Türk Tabipler Birliği: Koronavirüs nedeniyle 403 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

TTB tarafından paylaşılan rapora göre, yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının yüzde 87,1’i ve ölen hekimlerin yüzde 97,2’sinin erkek olduğu kaydedildi

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Türkiye’de Sağlık Çalışanı Ölümlerinin Anlattığı” adlı raporu yayımlandı / Fotoğraf: TTB

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) “Türkiye’de Sağlık Çalışanı Ölümlerinin Anlattığı” adlı raporu yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de COVID-19’a bağlı olarak ilk ölümün açıklandığı 17 Mart 2020 tarihinden 31 Mayıs 2021 tarihine kadar kaybettiğimiz sağlık emekçilerinin önlenebilir ölümlerinin değerlendirildiği raporda, ülkemizdeki sağlık politikaları ve sağlık emekçilerinin durumuna dair bir bakış açısı sunuldu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yayımladığı raporda 31 Mayıs tarihine kadar 403 aktif sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

“Türkiye’de Sağlık Çalışanı Ölümlerinin Anlattığı” başlıklı raporda “Topladığımız verilere göre Covid-19’a bağlı ölümlerin yüzde 36’sı hekimlerde, yüzde 13’ü eczacılarda ve yüzde 6’sı hemşire ve ebelerde olmuştur” denildi.

sektor.jpg
Türkiye’de Kovid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitiren Sağlık Çalışanlarının Çalıştığı Sektöre Göre Dağılımı / Grafik: TTB

 

Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının yüzde 87,1’i ve ölen hekimlerin yüzde 97,2’sinin erkek olduğu da belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de, pandemide ölümlerin büyük çoğunluğunun 65 yaş ve üstünde olduğu ortada iken ölen sağlık çalışanlarının yaş ortalaması 55,3’tür. Bu ortalama yaş hekimlerde 59,7; eczacılarda 67,3; hemşire ve ebelerde 40,9’dur. Ölen 34 yaş ve altındaki sağlık çalışanlarının yüzde 38,9’u; 35-49 yaş arasındakilerin yüzde 43,8’i işçi statüsünde çalışanlardır. Acil sağlık hizmeti istasyonu çalışanlarından Covid-19’a bağlı nedenlerle hayatını kaybeden 12 kişinin 11’i ambulans şoförü olarak çalışmaktaydı”

cinsiyet.jpg
Türkiye’de Kovid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitiren Sağlık Çalışanlarının Cinsiyete Göre Dağılımı / Grafik: TTB

 

TTB’nin raporunda, sadece Uluslararası Af Örgütü’nün önderliğinde; 70’ten fazla ülkede, ölümlerin sayısını izlemek için çok çeşitli verilerin derlenip analiz edildiğine vurgu yapılarak, “Bu çalışmaya göre incelenen ülkelerde, 5 Mart 2021’e kadar 17 binden fazla sağlık çalışanı, Covid-19 hastalığı ve ilişkili durumlar nedeniyle hayatını kaybetmiştir” ifadelerine yer verildi.

aylar.jpg
Türkiye’de Kovid-19 Nedeniyle Ölen Sağlık Çalışanlarının Vefat Ettikleri Aylara Göre Dağılımı / Tablo: TTB

 

Sağlık çalışanlarından %68,4’ü 2020 yılının eylül, ekim, kasım, aralık ve 2021 Ocak ayında Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre pandeminin başından 2021 Ocak ayına kadar bütün Türkiye’de Kovid-19’a bağlı 25.993 ölüm gerçekleşti. Bu ölümlerin %75,4’ü yukarıda belirtilen beş ayda gerçekleşti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU