Afganistan Cumhurbaşkanlığı sarayında roket saldırısı altında bayram namazı

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, Gani'nin işaret ettiği Taliban "bizimle ilgisi yok" dedi

Afganistan, Kurban Bayramı'nın ilk gününe roketli saldırıyla uyandı. Başkent Kabil'de düzenlenen saldırıda Cumhurbaşkanlığı sarayı hedef alındı.

En az üç roket sarayın yakınlarına düşerken, o anlar Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bir grup üst düzey yetkilinin daha katıldığı bayram namazını yayımlayan televizyon kanalına yansıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afgan Devlet Televizyonu'nun yayınında, patlamaya rağmen cemaatin namaza devam ettiği görülüyor.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı sarayına yakın bir bölgede tamamen tahrip olmuş bir araç bulundu. Polis ekipleri, roketlerin bu araçtan fırlatıldığını düşünüyor.

 

 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mirwais Stanikzai olayla ilgili şöyle konuştu:

Roketlerin hepsi farklı bölgelere düştü. İlk incelemelere göre herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Saldırıyı henüz üstlenen bir örgüt olmazken, Gani bayram namazından sonra yaptığı açıklamada Taliban'a işaret etti:

Taliban, barış için hiçbir isteği ve niyeti olmadığını kanıtladı. Bizse barış için niyetimizi, isteğimizi ve fedakarlık yaptığımızı kanıtladık.

Gani, barış görüşmeleri için 5 bin Taliban üyesi mahkumu serbest bırakma kararının "büyük bir hata" olduğunu da söyledi.

Öte yandan Taliban, saldırıya karıştıkları yönündeki iddiaları yalanladı. Reuters'a konuşan örgütün sözcüsü Zabihullah Mücahid, bayramda "savunma durumunda" olduklarını vurguladı.

ABD ve NATO birliklerinin ülkeden çekilmesiyle Afgan güçleri ve Taliban militanları arasındaki çatışmalar hızla artmış, koşullardan faydalanan Taliban, ülkede ilerlemeye başlamıştı. Örgüt bazı önemli şehirleri ve gümrük kapılarını ele geçirdiğini öne sürüyor.

Dün pek çok ülkenin Afganistan'daki diplomatik temsilciliklerinin yaptığı açıklamada, Taliban'a ülkedeki askeri faaliyetleri sonlandırma çağrısı yapılmıştı. ABD, NATO ve Avrupa Birliği'nin de imza attığı bildiride Taliban'ın ilerleyişini durdurması gerektiği, zira bu durumun örgütün "krize siyasi çözüm bulma" iddiasıyla örtüşmediği bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, RT, AFP, Sözcü, AA, RTA, DW Türkçe, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU