Journey to the Center of the Earth, 2008)
  • Eşkıya (1996)
  • Görevimiz Tehlike 3 (Mission: Impossible III, 2006)
  • İğne İplik (Sui Dhaaga: Made in India, 2018)
  • İlk Veda (Di yi ci de li bie / A First Farewell, 2018)
  • Journeyman (2017)
  • Kapan (2019)
  • Kral Şakir: Oyun Zamanı (2018)
  • Mavi Yaşmaklı (Rusari Abi / Mavi Yaşmaklı, 1995)
  • Raoul Taburin (2018)
  • Soluk (2019)
  • Üzgünüz, Size Ulaşamadık (Sorry We Missed You, 2019)
  • Zafer Topu (Charro!, 1969)


Festival ajandası

Pera Film'den Çevrimiçi Program

Pera Film, Pera Müzesi'nin "Etel Adnan: İmkansız Eve Dönüş" sergisi kapsamında çevrim içi bir seçki hazırladı.

Adnan'ın "Nihayetinde gerçek evimiz hayatımızdır" sözüne atıfta bulunan program, sanatçıyla yapılan söyleşiler aracılığıyla, ev dediğimiz yerin arayışını ekrana taşıyor.
 


Gerçek Evimiz Hayatımızdır adlı seçkiye yer veren program, 6-20 Ağustos tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesinden ücretsiz izlenebilir.

Sergi, 1925 yılında Beyrut'ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede ve coğrafyada doğan sanatçı Etel Adnan'ın eserlerini sanatseverlere sunarken; film programı, sanatçının eserlerinde anlattıklarının peşine düşen belgesellere, eserlerinden yola çıkan denemelere ve kendisiyle yapılan konuşmalara yer veriyor.

Sıra dışı bir sanatçıya dair benzersiz belgesellere yer veren programda dört yapım bulunuyor.

Tarih profesörü Fawwaz Traboulsi ile yapılan yazışmaları ve video sanatçısı, yönetmen Vouvoula Skoura ile gerçekleştirilen söyleşileri temel alan Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler, şair ve ressam Etel Adnan'ın benzersiz bir portresini çiziyor.

Yirminci yüzyılda Avrupa ve Orta Doğu'daki zorlukları bizzat yaşayan sanatçı, Arapça yazdığı hikâye ve şiirler aracılığıyla anılarını insan sevgisiyle dolu bir bakış açısıyla anlatıyor.

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu adlı yapım, sanatsal uğraşla bilimsel araştırmanın kesiştiği yerler üzerinden hatıra, arkeolojik kazı ve tarihyazımı konularını tartışmaya açıyor.

Herzog & de Meuron ve Ai Weiwei tarafından tasarlanan Serpentine Pavyonu 2012, bu iki günlük buluşmaya hem ev sahipliği yapıyor hem de ona ilham oluyor.

Etel Adnan'ın Deniz (2011) eseriyle açılıp yine şiire dönen Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum, düşüncenin ve okyanusun hareketine odaklanan, jestler üzerine bir çalışma.

Bağımsız sanatçı topluluğu Otolith Group'un su politikaları ve su estetiği alanında yaptığı üçlemenin ikinci bölümü olarak görülen film, 2010 yapımı Hydra Decapita'nın devamı niteliğinde.

Etel Adnan'la Söyleşi başlıklı yapım ise, İrlanda Modern Sanat Müzesi (IMMA) küratörlerinden Rachael Thomas'ın, Etel Adnan'la Paris'teki evinde 2015 yılında gerçekleştirdiği söyleşiyi ekrana taşıyor.


İmkansız Eve Dönüş'ü yerinde görmek için son günler

Ressam, yazar ve şair Etel Adnan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan İmkansız Eve Dönüş sergisi 8 Ağustos'a kadar Pera Müzesi'nde ziyaret edilebilir.

Retrospektif niteliğindeki sergi, sanatçının yağlı boya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi çok farklı alanlarda üretilmiş eserleri bir araya getiriyor.

Mevsimleri, manzaraları, işaretleri, hayali gezegenleri, uyduları etkileyici enerjisi ve yalın üslubuyla yansıtan Adnan, eserleriyle ilk kez tanışacak ziyaretçilere yepyeni bir keşif ve yorumlama alanı vadediyor.

Sergiyi yerinde görme fırsatı bulamayan ve eserleri yeniden incelemek isteyen sanatseverler, müzenin internet sitesinde yer alan 3 boyutlu sanal sergiyi de gezebilir.

Gerçek Evimiz Hayatımızdır film programı ise, 6-20 Ağustos tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrim içi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecek.

Yasal düzenlemeler gereği film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.


Gerçek Evimiz Hayatımızdır Gösterim Programı

  • Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum (I See Infinite Distance Between Any Point and Another, 2012, 33')
  • Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler (Etel Adnan: Words in Exile, 2008, 52')
  • Etel Adnan'la Söyleşi (In Conversation with Artist Etel Adnan, 2015, 15')
  • Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm İçin Beş Duyu (Gavin Bryars and Etel Adnan: Five Senses for One Death, 2012, 17')


Karlovy Vary'de TRT Rüzgârı Esecek

Çekya'nın en büyük film festivali olan, dünyanın en eski film festivallerinden biri ve Orta ve Doğu Avrupa'nın da önde gelen film etkinliklerinden biri olarak kabul edilen dünyanın en prestijli film festivallerinden Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl TRT rüzgârı esecek.

20-28 Ağustos tarihleri arasında 55'incisi düzenlenecek olan film festivalinde, TRT Ortak Yapımı ve TRT destekli filmler yarışırken, kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress kategorisinde de "TRT Ödülü" verilecek.

Karlovy Vary Film Festivali'nin "East of the West" yarışmasında geçen sene festivalin endüstri bölümünde, kurgu aşamasındaki projelerin yer aldığı Work in Progress kategorisinde yarışarak TRT Ödülü alan, Yönetmen Hajni Kis'in ilk uzun metrajlı filmi olan Yabani Kökler (Wild Roots) filmi yarışacak.
 


TRT destekli Macaristan-Slovakya ortak yapımı olan bu film, çarpıcı bir baba-kız hikayesini konu alıyor.
TRT ortak yapımı "Bir Umut" filmi de Karlovy Vary'de

Yönetmen Ümit Köreken'in ikinci uzun metrajlı filmi Bir Umut, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nin endüstri bölümü Eastern Promises'ta yarışacak bir diğer TRT ortak yapımlarından biri.

Türkiye, Almanya ve Slovenya ortak yapımı olan film, festivalin post prodüksiyon aşamasındaki projelerin yarıştığı First Cut+ kategorisine seçilen 16 projenin arasında yer aldı.

First Cut+ kategorisine seçilen projeler pazarlama, satış, promosyon ve Work in Progress konularında workshoplara katılarak post prodüksiyon aşamasını destekleyen ödüller için yarışacak.


TRT & Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali iş birliği ikinci senesinde

TRT yalnızca Türkiye'deki uluslararası film festivallerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda dünyadaki en önemli film festivallerini de desteklemeye devam ediyor.

TRT'nin dünyanın en prestijli film festivallerinden Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali ile geçen yıl başlattığı iş birliği bu yıl da devam ediyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU