Suudi Arabistan ve BAE petrol üretimi konusunda uzlaştı

Uzlaşı kapsamında BAE'nin üretim sınırın mevcut üretim kısma anlaşmasının sona ereceği Nisan 2022'den sonra günde 3.65 milyon varile yükselecek

(OPEC+ bakanları petrol arz kesintilerinin azaltılması ancak sekiz ay daha uzatılmasını teklif etmiş ancak BAE bu teklife itiraz etmişti / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), OPEC+'nın petrol üretimini artırma teklifi üzerinde uzlaşı sağladı.

Bir OPEC+ kaynağı, uzlaşı kapsamında BAE'nin üretim sınırının, mevcut üretim kısma anlaşmasının sona ereceği Nisan 2022'den sonra günde 3.65 milyon varile yükseleceğini söyledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın da dahil olduğu birlikte hareket eden ülkeler grubunun (OPEC+) bakanları petrol arz kesintilerinin azaltılması ancak sekiz ay daha uzatılmasını teklif etmiş ancak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu teklife itiraz etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç defa ertelenen görüşmeler 5 Temmuz'da iptal edilmişti.

Petrol fiyatı yükseliyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, ağustos ayı itibarıyla uygulanacak üretim politikasına yönelik bir karara varamaması da fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Uzmanlar, toplantının iptalinden bu yana petrol fiyatlarında ani yükseliş ve düşüşler görüldüğünü belirterek, arz tarafındaki OPEC+ grubu kaynaklı belirsizliğin devam etmesinin talebin yüksek seyrettiği piyasada hızlı bir daralmaya da işaret ettiğini kaydetti.

Brent petrolde teknik olarak 76,51 ile 76,78 dolar aralığının direnç, 76,24 ile 75,97 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

IEA: Küresel petrol talebi gelecek yıl günlük 3 milyon varil artacak

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) haziran ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin, gelecek yıl bu yıla göre günlük yaklaşık 3 milyon varil artışla 99 milyon 500 bin varil seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu kapsamda, küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre yaklaşık 3 milyon varil (yüzde 3,1) artışla günlük 99 milyon 500 bin varil seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

Petrol talebinde gelecek yıl günlük 37 milyon 200 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 31 milyon 200 bin varille Amerika kıtası ve 14 milyon varille Avrupa izleyecek.

Küresel petrol arzı haziranda arttı

Rapora göre, küresel petrol arzı, geçen ay bir önceki aya göre 1 milyon 100 bin varil artışla günlük 95 milyon 590 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise haziranda bir önceki aya göre yaklaşık 450 bin varil artışla 25 milyon 930 bin varile yükseldi.

Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 320 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece, OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 31 milyon 250 bin varil olarak gerçekleşti.

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde yaklaşık 650 bin varil artışla 64 milyon 340 bin varil oldu.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU