Merve Akpınar’ın gazetecilerle birlikte okuluna alınmaması hakkında kaymakamlıktan açıklama: Gazeteciler izin çıkmasını beklemedi

Cinsiyet ayrımcılığına gösterdiği tepkiyle gündem olan 13 yaşındaki hentbol oyuncusu Merve Akpınar, antreman yaptığı sahayı basın mensuplarına göstermek istedi. Ancak okul yönetimi buna izin vermedi. Haliliye Kaymakamlığı olayla ilgili açıklama yaptı

Merve Akpınar,  antranmasn sahasını göstermek için girmek istediği okuluna gazetecilerle birlikte alınmadı / Fotoğraf: Twitter

Şanlıurfa'ya bağlı kırsal Gürcü Tepesi Mahallesi'nde yaşayan Ali ve Emine Akpınar çiftinin Konuklu İmam Hatip Ortaokulu 9’uncu sınıf öğrencisi olan kızları Merve Akpınar, geçtiğimiz günlerde Hentbol Federasyonu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gitti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burada DHA muhabirine konuşan Merve Akpınar, “Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın, oran buran görünür" diyerek çevre beni dışladı. Sonra ben de ’Hayır, ben neden oynamayayım?’ dedim. O zaman kendime bir söz verdim. Başta Türkiye ve ’köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim ve sesi olacağım’ diye. Hem meslek sahibi olup onu yapacağım, hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan hep spora devam ettim, bırakmayı da hiç düşünmüyorum” demişti.

“Okulun toprak sahasında oyun oynamanın çok zor olduğunu ifade eden Akpınar, "Sinekler ağzımıza giriyordu. Ayaklarımızdaki beyaz çoraplar kahverengiye dönüyordu. Toprakla aynı renk oluyordu. Kızgın güneşe rağmen bu başarıyı yakaladık. Bize yeni bir spor salonunun yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan arayıp destek verdi

Merve Akpınar, açıklamasının sosyal medyada büyük ilgi görmesi üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun telefonla aradığını, “Bir ağabeyin olarak ihtiyaçlar konusunda her zaman yanında olacağım. Yakında Şanlıurfa'ya gelip, gerekli bilgileri alacağım. Okulunu ve seni ziyaret edeceğim” dediğini, kendisinin de desteği için Bakan'a teşekkür ettiğini vurguladı.

Mansur Yavaş sahip çıktı

Merve Akpınar'a bir destek mesajı da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan geldi.

Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı “Merve'nin azim ve başarısının ilhamıyla EGO Spor Kulübümüze kardeş olacak Şanlıurfa Güneşin Çocukları Gençlik ve Spor Kulübü'nün kuruluşuna hazırlanıyoruz. İnanıyoruz ki Merve Akpınar'ın gücü ve inancı tüm kadınlara ses, yollarına umut olacak” paylaşımıyla Merve'ye destek vereceğini açıkladı. Antalya'nın Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen de aile ve okul yöneticilerine, gerekli her konuda destek olabileceği mesajı verdiği bildirildi.

Okula girmesine izin verilmedi

Yerel Bizim Haber Ajansı’nın haberine göre Akpınar, gazetecilerle birlikte Konuklu İmam Hatip Ortaokulu’na giderek antrenman yaptığı sahayı göstermek istedi. Ancak bu duruma okul idarecileri, Haliliye Milli Eğitim Müdürlüğünün talimatı gereğince okul içinde ve bahçesinde çekim yapılmayacağını belirterek izin vermedi. Okul yöneticileri, Merve ile beraberinde bulunan gazetecileri okula almadı. Yaşananlara bir anlam veremeyen Merve, “Ben okuluma yeni bir spor salonu açılması saha yapılmasını istiyorum. Benden sonraki kız çocukları kızgın güneşte toprakta zorluk çekmesini istemiyordum" dedi. 

Hocasına da “gazetecilere konuşma” tlimatı

Türkiye’de en ünlü kulüplerden ve sanatçılardan destek geldiğini anlatan Merve Akpınar, tüm kızların sesi olmak için bu zorlukları göğüslemeye çalıştığını ifade etti. Merve’nin hocası olan Bayram Kaplan’a ise gazetecilere kesinlikle açıklama yapılmaması yönünde Haliliye Milli Eğitim Müdürlüğünce uyarı yapıldığı belirtildi.

CHP’den tepki

CHP Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir, yaşanan olaya tepki gösterdi. Merve'nin okulunu, kentini tanıştırıp bir şeyler yapmaya çalıştığını belirten Cidir, “Böyle bir engellemeyle karşı karşıya kalması gerçekten çok kötü. Olayın takipçisi olacağız” dedi.

Kaymakamlıktan açıklama

Haliliye Kaymakamlığı, Merve Akpınar’ın okuluna alınmadığı yönündeki iddilar üzerine bir açıklama yaptı.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • Haliliye ilçemize bağlı Konuklu İmam Hatip Ortaokulunda okurken hentbol sporuna olan ilgisi, kişisel azmi ve kararlılığıyla tüm Türkiye'nin takdirini kazanan Merve Akpınar adlı öğrencimiz hakkında, “Türkiye'nin Gündemine Oturan Merve Okuluna Alınmadı” şeklinde çıkan haberler üzerine, kamuoyunun doğru bilgilendirmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
  • Türkiye Hentbol Federasyonunun daveti ve Valiliğimizin 27.06.2021 tarihli onayıyla 22 kişilik kafileyle Ankara iline giden öğrencimiz Merve Akpınar'ın antrenman sırasında verdiği demeç, kendisini Türkiye'nin gündemine taşımış ve basının ilgi odağı olmuştur.
  •  Başarılı öğrencimiz Merve Akpınar, Şanlıurfa'ya dönüşünde de basın kuruluşları tarafından kendisine gösterilen ilgi sebebiyle ailesiyle birlikte çeşitli basın kuruluşlarıyla röportajlar yapmış, öğretmeni ile de röportaj yapılması talebi üzerine başlatılan izin süreci de Şanlıurfa Valiliğince aynı gün içinde uygun görülmüştür.
  • Haberlerde iddia edilen, öğrencimizin ve ailesinin okula alınmadığı ifadeleri gerçeği yansıtmamakta olup, öğrencimiz, ailesi ve basın mensupları bu süreçte okulumuzda misafir edilmiş, ancak basın mensuplarımız izin sonucunu beklemeden okuldan ayrılmışlardır.
  • İlçe olarak başarısından gurur duyduğumuz öğrencimize ve arkadaşlarına daha iyi şartlarda spor yapabilmeleri için, ilgili bütün kurumlarımızca her türlü destek verilmeye devam edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Sözcü, Bizim Haber Ajansı, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU