Biden yönetimi: Çin, Kovid için araştırmaya izin vermezse uluslararası tecritle karşılaşacak

ABD'nin ulusal güvenlik danışmanı, ABD Başkanı'nın Pekin'in imajına dair uyarısını yineledi

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin Çin'e karşı "diplomatik baskı" uygulayacağını söyledi (AP)

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Fox News'e pazar verdiği demeçte Çin hükümetinin Kovid-19'un kökenlerini araştırma çabalarını engellemeye devam etmesi halinde Çin'in uluslararası arenada "tecritle" karşı karşıya kalacağını söyledi.

Sunucu Chris Wallace'la konuşan üst düzey Beyaz Saray yardımcısı, ABD yönetiminin Pekin'in uluslararası uzmanların daha fazla erişim sağlamasına izni vermesini teşvik etmenin ana aracı olarak "diplomatik baskı" kullanacağına işaret etti.

Sullivan şu ifadeleri kullandı:

Dünya uluslarını bir araya getirmeye ve Çin'e siyasi ve diplomatik baskı uygulamaya yönelik bu diplomatik ön çalışma, nihayetinde Çin'in sert bir kararla yüzleşmesi için üstlendiğimiz çabanın çekirdeğini oluşturuyor: Ya sorumlu bir şekilde bunun nereden geldiğini bulmak için müfettişlerin ülkeye gidip asıl işi yapmasına izin verecekler ya da uluslararası toplumda tecritle karşı karşıya kalacaklar.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Sullivan'ın açıklamasını tekrarladı. Psaki, pazartesi gazetecilere yaptığı açıklamada Pekin'in Kovid-19'un kökenlerine yönelik soruşturma için dünya hükümetlerinin kendisine karşı "bir araya gelmesini" istemediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üst düzey yetkililerin yorumları, bu yıl virüsün kökenini araştırmak için Çin'e giderek belirli bir teoride uzlaşmaktansa ortaya birkaç teori atan Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki keşif gezisinin ardından geldi. Ekip o dönem Çin hükümetini Kovid-19 verilerine dair şeffaf olmamakla suçlamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, halihazırda Vuhan bölgesinde başladığına inanılan salgın nedeniyle Pekin'in uluslararası itibarının risk altında olduğunu belirtmişti. Çin hükümeti başlangıçta salgını ele alma biçimi ve uluslararası uzmanlarla bilgi paylaşma konusundaki isteksizliği nedeniyle uluslararası eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Asya kökenli birçok kişi, birden fazla olayda kendilerini bu tepkinin hedefinde bulmuştu. ABD'de birçok eyalet, Asyalılara karşı şiddet ve ayrımcılığın arttığını bildirmişti.

Biden, "Çin kendisini sorumlu ve çok ama çok şeffaf bir ulus olarak yansıtmak için epey çaba harcıyor" demiş ve şöyle eklemişti:

Bakın, bazı meseleleri dünya halklarına açıklamak zorunda değilsiniz. Sonuçlarını görüyorlar. Çin gerçekten de bunun kökenine inmeye çalışıyor mu?

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU