Köpeklerin, yiyeceklerini insanlarla paylaşmak istemediği keşfedildi

"Çalışmamızda evcil köpekler insanlardan yiyecek aldı ama iyiliğin karşılığını vermedi"

Köpekler binlerce yıldır köpeklerle etkileşim içinde ama araştırmacılar, onlara dair öğrenecek çok şey olduğunu düşünüyor (Unsplash)

Araştırmacılar, genellikle "insanın sadık dostu" diye anılan köpeklerin, yiyeceklerini insanlarla paylaşmadığını keşfetti.

Hakemli bilimsel dergi PLOS One’da yayımlanan yeni araştırmada Avusturya’nın Viyana kentindeki Veterinerlik Üniversitesi'nden bilim insanları, köpeklerin insanlarla kurduğu işbirliğinin karşılıklı gıda paylaşımını da içerip içermediğini görmek istedi.

Bulgular köpeklerin kendilerine yiyecek veren insanlar söz konusu olduğunda bile paylaşımdan kaçındığını ortaya çıkardı.

Sonuçlar aslında hayvan araştırmacıları için biraz şaşırtıcıydı. Zira köpeklerin diğer köpeklerle yiyeceklerini paylaştığı önceki araştırmalardan biliniyordu.

Ancak yeni bulgular, köpeklerin yiyecekleri söz konusu olduğunda insanlara yararının dokunmadığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada 37 eğitimli köpeğin yer aldığı bir deney düzeneği tasarlandı. Düzenekte insanlar, kendilerine sunulan bir tuşa basıyor ve karşılarındaki camekanın arkasında duran köpeklere yiyecek veriliyordu.

Ertesi gün aynı köpekler başka insanlarla eşleştirildi. Ancak bu kez karşılarındaki insan tuşa bastığında köpeklere yemek servisi yapılmıyordu.

Deneyin ikinci kısmında roller değişti. Bu kez tuşa basma şansı köpeklere verildi. Hayvanlar, tuşa bastıklarında insana yiyecek verileceğini ama kendilerine verilmeyeceğini anlayacakları şekilde eğitildi.

Deneylerin sonucunda köpeklerin, kendilerine yiyecek veren ve vermeyen insanlar arasında ayrım gözetmediği ve iki grupla da yiyecek paylaşmak istemediği ortaya kondu.

Yazarlar, bulgularını şöyle özetledi:

Çalışmamızda evcil köpekler insanlardan yiyecek aldı ama iyiliğin karşılığını vermedi.

Araştırmacılar bundan sonra köpeklerin, insanlarla farklı şekilde yardımlaşmayı kabul edip etmeyeceğini görmeyi hedefleyebilir.

Bu sayede "insanın sadık dostunun" gerçekte ne kadar sadık olduğu daha iyi ortaya konabilir.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU