Tunus’ta Abir Musi'ye yapılan saldırının ardından Meclis Başkanı’na tepki

Hükümet, ‘her geçen gün şiddetlenen bu tür uygulamalardan uzak durma, farklı vizyon ve bakış açılarıyla iletişimde itidal ve sağduyuya başvurma’ çağrısında bulundu

Tunus Güvenlik Güçleri, ‘Özgür Anayasa Partisi’ taraftarlarının geçen ay Parlamentoya gitmesini engelliyor (EPA)

Tunus’taki birçok muhalefet partisi lideri bir milletvekilinin Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musi’yi tokatlamasının ardından meclis başkanlığına sert eleştiriler yöneltti. Bazıları parlamentonun ‘siyasi meşruiyetini kaybettiğini’ söyledi.

Siyasal İslam akımına mensup Onur Koalisyonu Partisi’nin eski bir üyesi olan Milletvekili Suhbi Samara, geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen parlamento oturumunda Abir Musi’ye iki kez tokat atmıştı.

Bazı muhalefet liderleri, ‘Nahda Hareketi’ Başkanı Raşid Gannuşi'nin başkanlık ettiği parlamentonun artık Tunus halkının iradesini ifade etmediğini vurguladı. Söz konusu siyasiler, halkın güvenini yeniden kazanmak için bu ‘kanamayı durdurma’ çağrısında bulundular.  

Muhalefetteki ‘Demokratik Akım’ partisinin lideri Samiye Abbu, bu saldırının ‘cezasız kalmaması gereken bir skandal ve rezalet’ olduğunu söyledi. Öte yandan Özgür Anayasa Partisi Milletvekili Ali et-Tayaşi, herkesin gözü önünde işlenen bir suça müdahale etmek için Başsavcılığı harekete geçmeye çağırdı.

Bağımsız bir insan hakları örgütü olan ‘Devlet Medeniyetini Savunmak için Ulusal Gözlemevi’, Başsavcılığa, parlamento çatısı altında milletvekili Musi'ye şiddet uygulayan iki milletvekilinin ardından parlamentodan bu isimleri takibe alma çağrısında bulundu. Parlamentodaki sözlü şiddetle ilgili herhangi bir yaptırım uygulanmadığı vurgulanırken, Parlamento Başkanı’nın sessiz tutumu ve Başbakan’ın bazı hükümet üyelerinin de saldırıya uğradığını söyleyerek olayları yumuşatmaya çalışan tavrı tepkilere neden oldu.

Başbakanlık, Abir Musi’ye yönelik saldırıyı kınayan bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada bu olay kadınlara ve Tunuslu kadınların mücadeleleri sayesinde elde edilen kazanımlara yönelik bir saldırı olarak değerlendirildi. Tunus'taki demokratik sistemi baltalayan, devletin istikrarını ve kurumlarının normal işleyişini etkileyen tüm uygulamaların, nereden geldiğine bakılmaksızın mutlak olarak reddedildiği vurgulandı.

Hükümetin açıklamasında daha önce Yüksek Öğretim Bakanı'na yönelik saldırının kınandığını ve bugün de Kadın ve Aile Bakanı'na yönelik saldırının kınandığı bildirildi. İki hafta önce Özgür Anayasa Partisi milletvekilleri, bakanın katıldığı bir oturumu attıkları sloganlarla sabote etmişti. Açıklamada ayrıca sebepleri ve kaynağı ne olursa olsun sözlü ve fiziksel şiddetin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Hükümet, ‘her geçen gün şiddetlenen bu tür uygulamalardan uzak durma, farklı vizyon ve bakış açılarıyla iletişimde itidal ve sağduyuya başvurma’ çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU