Tarantula zehri, huzursuz bağırsak sendromunun tedavisinde kullanılabilir

Bilim insanlarından oluşan uluslararası ekip, tarantula zehrinden elde edilen bir molekülün, farelerde kronik huzursuz bağırsak sendromu ağrısını "önemli ölçüde azalttığını" keşfetti

Peru tarantulasının zehri gelecekte insanlarda huzursuz bağırsak sendromu ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir (Reuters)

Araştırmacılar kronik huzursuz bağırsak sendromu (IBS) hastaları için yeni bir muhtemel ağrı kesici kaynağı keşfetti: Tarantula zehrinden elde edilen bir molekül.

Avustralya, ABD ve Almanya'dan bilim insanlarının oluşturduğu uluslararası ekip, bir doz örümcek zehri aşılanmış tedavinin farelerde IBS ağrısıyla ilişkilendirilen semptomları azalttığını tespit etti.

Ekip, vücutta ağrıyı tanıma ve hissetmeden sorumlu sinyal yolları olan sodyum kanallarının faaliyetini değiştiren bilinen en zengin molekül kaynağını içerdiğinden çalışmada tarantula zehrine odaklandı.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'ne göre huzursuz bağırsak sendromu sindirim sistemini etkileyen, mide krampına, şişkinliğe, ishale ve kabızlığa neden olan yaygın bir rahatsızlık. Yaşam boyu süren rahatsızlığın epizodları gelip gitme eğiliminde olup bir seferde birkaç günle birkaç ay arasında değişen sürelerde devam edebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sebebi bilinmediği ve şu anda birkaç tedavi seçeneği olmasına rağmen tam bir çaresi bulunmadığından rahatsızlık hakkında çok az şey biliniyor. Genelde semptomları kontrol altında tutmaya yardımcı olması için beslenme düzeninde değişiklik ve ilaçlar öneriliyor ama kronik rahatsızlık için etkili bir tedavi bulunmuyor.

Mevcut ilaçların çoğu vücuttaki sodyum sinyali yollarını ayrım gözetmeden bloke ederek çalıştığından yalnızca kısa vadeli kullanılabiliyor. Bu yollar ağrının beyne iletilmesinden ve ağrı duyumunun oluşmasından sorumlu olmakla birlikte başka birçok işlevden de sorumlu.

Araştırmacılar, diğer vücut fonksiyonlarını etkilemeden kronik IBS ağrısıyla faaliyete geçen ağrı yollarını seçerek hedef almanın yolunu bulmak istiyordu.

IBS'e bağlı rahatsızlığı olan fareler, Peru tarantulasının zehrinden elde edilen Tsp1a molekülünden bir doz verilerek tedavi edildi. Tedavi farelerin bağırsaklarına uygulanırken araştırmacılar, farelerde IBS ağrısıyla ilişkilendirilen refleksi gözlemledi.

Tedaviyi takiben ağrı refleksinin oluşumunun önemli ölçüde azaldığını tespit ettiler, bu da tarantula zehri molekülünün farelerde etkili bir ağrı kesici görevi gördüğüne işaret ediyordu. Araştırmacılar tedavinin diğer vücut fonksiyonlarına müdahale etmediğini de buldu.

Bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, zehirden elde edilen molekülün insan bağışıklık sisteminde nasıl etkileşime girdiğini inceleyen kapsamlı ek çalışmaların ardından Tsp1a'nın insanlarda kronik IBS ağrısı tedavisinde güvenle kullanılabileceğini düşünüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU