NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda acı biber yetiştirmeye başladı

Biberlerin acılığının yetiştiği çevrenin koşullarıyla belirlendiğini söyleyen araştırmacı Spencer: Tadına bakmak ilginç olacak

ABD'li astronot Shane Kimbrough 54 yaşında (NASA)

Astronotların uzaydaki yaşamını kolaylaştırmak isteyen NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) acı biber yetiştirmeye başladı.

Astronot Shane Kimbrough, SpaceX'in NASA adına geçen ay gerçekleştirdiği 22. ikmal seferiyle gelen 48 tohumu, 12 Temmuz'da sulayarak deneyi başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plant Habitat-04 (PH-04) adlı deney 4 ay sürecek. Astronotların bu sürenin ardından biberleri toplaması, bir kısmını afiyetle yemesi ve geri kalanını Dünya'ya göndermesi planlanıyor.

Deneyin yöneticilerinden Nicole Dufour, Advanced Plant Habitat adlı cihaz sayesinde bitkileri Dünya'dan kontrol edebileceklerini kaydetti.

PH-04'un baş araştırmacısı Matt Romeyn ise "Uzun çimlenme ve büyüme süresini göz önünde bulundurursak, istasyonda bugüne kadar yürütülen en karmaşık deneylerden biri" dedi.

Peki neden biber?

Romeyn, biberlerin C vitamini dahil olmak üzere sağlık için önemli arz eden bileşikler açısından zengin olduğunu vurguladı.

Ayrıca bu bitkiler yerçekimsiz ortamda başarılı şekilde yetişebiliyor. NASA biberlerin pişirmeye gerek kalmadan, toplanıp tüketilebileceğine dikkat çekti.

Biber seçimindeki bir başka unsur ise renk. "Uzayda renkli sebzeler yetiştirmek, beden ve ruh sağlığı konusunda uzun vadeli faydalar sağlayabilir" diyen Romeyn, renkleri canlı ve kokuları güçlü olan bitkilerin astronotlara iyi geldiğini söyledi.

Astronotlar yerçekimsiz ortamda tat ve koku duyularını kaybedebiliyor. Bu yüzden baharatlı veya tadı kuvvetli yiyecekler tercih edilebiliyor. Araştırma ekibinden LaShelel Spencer da biberlerin tadına dikkat çekti. Biberlerin acılığının yetiştiği çevrenin koşullarıyla belirlendiğini söyleyen Spencer, "Tadına bakmak ilginç olacak" dedi.

Öte yandan Astronot Kimbrough uzayda bitki yetiştirme konusunda acemi değil. Kimbrough, 2016'da UUİ'deki lolorosso yetiştirme deneyinde görev almıştı. Kırmızı marul diye de bilinen bitki başarıyla yetiştirilip istasyondaki astronotlar tarafından afiyetle yenmişti.

 

Independent Türkçe, Business Insider, CNET

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU