Dünyanın 50'den fazla kentinde, ABD ablukasına karşı Küba'yla dayanışma eylemleri düzenlendi

Abluka karşıtı uluslararası kampanyanın parçası olarak İstanbul, Ankara ve İzmir de eylemlere ev sahipliği yaptı

Küba'nın Las Tunas ve Villa Clara kentlerinde binlerce kişi ablukaya karşı bir araya geldi (Twitter@DiazCanelB)

ABD'nin Küba'ya uyguladığı ablukanın kaldırılması talebiyle dünyanın 50'den fazla kentinde gösteriler düzenlendi.

Küba'da Kovid-19 pandemisinden en az etkilenen Las Tunas ve Villa Clara kentlerinde dün binlerce kişi ablukaya karşı karavanlarla sokaklarda kortej oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Kanada'da da birçok kent benzer eylemlere ev sahipliği yaptı. Abluka karşıtı uluslararası kampanyanın parçası olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de de önceki gün Küba'yla dayanışma eylemleri düzenlendi.

Raul Castro'nun ardından geçen hafta Küba Komünist Partisi Genel Sekreterliği görevine getirilen Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de, "ablukaya son" etiketiyle eylemlerden bir fotoğraf paylaştı.
 


Küba, 1959'daki devrimden sonra ABD'nin 60 yıldır uyguladığı ablukanın Küba halkına ekonomik olarak büyük zarar verdiğini belirtiyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen sene pademiye rağmen Küba'ya yönelik ekonomik ve ticari ambargoyu sertleştirmişti. Küba, bunun ülke ekonomisinde 5 milyar dolardan (41 milyar TL) fazla zarara yol açtığını ifade ediyor.

Küba hükümeti, ablukaya karşı her yıl hazırladığı karar tasarısını 23 Haziran'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunmaya hazırlanıyor. Genel Kurul'da Küba'ya uygulanan ekonomik ambargoya son verilmesi talebiyle sunulan tasarılar, önceki yıllarda ABD'nin karşı oylarına rağmen ezici çoğunlukta ülkenin desteğiyle defalarca kabul edilmişti.


Independent Türkçe, Telesur, Xinhua

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU