ABD'de iki kardeş, uçurumun üzerinden yaptıkları nefes kesen halat yürüyüşüyle rekor kırdı

"Bayağı tehlikeli ve yoğun bir deneyimdi fakat başardık"

Daniel Monterrubio, "Bir etki yaratmak ve bunun mümkün olduğunu göstermek istedik" dedi (San Francisco Chronicle / Scott Oller)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde iki kardeş halatta yürüme rekoru kırdı.

Yosemite Ulusal Parkı'nda  Moises Monterrubio ve Daniel Monterrubio, 10 Haziran'da nefes kesen bir yürüyüş yaptı.

Monterrubio kardeşler, parkta Taft Point adı verilen uçurum noktasından gerilen 853 metre uzunluğunda ve 488 metre yüksekliğindeki halattan yürüyerek, "highline" adı verilen halat yürüyüşü sporunda ABD rekorunu kırdı.

26 yaşındaki Moises, bir yıldır bu yürüyüşü gerçekleştirmek istediklerini belirterek "Bayağı tehlikeli ve yoğun bir deneyimdi fakat başardık" dedi.

Bundan önce Yosemite Ulusal Parkı'ndaki rekor, yine aynı noktadan gerilen 291 metrelik bir halatta yapılan yürüyüşe ait. Yeni rekorda kullanılan halatsa bunun neredeyse üç katı uzunluğunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke genelinde kaydedilen önceki rekorsa, Utah eyaletinin Moab bölgesinde yapılan 975 metrelik halat yürüyüşüydü. Dünya rekoru da Kanada'da yapılan 1,9 kilometrelik yürüyüşe ait. Henüz yetkililerden resmi bir açıklama yapılmasa bile, Monterrubio kardeşlerin yürüyüşünün ABD rekorunu kırdığı düşünülüyor.

Kardeşler, 18 kişilik bir ekibin yardımıyla halatı 6 günde dikkatlice kurdu. Normalde bu tür halatların kurulması için drone'lar kullanılıyor. Fakat ulusal parkta drone kullanılmasına izin verilmediğinden, ekipler büyük bir çalışmayla halatları uçurumun üzerinde kendileri hazırladı.

Ayrıca yürüyüşçüler, güvenlik önlemi olarak özel çelikten yapılma iplerle ana halata bağlıydı. Düşme durumlarında bu ip yürüyüşçülerin halattan sarkmasını sağlıyordu. Fakat düşen yürüyüşçüler halattan yukarı kendilerini tekrar çekerek yürümeye devam etmek zorundaydı.
 

ratio3x2_1200.jpg
Halatı kuran ekipten Jimmy Breiz, yürüyüşü sırasında dengesini korumaya çalışıyor (San Francisco Chronicle / Ryan Jenks) 


Halattaki tehlikeli yolculuğa ilk önce 23 yaşındaki Daniel çıktı. Rüzgar nedeniyle dengesini kaybederek üç ya da dört kez halattan düşen Daniel, yine de başarıyla karşıya geçti.

Ondan sonra kardeşi Moises halata çıktı. O da iki kez düşmesine rağmen yürüyüşü tamamlamayı başardı. Ekipte Monterrubio kardeşlerin arkadaşları olan diğer profesyonel sporcular da halatta yürüyüş yaptı.

Dört gün boyunca ekibin düzenlediği tehlikeli yürüyüşlerden birinde Moises, 37 dakikada hiç düşmeden halatta yürümeyi başardı.

Moises ise rekorlarla ilgilenmediğini söyleyerek "Bu sporla uğraşan topluluğun bir parçası olmak ve insanlar için ilham kaynağına dönüşmek istiyorum" dedi.



Independent Türkçe, AP, San Francisco Chronicle 

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU