Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı: Yangın ödeneğinden lüks araç aldılar

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Durmuş, yangınlarla mücadele için alınması gerekenlerin yerine lüks araçlar alındığını kaydetti. Durmuş yangınlarla mücadele eden memurların giysilerinin ise sentetik polyester olduğunu belirterek, "Yanıyor insanlar" dedi

Fotoğraf: AA

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş ülkenin farklı noktalarında yaşanan orman yangınlarını RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.

Sadece Manavgat’ta 100 bin hektar yanmış alam tespit ettiklerini aktaran Durmuş, "Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’nün altı şefliğinin beşi tamamen yandı. Bir tek yolun sahil kısmında kalan Sorgun ormanları kaldı. Orada da umarım bir ateş sıçratmazlar çünkü geçmişte İngiliz golf şirketlerinin yağmaladığı alanlardır. Nerede duracağı da hala belli değil" diye konuştu.

"32 tane lüks araç satın alındı"

Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın ödeneği ile aldığı araçlara ilişkin de şunları kaydetti:

Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü, dördü merkezde olmak üzere toplamda 32 tane lüks araç satın aldı. Bunların tanesinin vergisiz fiyatı 1.9 milyon ve bu ihalesiz alındı. Kamuda taşıt alımı ve demirbaş alımı ihale ile yapılır ve bu aracı kurum Devlet Malzeme Ofisi’dir. İki yıl önce bir düzenleme yapıldı. Yangınla mücadelede olağanüstü gelişmeler olduğu cihaz almak ve uçak kiralamak gerektiği belirtildi. İhalesiz yangın için alım yapma gerekçesini yasa koyucu da yerinde buldu ve bu yetkiyi Orman Genel Müdürlüğü’ne verdi. Doğru da bir yetkiydi. Bizimkiler ne yaptı? Bunu fırsat bilerek yangın ödeneğinden bu araçları aldılar. Bu lüks aracın bir tanesiyle sekiz tane arazi aracı alınıyor. Yine bir tanesiyle tam donanımlı üç tane arazöz alınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Adrasan yangını Cengiz-Limak-Kolin ortaklığı olan CLK Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hatlarından çıktı ama kapattılar üzerini"

Geçtiğimiz yıl yaşanan Adrasan yangınının sebebinin üstünün örtüldüğünü söyleyen Durmuş, "Adrasan yangını Cengiz-Limak-Kolin ortaklığı olan CLK Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin enerji dağıtım hatlarından çıktı ama kapattılar üzerini. Niye? ‘Sermaye tazminat ödemesin’ diye. PKK yaktı demek kolay. Yakmış olabilir. Bir terör örgütüdür, yakar. Bu başka bir şey ama onu bulması gereken de devlettir. ‘PKK yaptı, birileri sabotaj yaptı, yaktı, gitti’ demek olayı örtmektir. Olayı faili meçhul cinayetler gibi üstünü kapatmaktır. Bizim teknik elemanlarımız var. Bütün yangın yerlerini teknik heyetimizle gezeceğim. Bunu tespit edeceğiz, yine kamuoyuyla paylaşacağız. Yasa çıkarıyor 28’inde, o zaman düşünülür. Kim yaktı bu ormanı sorusunu doğru düşünmek gerekir" ifadelerini kullandı.

"Muhafaza memurlarının giysileri yangına dayanıklı değil"

Durmuş, muhafaza memurlarının mücadele şartlarında gördüğü uygunsuzlukları "Bir arazözde olması gereken eleman sayısı en az altıdır. İki kişi verilmiş. Şoför inmiş hortum tutarken yangın birden sardı ve arkadaşlar diri diri yandı. Bakın giydikleri elbiseler koruyucu elbise değil. Yangına dayanıklı değil. Muhafaza memurlarının giydiği elbiselerin tamamı sentetik polyester, yangınla nasıl olur? Cayır cayır yanar. Yanıyor insanlar, biz nasıl sessiz kalacağız? Ama kendileri itibardan tasarruf etmiyor. İki milyonluk arabayla geziyor. Artık tahammülümüz kalmadı" diye sıraladı.

 

 

RS FM

DAHA FAZLA HABER OKU