Tokyo Olimpiyatları: Yüksek değerli istiridyeler yarış mekanını tehdit ediyor

On binlerce dolar değerindeki istiridyelerin tüketime sunulması planlanmamıştı

New Jersey Çevre Koruma Yetkilisi Shawn LaTourette, solda, Port Republic'teki Mullica Nehri'ne yüksek basınçlı bir hortum kullanarak bir mavnadan deniz tarağı ve istiridye kabuklarını fırlatıyor (AP)

Tokyo'nun Olimpiyatlar'da kürek ve kano müsabakaları için belirlediği mekan, devasa bir istiridye popülasyonu istilasının tehdidi altında. Bu durum çalışanları, geçmişte ekipmanlara zarar veren bu istenmeyen ziyaretçiler yüzünden endişeli halde son dakika kontrolleri yapmaya itti.

Yetkililer geçmişte ülkeye milyonlarca yene mal olan istiridye kaynaklı nahoş bir deneyimin ardından, Tokyo'daki Sea Forest Waterway'de yer alan yaklaşık 2 bin metrelik yarış parkurunu incelemeye ve düzenlemeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tonlarca ağırlıktaki istiridye popülasyonunun yarışların olmazsa olmazı şamandıralara yapışmasıyla, geçmişte Olimpiyat komitesine bu beklenmedik acil durumun düzeltilmesi için zaten 1,28 milyon dolarlık (yaklaşık 10 milyon TL) masraf çıkmıştı.

Geçen yıl bazı şamandıraların neden su altında kaldığını bulmaya çalışan yetkililer, deniz yaratıklarının istilasını keşfetmişti.

Devasa istiridye popülasyonu yapıştıkları yüzeyde çoğalabiliyor ve tekneyle kanoların oluşturduğu dalgaların sporcuların üzerine sıçramasını önlemek için yerleştirilmiş şamandıraları ağırlaştırabiliyor.

Çalışanlar, şaşırtıcı şekilde 14 tona ulaşan ve büyümeye devam eden yenilebilir Japon istiridyesi popülasyonunu 5,6 kilometrelik alana yayılan ekipmanlardan meşakkatli bir görevle temizledi.

Fakat istiridyeler sıradan deniz ürünlerinden değildi. Bunlar, kış aylarında popüler bir lezzet olan ve magaki istiridyesi diye bilinen bir Japon kabuklu deniz hayvanı türüydü.

 

 

Asahi Shimbun gazetesine konuşan bir kişi, yetkililerin on binlerce dolar değerindeki istiridyeleri tüketmeyi düşünmediğini söyledi. İsmi verilmeyen yetkili "Bu, güvenlik kontrolleri gerektirecektir. Daha da önemlisi biz istiridye yetiştirmek istemiyoruz, onları kontrol altına almaya çalışıyoruz" diye ekledi.

Asıl müsabaka alanının etrafındaki bölge birkaç balık çiftliğine ev sahipliği yapıyordu. Körfez suyunun yüksek tuzluluğu da bölgeyi istiridye popülasyonunun gelişimi için verimli hale getiriyor.

Business Insider'a göre, daha önceden ertelenen Olimpiyatlar'ın maliyeti tahminen 26 milyar doların (yaklaşık 220 milyar TL) üzerine çıktı. Kovid-19 pandemisi nedeniyle etkinliğin ertelenmesi maliyetleri artırdı. Bu aşırı pahalı spor olayına bir darbe de Olimpiyat Oyunları'nın artık çeşitli mekanlarda seyircisiz yapılacak olmasından geldi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU