The Telegraph: Birleşik Krallık, özel kuvvetleriyle Afganistan'daki varlığını sürdürecek

Eski bir Özel Hava Kuvvetleri askeri, özel kuvvetlerin Afgan askerlerine eğitim vereceğini ve danışman olarak onlarla beraber sahada görev yapacağını kaydetti

BK güçleri ABD askerleriyle beraber yaklaşık 20 yıldır Afganistan'da görev yapıyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Özel Kuvvetleri'nin asker çekme süreci sonrasında danışmanlık ve eğitim için Afganistan'da kalmaya devam edeceği bildirildi.

BK gazetesi The Telegraph'ın haberine göre Başbakan Boris Johnson nihai kararı bugün yapılacak Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında verecek.

Yakın zamana kadar Afganistan'da bulunan eski bir Özel Hava Kuvvetleri askeri, gazeteye yaptığı açıklamada kısıtlı sayıda askerin “danışma grubu” olarak Afganistan'da varlığını sürdüreceğini söyledi. Yetkili, özel kuvvetlerin Afgan askerlerine eğitim vereceğini ve danışman olarak onlarla beraber sahada görev yapacağını kaydetti.

BK güçlerinin bu görevi için bir zaman aralığı belirlenmediğini belirten kaynak, Taliban'ın birçok kırsal bölgeyi kontrol ettiğini ve koalisyon güçlerinin ülkeden ayrılmasını beklediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst düzey bir askeri yetkiliyse, Başbakan Johnson'ın henüz nihai kararı vermediğine dikkat çekerek “Bizim görevimiz hükümete bir dizi farklı seçenek sunmak” dedi.

2006-2009 arasında BK'nin genelkurmay başkanlığı görevini yürüten Lordlar Kamarası üyesi General Richard Dannatt da, Afganistan'da iç savaşın patlama ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek “Ülkeye olan 20 yıllık bağlılığımız ve Afgan halkına destek çabamız göz önünde bulundurulduğunda, Britanya hükümetinin Afganlara desteği sürdürmeye devam etmesi için bir dizi yol var. Bunu Özel Kuvvetler yoluyla orduyu destekleyerek yapabilecekse bu beni şaşırtmaz” diye konuştu.

BK Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü de, “BK, ABD'yle ve uluslararası müttefiklerle Afganistan'daki desteğimizin geleceği konusunda görüşmeleri sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Taliban'dan kaçan Afgan askerleri Tacikistan'a sığındı

ABD ve NATO askerleri ülkeden çekilmeye devam ederken saldırılarını artıran Taliban, hafta sonunda ülkenin Pakistan sınırına yakın Kandahar kentinde kilit bir ilçenin kontrolünü ele geçirmişti.

Bedahşan eyaletinde de ilerleyişini sürdüren Taliban'ın saldırılarından kaçan bini aşkın Afgan askeri Tacikistan'a sığındı. Bedahşan'daki eyalet konseyi üyelerinden Muhibul Rahman, “Maalesef birçok bölge çatışma olmadan Taliban'a terk edildi” dedi.

Afganistan hükümeti ve Taliban karşıtı liderler, artan şiddeti görüşmek üzere dün gece acil toplantı düzenledi.

ABD'nin 11 Eylül'e kadar Afganistan'daki askerlerini çekeceğini açıklamasının ardından BK de kademeli olarak askerlerini çekmeye başladığını duyurmuştu.

Türkiye, ABD ve diğer NATO kuvvetleri Afganistan'dan çekildikten sonra Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nı korumayı ve işletmeyi teklif etmişti. Bu konuda görüşmeler sürerken Taliban, Türkiye’nin önerisini reddetmişti.


Independent Türkçe, The Telegraph, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU