Netflix oyun sektörüne giriyor

Ne var ki, Netflix'in önünde sağlam rakipleri var. Zira Apple ve Google kullanıcılarına oyun indirme imkanı sunan platformlara sahip

Fotoğraf: AFP

Birkaç yıldır ortada dolaşan söylentilerin ve yönetimin bariz bir şekilde tereddüt etmesinin ardından Netflix, geçtiğimiz hafta oyun sektörüne yatırım yapmaya karar verdiğini duyurdu.

Böylece Netflix, Amazon, Google ve Microsoft gibi rakip dev teknoloji şirketlerinin izinden gitmeyi tercih etmiş oldu.

Gelecek yıl mobil uygulamasına oyun eklemeyi planlayan Netflix televizyon için herhangi bir tarih vermedi.

Netflix'in oyun dünyasına girişi, özellikle şirketin faaliyetlerinin bu sektörden uzak olması sebebiyle bazılarını şaşırttı.

Ancak bu karar, şirketin oyun alanına yatırım yapmasını sağlayacak uygun mali varlığının olmasından ötürü mantıklı görünüyor.

Peki, şirketi bu sektöre girmeye teşvik eden şeyler ne? Nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyor? Karşılaşabileceği engeller neler?

Bu kararın şu anda alınmasının sebebi, son dönemde Netflix'in abone sayısında gözle görülür bir düşüş yaşanması olabilir.

Zira Netflix, sadece Haziran ayından bu yana Kuzey Amerika'da yaklaşık 430 bin abone kaybetti!

Bu sırada rakibi HBO ise 2,4 milyon yeni abone kazandı. Netflix hisseleri bu yıl yüzde 5 değer kaybederken S&P 500 şirketlerinin hisseleri ortalama yüzde 16 artış kaydetti!

Netflix'in bu yılki durumu 2020 yılında tanık olduğu yükselişten farklı. Zira Netflix yalnızca 2020 yılının ilk yarısında 25 milyondan fazla abone kazanırken, bu yıl aynı dönemde yeni abone sayısı yüzde 85 oranında azaldı.

Bunun sebebi oldukça açık: Salgın ve karantina döneminde eve kapanılmasının yeni aboneler getirmesi.

Buna rağmen Netflix bugün 209 milyondan fazla abonesiyle kıskanılacak bir konumda. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika dışındaki pazar payı da artmaya başladı.

Kuzey Amerika dışındaki geliri, şirketin kurulduğu günden beri ilk kez toplam gelirinin yarısını aştı.

Bu gelirin 2025 yılına kadar toplam gelirinin üçte ikisine ulaşması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netflix, oyun sektörünü kendisine dolaylı bir rakip olarak görüyor. Çünkü müşterileri boş vakitlerini ya oyun oynayarak ya da film ve dizileri takip ederek geçirebiliyor.

Bu yüzden bu sektöre girmesini müşterilerinin zamanından aldığı payı korumak için oldukça mantıklı görüyor.

Yapılan bir anket, Netflix abonelerinin yaklaşık yüzde 76'sının oyun konsolu kullanan oyuncular olduğunu ve abonelerin yüzde 69'unun akıllı telefon uygulamaları üzerinden oyun oynadığını ortaya koydu.

Bu da Netflix abonelerinin ve oyuncuların aynı müşteri kesiminden olduğunun bir göstergesi.

Bu yüzden şirket, özellikle abonelerini korumak için onlardan herhangi bir ek ücret almadan mobil uygulama üzerinden oyunlarını piyasaya sürmeyi planlıyor.


Şirket oyun sektörünün sürekli büyüme kaydettiğinin farkında. Nitekim oyun sektörünün eğlence sektöründeki payı 2019'da yüzde 15 iken şu anda bu oran yüzde 19'a yükselmiş durumda.

Oyun sektörünün yıllık geliri yaklaşık 180 milyar dolara ulaşıyor. Bu rakamın 2023 yılına kadar 200 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Tabii ki Netflix de bu pastadan bir parça almak istiyor. Bu yüzden, 17 milyar dolarlık yıllık bütçesinin yüzde 5 ila 10'unu oyun sektörüne yatırması muhtemel.

Netflix, dışarıdan oyun geliştirenlerin oyunlarına lisans vermenin yanı sıra kendi oyunlarını da piyasaya sürerek oyunlarda film ve dizilerde izlediği stratejiye benzer bir strateji izlemeyi planlıyor.

Ayrıca Disney'in oyun sektöründe kullandığı stratejinin aynısını izleyerek oyunlarında kendi yapımı olan dizilerdeki ünlü karakterleri kullanabilir.


Ne var ki Netflix oyun dünyasındaki serüveninde birçok engelle karşılaşabilir. Çünkü bu sektör için film sektöründen tamamen farklı bir altyapı gerekiyor.

Oyun sektöründeki uzmanlardan biri bu sektörü başarıya ulaşmadan ve kâr etmeye başlamadan önce uzun yıllar altyapı, yatırım, tecrübe ve fikri mülkiyet hakkı kazanılması gereken ilaç sektörüne benzetti.

Büyük şirketler daha önce oyun dünyasına girmeye çalıştılar ancak hepsi başarısız oldu.

Bu şirketler arasında 3DO oyun konsolu ile Panasonic ve N-Gage oyun konsoluyla o zamanlar yükselişte olan Nokia öne çıkıyor.

Geçtiğimiz 20 yıl boyunca Disney, en az üç kez oyun dünyasına girmeye çalıştı ve tüm girişimlerinde başarısız oldu. Bunun üzerine oyun stüdyolarını tamamen kapattı.


Yüksek riskli ve aynı zamanda umut verici yatırımlar yapmaya kalkışmak, büyük teknoloji şirketlerine yaraşır.

Çünkü düşük maliyetle kredi almalarını sağlayan likiditeye ve finansal ödeme gücüne sahipler.

Ancak Netflix'in geçmiş tecrübelerinden alacağı dersler, kendisinin oyun sektörüne yaptığı yatırımın başarısı hakkında daha temkinli ve daha az özgüvenli olmasını sağlayabilir.

Daha önce Disney, oyunlarında karakterlerini kullanarak aynı stratejiyi izlemeye çalıştı. Ancak başarısız oldu.

Ne var ki, Netflix'in önünde sağlam rakipleri var. Zira Apple ve Google kullanıcılarına oyun indirme imkanı sunan platformlara sahip.

Microsoft ve Sony'nin eski bir mirası olan kendi oyun konsolları var. Bu durumda

Netflix tüm bu şirketlerle nasıl rekabet edecek?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU