ABD yeniden açılırken ülkeye yalnızca aşılı turistlerin girmesine izin vermeyi planlıyor

Artan vaka sayısı göz önüne alındığında, seyahat kısıtlamaları hemen kaldırılmayacak

Planlanan uygulamada hangi aşıların kabul edileceği henüz belli değil (AFP)

Biden yönetiminin, ABD'ye seyahat kısıtlamaları nihayetinde kaldırıldığında neredeyse tüm yabancı ziyaretçilerin aşılandıklarına dair kanıt göstermelerini gerektirecek planlar üzerinde çalıştığı bildirildi.

İsmi açıklanmayan yetkili Reuters'a, koronavirüsün hayli bulaşıcı Delta varyantındaki artış göz önüne alındığında, halihazırda birçok ülkeden ziyaretçinin ABD'ye yolculuk yapmasını engelleyen seyahat kısıtlamalarının hemen kalkmayacağını belirtti.

Yetkiliye göre, "seyahat yeniden açılabildiğinde yeni bir sistemin hazır olmasını sağlamak için" Beyaz Saray şu anda kurumlar arası çalışma gruplarını yönetirken, belli başlı havayolu şirketleriyle de görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu, "zaman içinde, sınırlı istisnalar olmak kaydıyla (tüm ülkelerden) ABD'ye seyahat eden yabancı ülke vatandaşlarının tamamen aşılanmış olmasının gerekeceği aşamalı bir yaklaşım" olacak.

Halihazırda ABD harici ülke vatandaşlarının çoğu son iki haftada Birleşik Krallık (BK), Avrupa'daki Schengen Bölgesi devletleri, İrlanda, Çin, Hindistan, Güney Afrika veya Brezilya'da zaman geçirdiyse Amerika'ya giremiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısıtlamalar, 2020 Ocak ayında Çin'den ve akabinde diğer ülkelerden ziyaretlerin kısıtlandığı pandemi başlangıcına kadar uzanıyor. Listeye en son giren ülke mayısta eklenen Hindistan olmuştu.

Aşılar söz konusu olduğunda yetkililerin hangi seviyede kanıt isteyeceği ve bazı ülkelerin ABD'de onaylanmamış Kovid aşıları kullandığı değerlendirildiğinde yeni uygulamada hangi aşıların kabul edileceği gibi yeni seyahat ilkelerindeki bir dizi sorun cevaplanmayı bekliyor.

Yetkililer ayrıca uluslararası temas takibini geliştirmek için havayollarıyla da çalışmayı değerlendiriyor. Muhtemel yeni kurallar dizisi uyarınca seyahatin normale dönmesi uzun zaman alabilir.

Dünya genelinde uygulanan yaklaşık 4 milyar 250 milyon doz aşıdan aslan payını ABD, BK ve Kanada gibi zengin ülkeler aldı.

Öte yandan, bu devletlerin bazılarının fazladan dozları bile varken, birçok yoksul ülkede, özellikle Afrika boyunca, aşılama oranları tek haneli sayılardan ibaret.

Diğer taraftan, BK ve Kanada gibi diğer devletler, ülkelerine seyahat etmek isteyen Amerikalılara yönelik zorunlulukları gevşetmeyi düşünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU