ABD söz verdi: "Assange'ı yüksek güvenlikli hapishaneye göndermeyeceğiz"

Konuyla ilgili açıklama yapan Roger Waters: Assange'ı hapse atan bu pisliklere edecek küfrüm kalmadı

Julian Assange 50 yaşında (Reuters)

ABD, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iade edilmesi halinde yüksek güvenlikli hapishanede tutulmayacağı yönünde Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'ne söz verdi.

Biden yönetimi, Assange'ın suçlu bulunması halinde cezasının uygulanması için memleketi Avustralya'ya gönderileceği konusunda da güvence sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra Merkez Ceza Mahkemesi, Assange'ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmakla suçlandığı ABD'ye iade talebini ocak ayında reddetmişti.

Kararda yüksek güvenlikli hapishanenin Assange'ın akıl sağlığını bozabileceği ve intihar riski oluşturabileceği gerekçe gösterilmişti.

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi ise 7 Temmuz'da, ABD'nin, Assange'ın iadesini engelleyen ve ocak ayında verilen karara karşı temyiz başvurusunda bulunmasına resmen izin verdi. Bu sayede ABD'nin kararı temyize götürmesinin yolu açıldı ama herhangi bir duruşma tarihi belirlenmedi.

Mahkemenin bu kararının detayları kamuoyuna açıklanmazken, Kraliyet Savcılık Servisi'nin bir e-postasında ABD'nin verdiği sözler ortaya çıktı.

 

 

New York Times'ın haberine göre ABD, Assange'ın Colorado'daki yüksek güvenlikli ADX Florence Cezaevi'ne gönderilmeyeceği ve mahkumların dış dünyayla bağlantısını kesen hücre hapsi gibi cezalar verilmeyeceği sözünü verdi.

Biden yönetimi, verilecek herhangi bir hapis cezasının uygulanması için Assange'ın Avustralya'ya gönderilmesine izin vereceğini de bildirdi.

Roger Waters, arkadaşı Assange hakkında konuştu

Assange'ın nişanlısı Stella Moris ise Biden yönetimini iade talebinden ve suçlamalardan vazgeçmeye çağırdı:

Bu geç aşamada bile doğru olanı yapması için Biden yönetimine sesleniyorum. Bu dava bir saniye bile uzatılmamalıdır. Kovuşturmaya son verin, ifade özgürlüğünü koruyun ve Julian'ın evine, ailesinin yanına dönmesine izin verin.

Aktivist yönüyle dikkat çeken dünyaca ünlü şarkıcı ve söz yazarı Roger Waters da Rus devletine bağlı Russia Today'e salı günü arkadaşı Assange hakkında açıklamalar yaptı.

"Julian Assange'ı hapse atan bütün bu pisliklere edecek küfrüm kalmadı" diyen Waters, Assange'ın hiçbir suç işlemediğini savundu.

Waters, Assange'a verilen desteğin son yıllarda giderek arttığını ancak politikacıların ve ana akım medyanın bunu görmezden geldiğini söyledi:

Ne yazık ki egemen sınıf ve iktidarlar, ana akım medyayı sindiriyor.

Öte yandan efsanevi müzisyen yaşananlar karşısında yılmadıklarını kaydetti:

Güçlüyüz ve bir yere gitmiyoruz. Julian Assange'ın (Londra'daki) Parlamento Meydanı'nda, parlamento binasına doğru parmak salladığı bir heykelini istiyorum çünkü ait olduğu yer orası. Assange günümüzün büyük bir kahramanıdır.

Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks, 2010'da aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları ortaya koyan çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı. ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, yaklaşık 7 yıl sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmıştı.

ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtiyor ve suçlamaların düşürülmesini istiyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, Russia Today

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU