Kabil yönetimi, Avrupa'ya çağrıda bulundu: Afgan sığınmacıları sınır dışı etmeyin

Hükümet, hem Taliban ile artan çatışmalar hem de koronavirüs salgını nedeniyle Avrupa'daki Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmemesini talep ediyor

Fotoğraf: AA

Afganistan, Avrupa ülkelerinden Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini önümüzdeki üç ay boyunca durdurmasını istedi.

Kabil yönetimi, bu talebine gerekçe olarak, Taliban ile artan çatışmalar ve ülkedeki koronavirüs vakalarındaki yükselişi gösterdi.

Birleşmiş Milletler, bu hafta yaptığı açıklamada ABD ve müttefiklerinin askerlerini Afganistan'dan çekmeye başlamasıyla ülkede büyük göç dalgaları yaşanmaya başlandığını kaydetmişti.

Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı, "savaş durumu" ve üçüncü bir Kovid-19 enfeksiyonları dalgasının Afganistan'da ekonomik ve sosyal huzursuzluğa neden olduğunu ve ülkeyi "Afgan göçmenlerin dönüşü konusunda endişelendirdiğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık, "ülkedeki mevcut ortamı, güvenlik durumu düzelene kadar Afgan göçmenlerin zorla geri dönüşü için uygun görmediğini" ifade etti.

Açıklamada, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin artması ve yabancı ülkelere yeni bir sığınmacı dalgasının başlamasıyla ilgili endişeler de dile getirildi.

Savaşın büyük zarar verdiği ülkede artan güvensizlik ortamında, birçok Avrupa devleti Afgan sığınmacıları sınır dışı ediyor.

Afganistan'da koronavirüs salgını nedeniyle 131 binden fazla vaka ve 5 bin 500 ölüm kaydedildi.

Taliban, ABD liderliğindeki uluslararası güçlerin 1 Mayıs'ta Afganistan'dan resmi olarak çekilmeye başlamasından bu yana, ülkede birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

 

Independent Türkçe, AA, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU