Uzmanlar uyardı: Avrupa'daki sel felaketleri, karbon salımının derhal azaltılması gerektiğini gösteriyor

"Birkaç yıl önce, iklim değişikliğinden bahsetmek için gelecekte bir zamanı veya gezegenin uzak bir yerini işaret etmek zorundaydınız. Ancak şimdi, tam da burada gerçekleşiyor"

Almanya'nın batısındaki Bad Neuenahr-Ahrweiler bölgesi sakinlerinden biri, sokakta hasar almış bir aracın ve yıkıntının yanında duruyor (AFP)

Bilim insanları, bu hafta Avrupa'da gerçekleşen yıkıcı sel felaketlerinin, gaz salımlarını azaltma ve iklim kriziyle mücadele etmeye yönelik giderek artan acil ihtiyacı gösterdiğini söyledi.

Uzmanlar ve siyasetçiler Almanya, Belçika ve Hollanda'da 150'den fazla kişinin ölümüne yol açan bu yıkıcı su baskınlarına küresel ısınmanın yol açtığını söylemek için henüz çok erken olduğunu kabul ediyor. Öte yandan, bu felaketin aşırı hava koşullarının ne kadar tahrip edici olabileceğine ilişkin bir uyarı olarak dikkate alınması gerektiğini de belirtiyorlar. 

Avrupa Çevre Komisyonu'nun kabine şefi olan, Hollandalı siyasetçi ve çevreci Diederik Samsom, "Sular insanları aldı götürdü" dedi.

İklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz.

Birkaç yıl önce, iklim değişikliğinden bahsetmek için gelecekte bir zamanı veya gezegenin uzak bir yerini işaret etmek zorundaydınız. Ancak şimdi, tam da burada gerçekleşiyor.

İklimbilimciler özellikle iki şeyin bu haftaki afette payı olduğunu belirtti.

İlki, sıcaklıktaki her bir derece Celcius artışla beraber hava yüzde 7 daha fazla nem tutabilir hale geliyor. Böylelikle hava suyu daha fazla tutabiliyor ve bu da kuraklığa yol açtığı gibi su salındığında devasa sağanaklar gerçekleşmesi ihtimalini de artırıyor.

İkincisi, küresel ısınma fırtınaların tek bir alan üzerinde eskiye kıyasla çok daha uzun süre kalma eğilimini arttırıyor gibi görünüyor. Bu nedenle dünyanın daha küçük bir kısmına düşen yağış miktarı da artıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, gelecek on yıllar içinde sera gazı salımları ciddi oranda azaltılsa bile atmosferde halihazırda bulunan karbondioksit ve gezegeni ısıtan diğer gazların miktarının, aşırı hava koşullarının yaşanmasını daha olası hale getireceğini ekledi. 

Siegen Üniversitesi'nde mühendislik profesörlerinden Lamia Messari-Becker, "Yapıların bulunduğu alanları (binalar, dış mekanlar, şehirler) iklim değişikliğine daha dayanıklı hale getirmemiz gerek" dedi.

Reasürans (sigorta şirketlerinin sigortalanması -çn.) devi Munich Re'nin baş iklim ve yerbilimcisi Ernst Rauch, uyum sağlamayanların can kaybı ve mülke zarar gelmesi açısından daha riskli bir konumda olacağını ifade etti.

Rauch, "Dün ve bugün gibi gerçekleşen olaylar, bu tür vakalara karşı hazır olmak için daha fazla çalışmamız gerektiğine dair bize bir ipucu veriyor" dedi.

Bu olaylar gerçekten öngörülemez değildi fakat bu şekilde artan büyüklüklerde yaşanması muhtemelen bazılarını şaşırttı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU