ABD, temmuz sonunda Afganistan'da 'Müttefik Sığınma Harekatı'nı başlatıyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, savaş boyunca Amerikan askerlerine destek veren kişilerin Afganistan'dan çıkarılacağı bildirildi

Fotoğraf: AA

ABD, Afganistan'daki savaş süresinde Amerikan ve yabancı askerlere çevirmen olarak veya başka türlü yollarla destek veren vatandaşların bu ay içerisinde ülkeden çıkarılmaya başlanacağını açıkladı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, 'Müttefik Sığınma Harekatı'nın temmuz ayının sonunda başlayacağını belirterek, "Bu adımı atıyoruz çünkü bu insanlar cesur insanlar. Son yıllarda oynadıkları rolün değerini anladığımızı bilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Sözcü, 'operasyonel ve güvenlik gerekçeleriyle' kaç Afganın ülkeden çıkarılacağını açıklayamayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD üssüne yerleştirilecekler

Reuters'a konuşan bir kaynak, ilk etapta 2 bin 500 kadar kişinin ülkeden çıkarıldığını ve vize süreci devam eden şahısların bir ABD askeri üssüne yerleştirileceğini ifade etti. Kaynak hangi üssün kullanılacağı ile ilgili henüz bir son karar verilmediğini ifade etti. 

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Ağustos itibariyle Afganistan'dan tamamen çekilmiş olmayı istediklerini açıklamıştı.

Özel Göçmen Vizesi programı, 2001'de başlayan Afganistan savaşı sırasında ABD hükümeti veya Amerikan liderliğindeki askeri güçle birlikte çalışan kişilerin dahil edildiği bir program. Benzer bir program, 2003'ten sonra o ülkede ABD hükümetiyle çalışan Iraklılar için de mevcuttu.

Ancak ABD, Eylül 2014'ten sonra hiçbir başvuruyu kabul etmedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU