Esad rejimi destekçisi Filistinli grubun lideri Ahmed Cibril öldü

2011'den beri Suriye rejim güçlerini destekleyen Cibril’in grubu, onlarla birlikte savaşa katıldı

Ahmed Cibril (AFP)

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)-Genel Komutanlık Genel Sekreteri ve kurucusu Ahmed Cibril, 83 yaşında Şam'da hayatını kaybetti.

1938'de Yafa’da bir köyde doğan Cibril, 1968'de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden ayrılması ardından grubunu kurdu. Aynı zamanda Suriye vatandaşlığına sahip olan Cibril, Lübnan ve İran’a sık sık gidip gelmesine rağmen Şam'da ikamet etti. Bu nedenle Filistinli bir yetkili tarafından ‘Suriye'nin adamı’ olarak nitelendirildi.

Nitekim Cibril, Şam ile olan ittifakının aksine merhum lider Yaser Arafat ve şimdiki Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin liderliğine güçlü muhalefetiyle tanındı. FHKC, güney Lübnan'da ve İsrail'in merkezinde planörler kullanarak İsrail'e karşı operasyonlar gerçekleştirdi.

Cibril’in oğlu Cihad, 2002’de Beyrut'ta arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. FHKC, Lübnan İç Savaşı'ndan (1975-1990) bu yana, ülkede Lübnan güvenlik güçlerinin yaklaşmaktan kaçındığı askeri mevzilerini koruyor. Bu mevzilerin kaldırılması yönünde çeşitli kararlar alınmıştı. ABD ve Avrupa Birliği, Hizbullah'a yakın olan Cephe'yi "terör örgütü" olarak sınıflandırıyor.

2011'den beri Suriye rejim güçlerini destekleyen Cibril’in grubu, onlarla birlikte savaşa katıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Cibril’e bağlı Filistinli Kudüs Tugayı'na ait askeri kontrol noktalarını kaldırmak için Şam'dan Deyrizor'a bir askeri komitenin geldiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU