Moskova'daki Taliban heyeti: Washington'a, Afganistan'daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik

Heyetten yapılan açıklamada, grubun Afgan topraklarının yüzde 85'inden fazlasını kontrol ettiği belirtilerek, "Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha’daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız" denildi

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşen Afganistan barış görüşmesindeki Taliban heyetinden açıklama yaptı.

Taliban'ın Afganistan'daki toprakların yüzde 85'inden fazlasını kontrol ettiğini belirten heyet, Rusya'ya ülkenin saldırı için bir basamak olarak kullanılmasına izin vermeyeceğine dair güvence verdiğini söyledi.

Üç kişiden oluşan heyet, "Kabil’deki hükümet ile ateşkesi görüşüyoruz, Doha’daki görüşmeler başarılı olursa saldırılarımızı durduracağız" açıklaması yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Washington'a söz vermedik"

"Afganistan'daki iktidarı tümüyle gasp etmeyi hedeflemiyoruz" ifadelerini kullanan heyet, "Washington'a, Afganistan'daki eyaletlerin başkentlerine saldırmayacağımıza dair söz vermedik" diye konuştu.

Yetkililer, Taliban'ın IŞİD'in Afgan topraklarında faaliyet göstermesini önlemek için elinden geleni yapacağını ve ülkedeki uyuşturucu üretimini de ortadan kaldırmaya çalışacağını söyleyerek, "IŞİD'in Afgan topraklarında faaliyet göstermemesi için tüm önlemleri alacağız ve topraklarımız asla komşularımıza saldırı için kullanılamayacak" ifadelerin kullandı.

Taliban Sözcüsü, hareketin ABD ile çalışmış çevirmenleri hedef almayacağını söyledi. Sözcü, Taliban'ın ABD ile temasa ve ilişkileri 'sıfırdan' başlatmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Taliban heyeti ayrıca, etnik azınlıkların haklarına saygı gösterileceğini ve tüm Afgan vatandaşlarının İslam hukuku ve Afgan gelenekleri çerçevesinde iyi bir eğitim alma hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU