Akif Beki: Camiden namaz taburesini kaldırtanlara bak!

"Protokol erkanını camide rahat ettirmek için koltuk, kanepe kullanılabiliyor. O zaman Hristiyan adetlerini çağrıştırmıyor, mescide halel getirmiyor, Haçlı projesi olmuyor, öyle mi"

Fotoğraf: Twitter

Karar yazarı Akif Beki, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un da katıldığı bir törende cami içerisinde protokol koltuklarının yerleştirilmesini eleştirdi.

Beki, bugünkü köşe yazısında Diyanet’in camilerde taburenin yer almasını yasaklamasını hatırlattı:

'Camilerimizi kiliselere dönüştürüyorlar, emperyalizmin bir oyunu bu, gizli bir el devrede, bizi farkında olmadan Hristiyanlara benzetiyorlar’ yaygarasıyla camilerden tabureleri toplatmışlardı. 2 yıl geçti...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Önceki gün Fatih Camii’ndeki hafızlık töreninin fotoğraflarını gördünüz mü?” diye soran Beki, şöyle devam etti:

Cami içine masa ve kürsü kurulmuş, üstat koltuğu hazırlanmış, protokol için ayrı kanepe getirilmiş, cemaatle araya kırmızı güvenlik şeridi çekilmiş... Mezun olacak hafız çocuklar yerde oturuyor, büyükler koltukta.... AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da var kanepede. Ama Numan Bey’in şahsına indirgemek, onun üstünden tartışmak buradaki çelişkiyi küçültmek olur. Ortada büyük ve açıklanamaz bir tutarsızlık sırıtıyor. Bilerek saygısızlık demekten kaçınıyorum. Zor ama kendimi tutmanın gayreti içindeyim.

Neden mi meseleyi kişilere indirgemek yanlış? Çünkü asıl sorun o fotoğrafta değil, ardındaki ikili tavırda. Diyanet, 2019’da bir genelgeyle camilerden tabureleri kaldırtmıştı. Bugün camiye tören koltuğu yerleştirenlerin, işte o gün tabureleri kaldırma işgüzarlığına karşı çıkmamış olması sorun. Diyanet de adı gibi biliyor ve söylüyordu, tabureler dinen sakıncalı olduğu için yasaklanmamıştı. Aslında caizdi. Kabe’de dahi binlerce Müslüman tabure üstünde ibadet yapabiliyordu. İslam, yattığı yerden göz ucuyla, imayla namaz kılmaya bile izin veriyordu. Yeter ki kişinin geçerli bir mazereti olsun.

Tabure yasağının sebebi, kimi tarikat ve cemaatlerin kuruntusu, paranoyasından başka bir şey değildi. Onlar kaşıdı, Diyanet’le iktidar da buna teslim ve alet oldu. Oturak, camiyi kiliseye çeviriyormuş. Cami doku ve kültürüyle bağdaşmıyormuş. Mescit adabına ve ruhuna uymuyormuş. Cemaatte huzursuzluk ve tartışma çıkarıyormuş. Kiliseyi andırıyor, Hristiyanlara benzetiyor diye dince tanınmış bir kolaylık kaldırıldı.

Beki, eleştirisini şöyle dile getirdi:

Yaşlıysa, sağlığı el vermiyorsa, zorunluluk hali varsa camide tabureyle namaz kılamıyor. Ama törene gelen protokol erkanını camide rahat ettirmek için koltuk, kanepe kullanılabiliyor. O zaman Hristiyan adetlerini çağrıştırmıyor, mescide halel getirmiyor, Haçlı projesi olmuyor, öyle mi! Nakşibendi tarikatına bağlı Kemal Efendi Vakfı'ndan hafızlık eğitimi alan gençler için İstanbul Müftülüğü'nün himayesinde Fatih Camii'nde Hafızlık İcazet Merasimi düzenlenmişti. Kurtulmuş’un da içinde yer aldığı bir grup kişi, kırmızı şeritlerle ayrılan bir kısımda protokol koltuğuna oturmuştu.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU