Akşener'den Erdoğan'a: 11 maaşlı danışmanlarının elinde adeta oyuncak olan garip bir ruh haliyle karşı karşıyayız

Akşener konuşmasında hükümete yönelik eleştirilerde bulundu

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Akşener, "Hayatın her alanında, ağır sorunlar yaşadığımız bir gerçek. Ama son dönemde, bu sorunlara, Sayın Erdoğan’ın ruh hali de eklenmiş görünüyor. Sabah söylediğini, akşam yalanlayan, 5, 6, hatta bazen de 11 maaşlı, kifayetsiz danışmanlarının elinde, adeta oyuncak olan, milletimizi mağdur, ülkemizi de her fırsatta, uluslararası toplumda mahçup eden, Allah’ın tek bir günü bile çıkıp, “Şurada bir hata yaptık” diyemeyen, bir garip ruh haliyle karşı karşıyayız" dedi.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akşener şöyle devam etti:

Önce elektriğe yüzde 15, ardından da doğalgaza yüzde 12 zam yaptın.4 kişilik bir ailenin elektrik maliyeti, 183 liradan 211 liraya çıktı. Doğalgaz maliyeti ise, 166 liradan, 186 liraya yükseldi. Yani, 4 kişilik bir aile, eğer 1 sene boyunca yeni zam yapılmazsa, yılda 600 lira, fazladan para ödemek zorunda kalacak.

"Sayın Erdoğan'ın yerinde olsam vatandaşların ne dediğini bizzat izlerdim"

"Biri bana partili Cumhurbaşkanlığı sistemi nedir diye sorsa zamdır, milletini yoksulluğa mahkum etmektir derim" diyen Akşener, Kocaeli, Malatya ve Isparta'daki ziyaretlerine ilişkin notları aktardı. 

Esnafın ve vatandaşın zor durumda olduğunu söyleyen Akşener, "Milletimiz porsiyonlarını küçültmek zorunda. Bu arkadaş yeni sarayında sefa sürebilir, her gün 8.6 milyon lira saraya para harcayabilir. Erdoğan kendi nefsinde yaşamadığını milletimizin yapmasını istiyor. Erdoğan’ın yerinde olsam bizimle konuşanların ne dediğini dikkatle kendim incelerim. Ve durumun kendileri açısından ne kadar vahim olduğunu görürüm. Sayın Erdoğan, bunlar Andersen'den masallar değil. Türkiye'nin gerçekleri. Böyle duyarsızlık, beceriksizlik olmaz. Ya bu yoldan döneceksin ya da ilk seçimde tıpış tıpış gideceksin" dedi.

TEİAŞ özelleştirmesine tepki

TEİAŞ'ın özelleştirilmesini de eleştiren Akşener şunları kaydetti:

Ak Parti iktidarı, milletimizin hazinesini boşalttığı yetmemiş gibi bir yandan da milletin olan ne varsa, haraç mezat satmanın peşinde. MKE’den sonra sırada, bir diğer stratejik kurumumuz TEİAŞ, yani, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi var. Kamunun, yani milletin olan bu şirket, 2020 yılında, 14.9 milyar lira ciro yapıp, 2 buçuk milyar liraya yakın da kâr etti. Ama buna rağmen bir Cumhurbaşkanı Kararı’yla özelleştirilmesi için düğmeye basıldı. 

Sayın Erdoğan; Ekonomide, “doğal tekel” dediğimiz bir kavram vardır. Belli sektörlerde, tüketiciye en az maliyetle, topluma en fazla faydayı sağlayabilmek için sadece tek bir firmanın olması gerekir. Bunu, ekonomist olduğunu iddia eden herkes bilir. Elektrik iletimi sektörü de işte böyle bir doğal tekeldir. Yani, bu sektörde, hizmetin tek bir firmayla verilmesi, toplumun yararınadır. Çünkü şayet elektrik iletimi, özel bir şirkete geçerse, elektrik fiyatları, o şirketin yararına, toplumun ise zararına olacak şekilde artabilir. Sonuçta da sanayicimiz, çiftçimiz, vatandaşımız, daha da artan elektrik faturalarıyla karşılaşabilir. Tam da bu nedenle; özelleştirme fikrinin anası ve neo-liberalizmin yılmaz savunucusu olan, Margaret Thatcher bile iktidarında elektrik iletimini özelleştirmemiştir.

Elektrik iletiminin stratejik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Akşener, "TEİAŞ’ın, yük dağılımını kontrol edip, Türkiye’deki, anlık elektrik arz-talep dengesini kontrol etmek gibi, hayati bir görevi vardır. İşte bu nedenle, TEİAŞ, kâr amacı gütmemesi gereken bir kurumdur. Bu sektörün kontrolü kamuda olmazsa, ekonomik bağımsızlığımız tehlikeye girer. Gel, bir kez olsun bizi dinle, bağımsızlığımızı tehlikeye sokabilecek bu yanlıştan, çok geç olmadan dön. Yeter artık! Türk Devleti ve Türk Milleti’nin varlıkları, senin ve iş bilmez kadrolarının oyuncağı değildir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU