Taliban, Kandahar yakınlarındaki stratejik bir bölgeyi kontrol altına aldı

Pancvai’nin Taliban tarafından kontrol altına alınması, ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’daki en büyük üssü olan Bagram üssünü tamamen boşaltmasından iki gün sonra geldi

Afgan askerleri, Herat’ta yol kenarındaki bir kontrol noktasında nöbet tutuyor (AFP)

Afganistan’da Taliban unsurları, Afgan güçleriyle yaşanan çatışmanın ardından ülkenin güneydeki Kandahar eyaletinde bulunan stratejik Pancvai bölgesinin kontrolünü ele geçirdi.

Kandahar’ın 15 kilometre uzaklığında bulunan Pancvai bölgesi, uzun süre Taliban’ın kalesi olurken, yıllar içinde militanlar ile NATO güçleri arasındaki savaşlara tanık oldu.

ABD’nin, 20 yıllık bir savaşın ardından 1 Mayıs’ta Afganistan’dan güçlerini çekmeye başlamasından bu yana Taliban ülke genelinde kırsal alanları kontrol etmek için Afgan güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

Pancvai’nin Taliban tarafından kontrol altına alınması, ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’daki en büyük üssü olan Bagram üssünü tamamen boşaltmasından iki gün sonra geldi.

Pancvai Kaymakamı Hasti Muhammed, Taliban ile Afgan güçleri arasında gece saatlerinde çatışmaların yaşandığını ve Afgan güçlerin bölgeyi terk ettiğini söyleyerek, “Taliban bölgedeki polis karakolunun ve yerel yönetim binasının kontrolünü ele geçirdi” dedi.

Kandahar İl Meclisi Başkanı Seyid Can Hakrival ise, Pancvai’nin düşüşünü doğruladı, ancak hükümet güçlerini kasıtlı olarak geri çekilmekle suçladı.

Kandahar, 1996’da Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban hareketinin beşiğiydi.

Birkaç Afgan eyaletinde haftalardır şiddetli çatışmalar yaşanıyor ve Taliban ülkedeki yaklaşık 400 ilçeden 100’ünün kontrolünü elinde tutuyor.

Afgan makamları bu sayıda ilin düştüğünü reddediyor, ancak hükümet güçlerinin bazı illerden çekildiğini kabul ediyor.

Gözlemciler, yabancı kuvvetlerin Bagram’dan ve yakında Afganistan’dan tamamen çekilmesinden sonra, ABD kuvvetlerinin şimdiye kadar kendisine sağladığı hava desteğinin yokluğunda, Afgan ordusunun Taliban ile yüzleşmede zorluk çekeceğinden endişe duyuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU