Çatışma bölgesinde iletişim: Taliban üyeleri, diğer Afganlarla Clubhouse'ta tartışıyor

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid: Bize karşı çıkanlarla konuşup anlaşmak için iyi bir platform

Afganistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı verilerine göre 37 milyon nüfusa sahip ülkede 13 milyon kişi sosyal medya kullanıyor (AFP)

Afgan güçleriyle Taliban arasında tansiyonun yükseldiği Afganistan'da gençler, örgüt üyeleriyle sesli sohbet uygulaması Clubhouse'ta tartışıyor.

ABD ve NATO kuvvetlerinin bölgeden çekilmeye başlamasıyla güç kazanan Taliban, ülkede ilerleyişini sürdürüyor. Örgüt geçen hafta İran sınırında stratejik açıdan kilit öneme sahip İslam Kala şehrini ve gümrük kapısını ele geçirdiklerini iddia etmiş, Afganistan'ın yüzde 85'ini kontrol ettiklerini öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede Taliban'ın iktidara geleceği yönünde korkunun arttığını kaydeden Fransız haber ajansı AFP, halkın Clubhouse aracılığıyla örgüt üyeleriyle buluştuğunu yazdı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid bu konuda "Clubhouse, bize karşı çıkanlarla konuşup anlaşmak için iyi bir platform" diye konuştu.

Taliban'la platform üzerinden görüşen kişilerden biri de 22 yaşındaki Sodaba. "Bazıları Taliban'ın değiştiğini söylüyor. Ancak eğer gerçekten değiştiyse ben bunu kendilerinden duymak istiyorum" diyen Sodaba, özellikle örgütün geçmişte kadınlara uyguladığı katı kısıtlamalar konusunda endişelendiğini söyledi:

Muhalif gördükleri kişilerin konuşmasına izin vermediklerini ve kadın hakları hakkında soru soran bir kadınla dalga geçtiklerini gördüm.

Platformda düzenli olarak açtığı odalarda siyasi tartışmalara yer veren aktivist ve yazar Fahim Kohdamani ise şu ifadeleri kullandı:

Clubhouse sıradan Afganların Taliban'la veya hükümetle doğrudan eşzamanlı konuşmasını sağlayan ilginç bir kanal. Uygulamanın iyi yanlarından biri, pek eğitimli olmayan kişilerin bile gelip tartışmaları dinleyebilmesi ve kendi seslerini duyurabilmeleri.

Hararetli tartışmalar

AFP, Clubhouse kullanıcısı Afganların popüler konuları arasında mutlu bir ilişkinin püf noktaları ve Fars şiiri yer aldığını ancak en çok katılımcının siyaset ve Taliban hakkındaki odalarda olduğunu bildirdi.

Haberde Taliban üyelerinin, kendi açtıkları odalarda insani değerleri övdüğü ve Afganlara birlik mesajı verdiği yazıldı.

Ancak örgüt destekçileriyle muhalifler arasında savaş, insan hakları ve kadınlar hakkındaki tartışmalarda tansiyon hızla yükseliyor.

 

a-taliban-fighter-sear.jpg
Afganistan'ın Gazne vilayetinde sinyal arayan Taliban üyesi (AFP)

 

Örneğin Haanya Saheba Malik adlı kullanıcı, Clubhouse'ta yaşadığı bir deneyimi şöyle anlattı:

Taliban, onlar hakkındaki gerçeklerden konuştuktan sonra bana 'kaba' diyerek mikrofonumu kapattı.

Kadınları zincirlemek ve insan haklarını kısıtlamak istiyorlar.

Malik daha sonra örgüt üyelerinin, kendilerine muhalif olan kişileri tehdit ettiğini ve bu yüzden Taliban'ı Clubhouse'a şikayet etmeyi planladığını söyledi.

Clubhouse ayrıca konuşmaların kaydedilmesini yasaklıyor. Ancak bazı Afganlar, Taliban'ın konuşmaları kaydettiğini ve bunların ileride ceza vermek için kullanılabileceğinden korktuklarını söyledi.

Taliban Sözcüsü Mücahid ise bu iddiaları reddetti.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU