Rusya Savunma Bakanı Şoygu: IŞİD savaşçıları birçok ülkeden Afganistan'a gidiyor

Şoygu, Afganistan'daki durumun, yönetimin kontrolünden çıktığını ve Taliban'ın ülke topraklarının büyük bölümünü ele geçirdiğini söyledi

2018 yılında IŞİD militanları ile savaşan Tliban, Cevzcan vilayetinde 150'den fazla IŞİD savaşçısının öldürüldüğünü ve 130'dan fazla kişinin ele geçirildiğini, 152'sinin ise teslim olduğunu açıklamıştı / Fotoğraf: tehrantimes.com

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye, Libya ve diğer ülkelerden Afganistan'a IŞİD savaşçılarının gittiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus Interfax haber ajansının haberine göre, Şoygu eğer Afganistan kaynaklı herhangi bir güvenlik tehdidi oluşursa Rusya'nın müttefiki Tacikistan'a oradaki üssünden askeri destek sağlayacağını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Savunma Bakanları Toplantısı'nda Afganistan'daki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

"ABD ve Taliban arasında yapılan anlaşmalar uygulanmadı"

ABD askeri birliklerinin Afganistan'dan çekildiğine dikkati çeken Şoygu, "Yabancı askeri birliklerin Afganistan'dan aceleyle çekilmesi, ülkede askeri siyasi gerilimin ve askeri eylemlerin artmasını kışkırttı" dedi.

Şoygu, ABD'nin askeri üslerini Orta Asya ülkelerinde yerleştirmek istediğini kaydederek, "Aynı zamanda Amerikalılar, Orta Asya devletlerinde yeni transit rotaları ile lojistik yapıların oluşturulması ve askeri üslerin yerleştirilmesi imkanları ile ilgilidir. Bunun, iyi olmayacağını ve NATO'nun bölgede uzun vadeli varlığının sürdürülmesine ve ek istikrarsızlığa yol açabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Afganistan'ın sınırlarında bulunan kuzey bölgelerindeki durumun kötüleştiğini ve Afganların Tacikistan ile Özbekistan'a göç ettiğini belirten Şoygu, "Bu, ABD ve Taliban arasında yapılan anlaşmaların uygulanmadığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şoygu, Afganistan'daki durumun, yönetimin kontrolünden çıktığını ve Taliban'ın ülke topraklarının büyük bölümünü ele geçirdiğini aktardı.

"ABD ve NATO'nun Afganistan'daki misyonu çöktü"

IŞİD gibi terör örgütlerinin Afganistan'da pozisyonlarını güçlendirmesinden endişe duyduklarını belirten Şoygu, "Bu, teröristlerin komşu ülkelere geçiş yapması tehdidini arttırdı. Bu nedenle, ABD ve NATO'nun Afganistan'daki misyonunun çöktüğünü belirtmek zorundayız" ifadesini kullandı.

ŞİÖ üye ülkelerinin bu konuda sürekli temas halinde olması gerektiğini vurgulayan Şoygu, Afganistan meselesinin çözümüne katkıda bulunacak her türlü uluslararası girişimleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

soygu.jpg
Sergey Şoygu, Duşanbe'deki zirvede görüştüğü Çinli mevkidaşı Wei Fenghe'nin Ağustos ayında Çin'de düzenlenecek ortak tatbikatlara katılma davetini kabul etti / Fotoğraf: Twitter

 

"ŞİÖ ülkeleri etrafında uzun vadeli gerilim noktaları oluşuyor"

Bakan Şoygu, ABD'nin NATO'ya benzer yapıların oluşturulmasını bölge ülkelerine empoze ettiğine dikkati çekerek, "ŞİÖ ülkeleri etrafında, öngörülemeyen senaryo ile uzun vadeli gerilim noktaları oluşturuluyor. Agresif ekonomik baskılar, yaptırımlar, çatışmaların kışkırtılması ve halkı yanlış bilgilendirmeye yönelik kampanyaların düzenlenmesi hedeflere ulaşmanın yöntemleri haline geldi. İstikrarsızlık, en fazla Güneydoğu Asya'da görülüyor" dedi.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) sonlandırıldığını anımsatan Şoygu, INF kapsamındaki silah modellerinin Asya'da konuşlandırılması ihtimali olduğunu belirtti.

Blinken: Taliban saldırıları ülkenin geleceği için iyiye işaret değil

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, radikal İslamcı grup Taliban'ın Afgan halkına karşı uyguladığı şiddetin son derece tedirgin edici olduğunu belirterek, bunun ülkenin geleceği için iyiye işaret olmadığını söyledi.

Hindistan liderleriyle görüşmek için Yeni Delhi'ye diplomatik ziyaret gerçekleştiren Blinken, Afganistan'da barışa giden tek yolun Taliban ve Afgan hükümeti arasındaki müzakerelerle olacağını ve bunu tüm tarafların ciddiye almasının gerektiğini belirtti.

Blinken ayrıca ABD'nin Afganistan'da sahadaki diplomatik ve insani destek konusundaki varlığını sürdürmeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ise ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin bazı sonuçlarının olacağını belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU