Afganistan’dan Türkiye’ye gerçekten büyük bir göç olup olmayacağı Eylül'de ABD'nin çekilmesiyle anlaşılacak

Doğu sınırlarındaki sığınmacı hareketliliği arttı. Kaçan ve Sadat, Afganistan’dan Türkiye’ye büyük bir göç dalgasının olup olmayacağının Eylül’de ABD’nin çekilmesiyle anlaşılacağını söylerken Ergen, eğitimli kesimin de Türkiye’ye gelebileceğini öne sürdü

Doğu sınırlarından her gün 1000 civarında sığınmacının giriş yaptığı iddia ediliyor / Fotoğraf: YouTube

ABD’nin Afganistan’dan çekileceği eylül ayı yaklaşırken, Taliban, ülke genelinde üstünlüğü ele geçirmeye başladı. 

Havaların da ısınmasıyla Türkiye’nin doğusundaki İran sınırından geçiş yapan Afgan sığınmacılarda artış var.

Bazı iddialara göre Türkiye’nin doğu sınırlarından günde 1000 sığınmacı giriş yapıyor.

Doğudan gelen görüntüler arttıkça beraberinde sınırların güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığı sorusu sosyal medyada daha fazla dillendiriliyor.

“Doğu sınırlarından günde 1000 sığınmacı geliyor”

Meslek hayatında farklı tarihlerde İran, Irak ve Suriye sınırlarında görev yapan  Emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Ergen, sınırlarda güvenlik sorunu olup olmadığını Independent Türkçe'ye anlattı. 
 

azizergen.jpg
Aziz Ergen / Fotoğraf: Independent Türkçe


Görevleri sırasında çok kez sığınmacılarla karşılaşan Ergen, hâlihazırda doğu sınırında bulunan meslektaşlarından edindiği bilgiye göre günde bine yakın sığınmacının Türkiye’ye giriş yaptığı iddiasının doğru olduğunu söyledi. 
 

Doğu sınırlarında son dönemlerdeki sığınmacı geçişlerinden bir görüntü / Video: Ruşen Takva


"Türkiye, Suriye politikasından dolayı sığınmacılara karşı esnek"

Güvenlik güçlerinin istemesi halinde sınırlardan geçiş yapılmasına izin vermeyeceğini söyleyen Ergen, buna karşın esnek bir politika izlendiğini belirtti.

Ergen, bu durumu 2011 yılında Suriye kriziyle birlikte Türkiye’nin uygulamaya başladığı ve sığınmacılara kolaylık gösteren politikalara bağladı.

Afganistan ile Atatürk döneminden başlayan sıcak ilişkilerin olduğunu bundan dolayı Türkiye’yi sığınılacak ülke olarak gördüklerini söyleyen Ergen, “Afganlar, Suriyeliler’den sonra dünya genelinde en fazla mülteci konumunda olan ikinci halk. 2 milyon 700 bin Afgan mültecinin 500 bin kadarı Türkiye’de. Suriyeliler’den sonra Türkiye’de yaşayan en büyük ikinci yabancı grup” diye konuştu. 
 

afgan.jpg
Ergen, İran'ın sığınmacıların Türkiye'ye geçişini desteklediğini öne sürdü / Fotoğraf: AFP


"Eğitimli kesimler ve memurların gözü de Türkiye’de"

Emekli Jandarma Kurmay Albay Ergen'in açıklamasına göre gelenler, şimdilik 16-25 yaş arasındaki gençler.

Ergen, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesiyle eğitimli kesimlerin ve  memurların da ülkeyi terk edeceği yönünde bilgilerin geldiğini aktardı. 

Aizz Ergen "Taliban’ın devrildiği 2001’den sonra yetişen bir memur kesim vardı.  Bu kesim de kurtuluşu Türkiye’de görüyor" diye konuştu. 

“Türkiye, göçün nihai ve sonlanacağı yer olarak belirlendi”

11 Eylül saldırılarının ardından devreye sokulan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında bölge ülkelerinin parçalanarak yeniden dizayn edilmesinin amaçlandığını söyleyen Ergen, bu kapsamda oluşacak sığınmacı göçünün Batı’ya yönelmemesi için Türkiye’nin de göçün nihai ve sonlanacağı yer olarak belirlendiğini öne sürdü.

“Türkiye’ye karşı ‘Stratejik Göç Mühendisliği’ uygulanıyor”

Aziz Ergen, bu durumu “Stratejik Göç Mühendisliği” olarak nitelendirdi. 

"80 milyonluk Türkiye’de nüfusun 10’da birine yakını yabancı nüfustan oluşmaya başladı" diyen Ergen, “Stratejik göç mühendisliği ile Türkiye’nin demografisinin değiştirilmesi ve içeriden zayıflatılması planlanıyor” iddiasında bulundu.

İran, Afgan sığınmacıların Türkiye’ye geçişini teşvik ediyor

Ergen'e göre İran, Afgan göçmenlerin Türkiye’ye geçişini teşvik ediyor.

Emekli Kurmay Albay, “İran sınırında görev yaptığım dönemden biliyorum. İran karakolları kale gibidir. Normal şartlarda istemeseler Türkiye’ye sığınmacı geçemez ama bilerek göz yumuyorlar. Türkiye ile ABD arasındaki son dönemlerdeki yakınlaşmadan dolayı sığınmacı geçişinin artmasına göz yumuyorlar” diye konuştu. 

“İran ve Pakistan’a giden Afganların hepsi Türkiye’ye gelecek”

Afganistan Dernekler Federasyonu Başkanı İzzet Sadat da Taliban’ın üstünlüğü ele geçirmesi ile Afganistan’dan göçün başladığını yineleyerek "İran’a günlük 1500 - 2000 bin kişi geçiyor. Kabil’deki Türk Büyükelçiliği’ne günde 150 başvuru olurken bu sayının 2 bine ulaştığı bilgisini aldık" diye konuştu. 
 

izettulah.jpg
Afganistan Dernekler Federasyonu Başkanı İzzet Sadat


Benzer şekilde Pakistan ve İran temsilciliklerine de yoğun başvurular olduğunu söyleyen İzzet Sadat, "Ancak Pakistan’da yaşanması zor bir ülke olduğundan gerek İran’a gerekse Pakistan’a gidenlerin hepsinin geleceği yer Türkiye olacak" değerlendirmesini yaptı. 

"Sığınmak en temel insan hakkı"

"İran’dan giriş yapan Afgan sığınmacıların ilk duraklarından olan Van’da durum ne?" sorusunun yanıtını ise Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi Avukat Mahmut Kaçan verdi. 

mahmut.jpg
Mahmut Kaçan / Fotoğraf: Independent Türkçe

Sosyal medyada yapılan "sınırları kapatın" çağrısının insan haklarına uygun olmadığını vurgulayarak söze başladı Mahmut Kaçan. 

Sığınmanın temel bir insan hakkı olduğunu hatırlatan Kaçan, "Devlet, taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle sığınma talebinde bulunan ve uygun koşullara sahip kişilere statü verme veya reddetmeyle mükellef" diye konuştu. 

"Taliban’dan kaçış olduğunu söylemek için erken. Olsa aileler de gelir"

Kaçan, Afganistan’dan Taliban kaynaklı bir göç olduğu iddiasını gözlemleyecek verilere şu an için sahip olmadıklarını ifade etti. 

"Şu ana kadar gelenler her yaz görülen daha iyi bir yaşam için yapılan rutin göçler düzeyinde" diyen Mahmut Kaçan'ın aktardığına göre gelenler sadece erkek.
 

afgangöçmenler2.jpg
Afganistan'dan yola çıkanlar bir hafta 10 günde Türk sınırında oluyor / Fotoğraf: AFP


Taliban’dan kaynaklı "can havliyle" bir kaçış olduğunu söylemek için de ailelerin, kaçanlar arasında olması lazım.

"Normalin dışında bir göç yok" diyen Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi, "Olsa Van merkezde de hissedilmesi gerekirdi. Öyle bir hareketlilik yok" açıklamasını yaptı. 

"Afganistan’dan gerçekten yoğun bir göç olup olmayacağı Eylül’de belli olur"

Afganistan’da bir göç dalgası olup olmayacağının ancak ABD’nin çekilmesinin tamamlanacağı eylül ayında belli olacağını söyleyen Kaçan, "Ağustos sonu eylül gibi durum belli olacak. Bir kısım insan güvenlik kaygısıyla terk etmek isteyebilir” dedi.

Sadat da Kaçan’ın iddiasını doğrulayarak Afganistan’dan büyük bir göç dalgası olup olmayacağının ancak eylülde netleşeceğini söyledi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU