Oto yedek parçalarına yüzde 50 zam geliyor

OSS Başkanı Ziya Özalp, "Otomotiv yedek parçalarına 3 ayda yüzde 50’ye varan zam yapılacak. Lastiğinden aküsüne, camından işçiliğine tüm yedek parçalarda bu yansımayı göreceğiz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Otomotiv fiyatları astronomik rakamlara ulaşırken, hammadde ve navlun maliyetindeki artışlardan kaynaklı otomotiv yedek parçalarına a'dan z'ye yeni zamlar bekleniyor. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, önümüzdeki üç içinde otomotiv yedek parçalarına kademeli olarak yüzde 50 zam yapılacağını söyledi ve "Bir otomotiv enflasyonu kapıda" uyarısında bulundu.
Otomotiv yedek parçalarına geçen hafta yüzde 15 zam yapılmıştı.

"Zamlar kaçınılmaz olacak"

Türkiye'de otomotiv yedek parça sektörü 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip ve OSS üyeleri bu pazarın yarısını temsil ediyor. Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre OSS Başkanı Ziya Özalp, yedek parça sektörünün uzun süredir maliyet artışlarına katlanmaya çalıştığını ve zamları minimumda tuttuğunu belirterek, “Ancak hem hammadde hem de navlun maliyetleri tolere edilemez boyuta geldi. Önümüzdeki üç ay zamlar kaçınılmaz olacak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Son yapılan elektirk zammı da maliyeti artıracak"

Yedek parçaların ağırlıklı olarak Asya pazarlarından geldiğini hatırlatan Özalp, son bir buçuk yılda konteyner navlunundaki (gemi taşıma ücreti) artışın 4 kata ulaşarak 13 bin dolarlara kadar çıktığını söyledi. Bazı parçalarda navlunun ürün fiyatına yaklaştığını, bu nedenle ithalatı durduran firmalar olduğunu vurgulayan Özalp,  son yapılan yüzde 15 elektrik zammının da sanayicinin maliyetlerini önemli oranda artıracağına işaret etti. 

"Yedek parça sıkıntısı oluşacak"

Ziya Özalp ayrıca bazı firmaların navlunun düşmesini beklediğine dikkat çekerek, “Bir şekilde ithalatlarını durduran firmalarımızın olması bazı ürünlerde bulunabilirlik problemi yaratacak. Türkiye pazarında büyük bir problem diyebiliriz. Bunlar da yavaş yavaş başlayacak. Çünkü insanlar bu maliyetlere ürün getiremiyorlar” dedi.

 

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU