Rockefeller raporu: ABD'lilerin yıllık gıda harcaması, "gizli" maliyetler dahil edildiğinde 3 trilyon doları geçiyor

Yeni rapor çevresel zarar, sağlık hizmeti ve çalışma koşullarının etkilerini gıdanın daha önce hesaba katılmayan maliyetleri kapsamında ölçüyor ve yükün beyaz olmayan toplulukların sırtına yüklendiğini gösteriyor

(AP)

ABD'liler 2019'da gıda için 1,1 trilyon dolardan (yaklaşık 9,40 trilyon TL) fazla harcama yaptı. Bu sayı üretim, işleme, alım ve satım maliyetlerini kapsıyor.

Ancak gıdayla ve beslenme düzeniyle ilişkili hastalıkların sağlık hizmetlerine maliyeti, çevresel etkiler ve ulusal gıda sistemiyle ilgili gizli olarak addedilen maliyetler hesaba katıldığında, bu sayı yıllık 3,2 trilyon (yaklaşık 27,5 trilyon TL) doların üzerine çıkıyor.

Rockefeller Vakfı'nın hazırladığı yeni raporun giriş kısmında, "ABD'liler kasada müşterilerin fişine yansımasa bile bu maliyeti ödüyor ve eğer gıda sistemimizi değiştirmezsek gelecek nesiller de ödeyecek" ifadeleri yer aldı.

Raporda, "Dahası bu gizli maliyetler, beslenme düzenine bağlı hastalıklarla daha yüksek oranda karşılaşan, su ve temizliğe erişimi daha az olan ve sıklıkla gıda sisteminde üretici ya da çalışan olarak bulunan, yaşamalarına yetecek gelirden yoksun beyaz olmayan toplulukların sırtına orantısız biçimde biniyor" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık hizmeti masrafları, gıda sistemine eklenen en büyük maliyet kalemi. ABD'liler sağlık hizmeti masraflarına her yıl 1 trilyon dolardan (yaklaşık 8,5 trilyon TL) fazla harcarken, bunun kabaca 604 milyar doları (yaklaşık 5 trilyon 150 milyar TL) yüksek tansiyon, kanser, diyabet ve başka hastalıkların içinde yer aldığı gıda veya beslenme düzenine bağlı hastalıkların tedavisine ayrılıyor.

Tarım ve hayvancılığın yarattığı çevresel etkiler, gaz salımları, erozyon, kirlenmiş su kaynakları ve aynı zamanda biyoçeşitliliğin azalmasıyla ilişkili sorunlar da dahil, her yıl yaklaşık 900 milyar dolar (yaklaşık 7 trilyon 700 milyar TL) "gizli" gıda maliyetine yol açıyor.

"Yaşamaya yetmeyen" çalışma ücretleri, çocuk bakımı veya sağlık sigortası gibi sosyal hakların bulunmaması ve gıda sektörü çalışanlarının iş tehlikesi gibi kalemleri içeren hesaplanmamış yaşam maliyetleri, gıdanın gerçek maliyetine yaklaşık 100 milyar dolar (yaklaşık 850 milyar TL) ekliyor.
 


Raporda bu masrafların ölçülmesi için sağlık, çevre, biyoçeşitlilik, çalışma şartları ve geçim üzerindeki etkilerin de yer aldığı başlıca 14 ölçüt değerlendirildi. Rapora göre bu alanların pek çoğunda bu etkiler "orantısız bir biçimde beyaz olmayan toplulukların sırtına biniyor."

Diyabet beyaz ABD vatandaşlarına kıyasla Latin kökenli topluluklarda 1,7 kat daha fazla ve siyahi ABD vatandaşları arasındaysa 1,5 kat daha fazla görülüyor.

Ayrıca siyahi ABD vatandaşları kirliliğe ulusal ortalamaya göre yüzde 25, beyaz ABD vatandaşlarına kıyaslaysa yüzde 41 daha fazla maruz kalıyor.

Raporda buna ek olarak yerli toplulukların su ve sıhhi tesisata erişiminin kısıtlı olma ihtimalinin, beyaz ABD vatandaşlarına kıyasla 19 kat daha fazla olduğu da tespit edildi.

Rockefeller Vakfı'nın başkanı Rajiv J. Shah, "Bu rapor bir ikaz niteliğindedir" dedi.

Raporla birlikte yayımlanan bir açıklamada Shah, "ABD gıda sistemi mevcut haliyle çevremiz, sağlığımız ve toplumumuzu olumsuz etkiliyor" dedi.

Bir sorunu çözmek için öncelikle kapsamını kavramalıyız. Bu rapordaki veriler yalnızca ABD gıda sisteminin olumsuz etkilerini sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda bu sistemi daha adil, esnek ve destekleyici hale getirmek için hangi adımları atabileceğimizi gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU