Taliban'ın intikam almasından korkan Afgan tercümanlar, başka ülkelere transfer ediliyor

80 Afgan, aileleriyle beraber Avustralya’ya gönderildi

Eski Afgan tercümanlar, 30 Nisan'da Kabil'de düzenledikleri gösteride ABD yönetimini kendilerini ihmal etmekle eleştirmişti (AP)

ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilişi sürerken, savaşta yabancı güçler için çalışan ve Taliban'ın hedefi olabilecekleri düşünülen Afgan tercümanlar ülke dışına çıkartılıyor.

Afganistan'da Avustralya askerlerine çevirmenlik yapan yaklaşık 80 Afgan, aileleriyle beraber Avustralya'ya transfer edildi.

Avustralya basını, daha önce 41 tercümanın yazdıkları mektupla Avustralya hükümetinden yardım istediğini bildirmişti.

Taliban'ın saldırıları artırdığı ve bazı bölgeleri ele geçirdiği Afganistan'dan kaçmayı başaran Afgan tercümanlardan Tarık Ziya, Melbourne'da kaldığı otelde Guardian gazetesine yaptığı açıklamada "Şimdi güvendeyim ve iyi hissediyorum. Burada yalnızım ve Afganistan'daki ailem için endişeliyim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navidullah Arman da, Afganistan'da koalisyon güçlerine yaklaşık 10 yıl tercümanlık yaptığını belirterek "Bazı meslektaşlarım vizelerini aldı ve uzun süredir uçuş için bekliyordu" diye konuştu.

Avustralya hükümeti 2012'den bu yana Afganistan'da kendi askerleri için çalışan bin 400'den fazla Afgan görevliye ve ailelerine vize verdi. 14 Nisan'dan bu yana da 180 Afgana vize verildiği belirtildi.

ABD de söz verdi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı açıklamada Afganistan'daki ABD askerleri için tercüman olarak çalışan ve Özel Göçmen Vizesi (SIV) için başvuran Afganların, ABD'nin ülkeden çekilme süreci tamamlanmadan önce başka ülkelere yerleştirileceğini açıklamıştı.

Bu kişilerin hangi ülkeye ya da ülkelere yerleştirileceği hakkında güvenlik endişesi nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceğini söyleyen Psaki, Afgan tercümanların güvenliğinin kendileri için öncelikli olduğunu kaydetmişti.

ABD ve NATO askerlerinin, 11 Eylül'e kadar Afganistan'da çekilmesi planlanıyor. ABD'nin 2001'deki işgalinden bu yana 20 yıldır süren Afganistan savaşında, çok sayıda Afgan yabancı güçlere tercüme, güvenlik ve farklı alanlarda hizmet verdi.

Ülkeden tahliye edilecek Afganların sayısı, aileleriyle birlikte 50 bini buluyor.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU