Dinozorlar döneminden kalma bölgede "diri diri gömülmüş" binlerce deniz canlısı bulundu

Araştırmacılara göre dikenli uzuvlara sahip bu yaratıklar, sonlarının yaklaştığını anladı ama hiçbir şey yapamadı

Binlerce deniz hayvanının üst üste yığılarak çamur tabakasının altında kaldığı düşünülüyor (BBC)

Paleontologlar, Birleşik Krallık'ın Cotswolds bölgesindeki bir kireçtaşı ocağının altında Jura Devri'nde yaşamış, kıvrımlı deniz canlılarının yer aldığı devasa fosil mezarlığını ortaya çıkardı.

Fosil buluntuları, modern denizyıldızlarının, deniz hıyarlarının, deniz kestanelerinin ve fırfırlı deniz zambaklarının eski atalarını da içeren ve "derisi dikenliler" adı verilen binlerce omurgasız canlıyı içeriyor.

Araştırmacılar, bu canlıların bedenlerinin yaşam döngülerinin hangi aşamasında olursa olsun kusursuz bir şekilde korunarak bugüne ulaştığını açıkladı.

Deniz dibinde gelişen bu canlıların bir felaketle karşılaşarak öldüğü düşünülüyor. Gizemli felaketin bir depremin tetiklediği bir çamur kayması olabileceği ifade ediliyor.

Uzmanlara göre işte bu felaket hayvanları boğdu ve 167 milyon yıl sonra gün ışığına çıkarılmak üzere gömdü.

Eşiyle yürüyüşteyken bu fosillerin saklandığı bölgeyi keşfeden amatör fosil avcısı Neville Hollingworth, "Elimizde bir tür Jura Devri Pompeii'si var" dedi.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nden paleontolog Tim Ewin de "Yaratıklar kollarını çekerek kendilerini korumaya çalıştılar ama hepsi boşunaydı" ifadelerini kullandı.

BBC'ye konuşan Ewin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çökeltiye itildiler ve diri diri gömüldüler.

Mezarlık diye nitelenen fosil bölgesi, devasa Sauropod ve Tropod dinozorlarının karaya hükmettiği Jura Devri'nin ortalarına (kabaca 200 milyon ila 145 milyon yıl öncesine) dayanıyor.

O dönemde denizde işler daha karışıktı. Triyas döneminin sonunda tüm deniz türlerinin yarısı yok olmuştu ve cılız kollu derisi dikenliler boşluğu doldurmak için hızla evrimleşiyordu.

Araştırmacılara göre vücutlarından çıkan uzuvlarıyla dikkat çeken derisi dikenliler, bu dikenli kollarıyla civardaki besin maddelerini kapmakta ustaydı.
 

Ekran görüntüsü 2021-08-01 150649.png
(Londra Doğa Tarihi Müzesi)


Ekip, deniz dibindeki sahanın muhtemelen epey sığ olduğunu, belki de yaklaşık 20 ila 40 metre derinlikte kaldığını ifade etti.

Şimdi incelenecek binlerce farklı örneğe sahip olan araştırmacılar, birkaç yeni tür tanımlayabileceklerini ve Jura sırasında derisi dikenlilerin evrimine dair daha fazla şey öğrenebileceklerini düşünüyor.

Ayrıca bu hayvan fosillerinin yanında kayaçlara yapışmış polen örnekleri de keşfedildi. Bu da o dönemdeki iklim değişikliklerine dair daha ayrıntılı bilgiler vaat ediyor.

Ewin, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Yeni türleri ayrıntılarıyla açıklayacağız ve sahada bulduğumuz bitki ve hayvanların değişkenliğini gözler önüne sereceğiz.

 

Independent Türkçe, Livescience, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU