Pereira ile "Yarım kalan hikaye" mutlu sonla bitecek mi?... Çetiner: Şaka gibi, iyi teknik direktör olabilir ama etik olarak kulübün gelenekleri yok mu?

Fenerbahçe'de uzun süredir beklenen yeni teknik direktör Vitor Pereira oldu. Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'de ikinci kez teknik direktörlük görevine getirilen Vitor Pereira'yı Independent Türkçe için değerlendirdi

Vitor Pereira, Fenerbahçe'de Ali Koç döneminin yedinci teknik direktörü oldu / Fotoğraf: AA

1 Temmuz'da top başı yapan sarı-lacivertli ekipte yeni teknik direktörün kim olacağı sorusu cevabını buldu.

Fenerbahçe'de 45 gündür beklenen teknik direktör sorunu Vitor Pereira ile çözüldü.

Fenerbahçe Kulübü'nden "Vitor Pereira Fenerbahçe'de: 'Yarım kalan hikaye mutlu bir sona kavuşacak' başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kulübümüz, 2015-2016 sezonunda futbol A takımımızı çalıştıran Vitor Pereira ile yeniden anlaştı.

Açıklamada, Pereira'nın görüşlerine de yer verilirken, deneyimli teknik direktörün Fenerbahçe'deki ilk dönemini ikinci tamamladığını hatırlatarak, "Yarım kalan işimi tamamlamaya geldim" ifadelerini dikkat çekti.

 

 

Ali Koç'un ikinci döneminin en önemli problemleri arasında yer alan teknik direktör konusunda medyada birçok isim telaffuz edilmişti.

Aralarında Loachim Löw, Lucian Favre, Rafael Benitez, Andre Villas-Boas, Paulo Fonseca, Nuno Espirito, Zlatko Dalic, Luis Castro, Marco Silva Igor Angelovski ve Slaven Bilic gibi isimlerle anlaşma sağlandığı öne sürülürken Vitor Pereira'nın takımın başına getirilmesi başta sosyal medya olmak üzere birçok kesimin tepkisine neden oldu.

Öte yandan Fenerbahçe Kulübü'nün anlaşma duyurusunda 4 sayfalık metin yayınlanması ve Pereira'nın başarılarına ve istatistiklerine yer verilmesi, taraftara yeni teknik direktörün tepki göstermesinin önüne geçilmek istendiği yorumlarına neden oldu.

 

Vitor Pereira-AA2.jpg
Vitor Pereira, Fenerbahçe'deki ilk döneminde 72 puan toplamış ve ligi ikinci sırada bitirmişti / Fotoğraf: AA

 

Pereira'nın Fenerbahçe'deki ikinci dönemi resmen başlıyor

Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım'ın başkanlığı döneminde 2015-16 sezonunda takımın başına getirilen Pereira, sarı-lacivertli kulübün en pahalı kadrolarından birine antrenörlük yaptı.

Aralarında Luis Nani, Robin Van Persie, Diego, Simon Kjaer, Raul Meireles gibi yıldız oyuncuların yer aldığı Fenerbahçe ile istatistiklerde oldukça başarılı olan Pereira, aynı başarıyı puan cetvelinde sergileyemedi.

2015-16 sezonunu şampiyon Beşiktaş'ın beş puan gerisinde ikinci sırada tamamlayan Pereira, Türkiye Kupası zaferi de elde edemeyerek sezonu kupasız tamamladı.

Vitor Pereira'nın görev yaptığı Fenerbahçe, söz konusu sezonda 22 galibiyet, 8 beraberlik ile 4 yenilgi elde ederek 74 puan toplamış ve ikinci olmuştu.

Portekizli çalıştırıcı Fenerbahçe'nin ardından 1860 Münih ve Shanghai SIPG'yi çalıştırdı.

Kariyerinde 5'i lig şampiyonluğu olmak üzere toplam 8 kupa kazanan Pereira'nın Fenerbahçe'deki ikinci döneminde nasıl bir performans sergileyeceği merakla bekleniyor.

Spor yazarı ve futbol yorumcusu Faik Çetiner, Fenerbahçe'de ikinci kez teknik direktörlük görevine getirilen Vitor Pereira'yı Independent Türkçe için değerlendirdi

 

Vitor Pereira-AA1.jpg
Vitor Pereira, Porto, Olympiakos ve Shanghai ile şampiyonluk yaşadı / Fotoğraf: AA

 

Çetiner: Şaka gibi, iyi bir teknik direktör olabilir ama...

İstanbul temsilcisinde bugüne kadar birçok ismin dile getirildiğini ancak Vitor Pereira'nın takımın başına geldiğini söyleyen Çetiner, teknik direktör tercihine şu sözlerle tepki gösterdi:

Gönderdiğin, üstelik mahkemeye verip seni tazminata mahkum etmiş birini getirmek tek kelimeyle şaka gibi... İyi bir teknik direktör olabilir ama etik olarak kulübün bir stratejisi, gelenekleri yok mu? Dünyada başka teknik direktör mü yok kovduğun bir adamı geri getiriyorsun?

"Çok müthiş bir kadrosu da vardı elinde, o kadroyla başarısız oldu" 

Fenerbahçe Kulübü'nü yönetenlerin en büyük şansının maçların seyircisiz oynanması olduğunu dile getiren Çetiner, "Sosyal medyadan da takip ettiğim kadarıyla taraftar infial halinde. Pereira'nın ilk geldiği dönemde haberini veren kişi bendim. Çok müthiş bir kadrosu da vardı elinde. İki takım çıkıyordu neredeyse. O kadroyla başarısız oldu. İlk döneminde başarılıydı diyenler var ama şampiyon olamıyorsan başarısızsın! Şimdi ise o zamanki daha iyi kadro da yok" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pereira'nın mevcut kadroda yer alan Caner Erkin'le önceki döneminde sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Çetiner, kadrodaki belirsizliklerden şöyle bahsetti:

Bir Galatasaray maçı öncesi Caner Erkin'le büyük sorunlar yaşadı. Caner'i kadro dışı bıraktı. Şimdi Caner takımda ve huyu suyu da değişmedi Caner aynı Caner. Her iki bekte de belirsizlik var. Başkan 'Göndereceğim' diyordu, Pereira geldi diye Caner ve Gökhan'ı mı gönderecekler? Gustavo ile Sosa ne olacak? Kalecin Harun gitti, ikinci bir kalecin yok. Berke var ama henüz Fenerbahçe kalitesinde mi belli değil.  

"Her sene aynı, Ali Koç'un böyle şeyleri nasıl yaptığına inanamıyorum" 

Fenerbahçe'de teknik direktör konusunun geç çözüldüğünü ve bu durumun belirsizlik sorununu artırdığına dikkat çeken Çetiner, "Her sene aynı şey... Kamp başladı ama transferleri kim yapacak? Ali Koç'un nasıl böyle şeyler yaptığına inanamıyorum. Çok deneyimsiz biri gelse ve böyle yapılsa tamam anlarsın ama dördüncü yılı artık. Ben bunu şuna bağlıyorum: Ali Koç'a etrafında yardım edecek, yükünü omuzlarından alacak kimse yok ya da başkan dinlemiyor..." değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe'de Ali Koç'un geçen dönemki yönetiminin zayıf kaldığını öne süren Çetiner, "Kulübü bilme açısından tarihin en zayıf yönetimiydi. Şimdi ise Aziz Yıldırım döneminden Ahmet Ketenci ve Ömer Temelli var. Onlar dışında yine çok zayıf bir yönetim var" şeklinde görüş bildirdi.

"Kulüp isterse ansiklopedi yayınlasın taraftar Pereira ile ikna olur mu?" 

Vitor Pereira'nın açıklanmasında yayınlanan dört sayfalık metne de değinen Çetiner, şu eleştiriyi getirdi:

Kulüp isterse ansiklopedi yayınlasın taraftar Pereira ile ikna olur mu? Ne yayınlarsa yayınlasınlar herkesin aklı fikri var. Zaten bu çok kötü bir teknik adam değil. Fenerbahçe için iyi olabilir ancak şeklen yanlış. Kulüp bunu daha önce kovmuş ve sözleşmesi tek taraflı feshedilmiş. 'Beni tehdit ediyorlar' diyerek noter tutmuş, idmanlara çıkmış. Sonrasında FIFA'da tazminat davası açmış ve 2 milyon euro tazminat kazanmış. Ödendi mi ödenmedi mi bilinmiyor belki o parayı da mı içine dahil ettiler bilmiyoruz. Aziz Yıldırım'ın basın toplantısında 'Ben idari personel dahil kimi kovduysam, Sayın Koç hepsini geri aldı' demişti şimdi bir Alex ile Terraneo kaldı. Belki Terraneo'yu da sportif direktör olarak alırlar.

 

 

"Temmuzun ilk haftası bitiyor daha gidecek-kalacaklar belli değil, tepeden tırnağa sıkıntı" 

Fenerbahçe'de çözülmeyi bekleyen birçok sorun olduğunu dile getiren Çetiner, "En önemli konu nasıl bir kadro olacak? Sağ bek, sol bek kim? Caulker ile 7 stoper oldu, kim oynayacak? Yeni kurala göre 8 yabancı oynatacaksın ama Fenerbahçe'de 15 yabancı oldu. Kimler gidecek? Fenerbahçe'nin kadro yapısının öncelikle şekle sokulması lazım. Teknik direktör bu şablon içinde ne yapabilir? Takviye yapılacak mı? Temmuzun ilk haftası bitiyor daha gidecekler kalacaklar belli değil! Tepeden tırnağa sıkıntı" yorumunda bulundu.

"Fenerbahçe'nin durumu şimdilik 'ya tutarsa' gibi"

Fenerbahçe'nin gelecek sezonla ilgili şansını da değerlendiren Çetiner, başarıyı getirecek en önemli etkenin şampiyonluk yarışındaki rakipleri Beşikaş, Galatasaray ve Trabzonspor'un durumlarının belirliyici olacağını söyledi:

Trabzonspor şimdi çok iyi bir takım kurdu. Eğer alınan oyuncularla performans alınırsa en büyük favori olur. Galatasaray'da yönetim ve teknik heyet uyum içinde çalışacak. Aytaç Kara ve Alpaslan Öztürk gibi çok iyi iki yerli oyuncu aldılar. Beşiktaş'ın Ghezzal ve Rosier ne olacak belli değil ama Salih Uçan büyük bir artı oldu. Kaleci Ersin gidecek mi kalacak mı belli değil. Sergen Yalçın arkasında duruyor ama Şampiyonlar Ligi var. Buralardaki belirsizlikler Fenerbahçe'nin avantajı olacak. Tabii ki yarışın içinde olacak ama nereye kadar? Fenerbahçe'nin durumu şimdilik 'ya tutarsa' gibi.   

Fenerbahçe'nin yeni sezonda rakipleriyle rekabeti üst düzeye çıkarabilmesi için yapması gereken takviyeler bulunduğunu belirten Çetiner, şunları kaydetti:

Aylardır söylenen santrafor transferi yapılmadı. Ayrıca ikinci bir iyi kalecisi yok! Altay sakatlandığında ne olacak? Sağ ve sol bek sıkıntı. Solda Caner maç başladığında direk ileri gidiyor savunma tarafı hiç yok. Sağda Gökhan artık var mı yok mu belli değil. Yaşı da var. Yarı sakat yarı oynuyor. Nazım Sangare yeterli olur mu? Bunlar dışında kadronun iyi olduğunu düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU