Çin'in en büyük sosyal medya platformu, LGBT+ haklarıyla ilgili sayfaları engelledi

"Hiçbir uyarı yapmadan bizi sansürlediler. Hepimiz yok edildik"

WeChat 2011'de piyasaya sürüldü (Reuters)

Çin'in en büyük sosyal medya platformu WeChat, ülkedeki üniversite öğrencilerinin kurduğu LGBT+ haklarıyla ilgili hesapları engelledi.

Teknoloji devi Tencent'in sahibi olduğu platform salı günü, detaylarını vermediği kuralların ihlal edildiği gerekçesiyle sayfaların bütün içeriklerinin kaldırıldığını ve hesapların engellendiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözkonusu hesaplar arasında Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Gay Pride, Pekin Üniversitesi'deki ColorsWorld gibi grupların sayfaları var. Sayfalar hakkında "şikayet" geldiğini öne süren WeChat, bunların adını "Adsız Hesap" olarak değiştirdi.

Kapatılan gruplardan birinin yöneticisi "Hiçbir uyarı yapmadan bizi sansürlediler" dedi. İsmini paylaşmak istemeyen yönetici, "Hepimiz yok edildik" diye ekledi.

WeChat'te bazı kullanıcılar bugün, LGBT+ gruplarını savunmak için dijital protesto çağrısında bulundu. Protestoda kullanıcıların adlarını "Adsız Hesap" olarak değiştirmeleri istendi. Ancak bu gönderilerin çoğu da kısa süre sonra silindi.

Geçmişte bu gruplardan bazılarıyla LGBT+ konulu belgeseller için çalışan Çinli film yapımcısı Fan Popo, konu hakkında şöyle konuştu:

Bunu görmek çok acı. Bu tür gruplar çok önemli. Sahip oldukları sınırlı alana bile izin verilmemesi utanç verici.

Çin'de eşcinsellik 1997'den beri suç değil. Ancak ülkede LGBT+ topluluğu baskı altında. Örneğin Twitter'ın muadili olan Weibo, geylerle ilgili içerikleri 2018'de kaldırmıştı. Zhihu adlı platform da cinsiyet ve kimlikle ilgili konuları sansürlüyor.

Çin Siber Uzay İdaresi geçen günlerde, reşit olmayan kullanıcıları "kötü etkilediği" öne sürülen sosyal medya gruplarını engelleyerek interneti "temizleyeceklerini" söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, The Variety

DAHA FAZLA HABER OKU