ABD bir kez daha Küba'ya yönelik ekonomik ambargonun kaldırılması yönündeki BM kararını reddetti

Barack Obama 2016'daki oylamada çekimser kalırken, Biden yönetimi Trump dönemi siyasetini devam ettiriyor

BM, New York'ta toplanırken Havana'da bir kadın Küba bayrağına boyanmış bir duvarın önünden geçiyor (AFP)

ABD'nin adadaki ablukayı sona erdirme yönündeki Birleşmiş Milletler (BM) kararı aleyhine oy kullanmasının ardından Küba, Joe Biden'ı iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmeye yönelik seçim vaadini ihlal etmekle suçladı.

ABD Başkanı'nın kampanyasının havaleyle para gönderme ve seyahat üzerindeki mevcut kısıtlamaları kaldırma taahhüdüne karşın Biden yönetimi, BM Genel Kurulu'nun ekonomik ambargoyu sonlandırma yönündeki yıllık önergesi aleyhine oy kullandı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, dün New York'ta BM'ye, Biden'ın "zararlı pasifliğinin" Demokratların Florida'daki seçim hedeflerinden kaynaklandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rodriguez, "Seçim döneminde Demokrat Parti seçim platformu, seçmenlere Donald Trump yönetiminin attığı adımları eylemleri hızla tersine çevireceği, özellikle de Küba'ya seyahat ve para havalesi kısıtlamalarını kaldıracağı ve vize kısıtlamaları gibi konularda ikili göç anlaşmalarına uyacağı sözü vermişti" dedi.

Başkan Joseph Biden'a oy verenler yaşananlar hakkında ne düşünecek? Sayın Başkan, ablukanın yol açtığı insani hasar hesaplanabilir boyutta değil. İnsani olmayan bu siyasetin etkilerinden hiçbir Kübalı aile kaçamadı.

Trump yönetimi komünistlerin öncülüğündeki hükümete karşı 200'den fazla yaptırım daha uygularken, eski başkanın görevden ayrılmasına sadece günler kala ABD Dışişleri Bakanlığı Küba'yı terörizm destekçisi ülke olarak tanımlamıştı.

Martta yeni yönetimin Küba'ya yönelik pozisyonu sorulan basın sözcüsü Jen Psaki, seleflerin verdiği siyasi kararların dikkatli biçimde incelendiğini söylemişti.

Psaki gazetecilere, "Küba siyasetinde bir değişim şu an Başkan Biden'ın temel öncelikleri arasında değil" demişti.

Öncesinde, Temsilciler Meclisi'ndeki 80 Demokrat temsilciden oluşan bir grup, Trump'ın "vahşi yaptırımlarını" kaldırması ve eski Başkan Barack Obama'nın pozisyonuna dönülmesi için Biden'a mektup yazmıştı.

Mektupta, "Kolaylıkla zor durumdaki Kübalı ailelere yardım edebilir ve daha yapıcı bir yaklaşımı teşvik edebilirsiniz" deniliyordu.

Biden'ın kendi partisi içindeki baskılara rağmen ABD, ambargonun kaldırılması yönündeki BM kararlarını 28. kez veto etti. Bunun tek istisnası, 2016'da Obama yönetimi döneminde Washington'ın oylamada çekimser kalmasıydı.

ABD'nin BM'deki diplomatı Rodney Hunter, dün Genel Kurul'da yaptığı açıklamada, Küba'ya yönelik yaptırımların dış politika hedeflerine ulaşmada ve Küba halkını desteklemede "meşru bir araç" olduğunu söyledi.

Hunter, "Yaptırımlar, demokrasinin gelişimi, insan haklarına saygının teşviki ve Küba halkının evrensel insan hakları beyannamesinde güvence altına alınan temel özgürlükleri kullanmasına yardım amacıyla Küba'ya yönelik daha kapsamlı çabalarımız içindeki biz dizi aracı oluşturuyor" dedi.

ABD bu karara karşı çıkıyor. Bu kurumu, Küba halkını kendi geleceğini tayin arayışında destekleme konusunda teşvik ediyoruz.

BM kararı aleyhte iki oya (İsrail dahil) karşı 184 oyla kabul edilse de, sadece ABD Kongresi'nin gerçekleştirilebileceği ambargonun kaldırılması hususunda bir bağlayıcılığı bulunmuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU